Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
укд МКДД.docx
Скачиваний:
19
Добавлен:
18.02.2016
Размер:
213.75 Кб
Скачать

8. Заходи безпеки при веденні очисних робіт

Усе устаткування комплексно – механізованих очисних вибоїв (мехкріплення, конвеєри, виймальні машини та ін.) повинне пройти передпускове налагодження перед прийняттям виїмкової дільниці до експлуатації.

Виймання вугілля в очисних вибоях повинно здійснюватися відповідно до паспорта виїмкової дільниці із застосуванням комплексу заходів щодо запобігання всім небезпечним і шкідливим виробничим фактором.

Ведення очисних робіт до первинної посадки основної покрівлі, первинна посадка основної посадки основної покрівлі, а також підхід вибою до технічних меж виїмкової дільниці повинні проводитися згідно з заходами, передбаченими паспортом виїмкової дільниці.

У випадку зупинення робіт в очисній виробці на час понад добу повинні бути вжиті заходи щодо запобігання обваленню покрівлі в привибійному просторі, загазуванню чи затопленню. Відновлення робіт допускається з дозволу головного інженера шахти після огляду очисної виробки посадовими особами або спеціалістами.

Ширина вугільного проходу людей в лавах, оснащених механізованим кріпленням, повинна бути не меншою за 0,7м, висота – не меншою за 0,5м.

У процесі роботи повинна проводитися перевірка стійкості покрівлі у вибої шляхом огляду й обстукування.

З кожної очисної виробки влаштовується не менше двох виходів: один з них – на вентиляційну, а інший – на конвеєрну виробку.

У лавах, обладнаних механізованими комплексами, вузькозахватними комбайнами і струговими установками, вздовж конвеєра повинен бути установлений гучно мовний зв’язок з приймально – передавальними пристроями, установленими через кожні 10 м, а також у штреках (хідниках) на їх сполученнях з лавою.

Сполучення очисних виробок з відкотними (конвеєрними) та вентиляційними виробками повинні бути закріплені механізованим пересувним кріпленням.

У комплексно-механізованих лавах допускається застосування індивідуального металевого кріплення на кінцевих ділянках, а також дерев’яного в містах викладення бутових смуг і в містах геологічних порушень.

У разі затримки обвалення покрівлі понад установлений паспортом крок посадки, необхідно застосовувати штучне обвалення. У цих випадках забороняється вести роботи в лаві з видобутку вугілля до обвалення покрівлі.

Провітрювання очисних виробок повинно здійснюватися за рахунок загальношахтної депресії.

У разі виявлення ознак, що передають раптовому викидові або гірничому ударові, всі працівники та керівники в зміні повинні бути виведені з виробки в безпечне місце, а електроенергія вимкнена. Відновлення робіт може бути здійснене за письмовим дозволом головного інженера шахти.

Для виконання локальних способів відвернення раптових викидів вугілля і газу виділяється спеціальних зміна.

Управління покрівлею в очисних вибоях викидонебезпечних пластів повинно проводитися повним обваленням або повним закладанням виробленого простору.

При виконанні кожного розділу даного курсового проекту, враховувалися вимоги ПБ, наведені вище, а також і ті , що в цей перелік не потрапили.

ВИСНОВКИ

Під час роботи над даним курсовим проектом спроектовано розкриття шахтного поля, його підготовку, систему розробки і технологію очисних робіт в заданих гірничо-геологічних умовах на шахті „Курахівська”. Визначена раціональна довжина лави, довжина виїмкового поля, а також обґрунтовано вибір основного і допоміжного видобувного обладнання.

Завдяки використанню механізованого комплекса МКДМ з очисним комбайном УКД3 вдалося механізувати використання основних робочих процесів в лаві, а використання механізованого кріплення сполучення УКС надало можливість спростити і одночасно підвищити ефективність робіт на кінцевих ділянках лави.

Навантаження на очисний вибій по видобутку вугілля досягнуте 1098,06 т/добу, забезпечена висока безпечність виконання робіт в очисному вибої, вимоги ПБ враховувалися при виконанні кожного розділу проекту.

Об’єм курсового проекту становить:

- пояснювальна записка 37 аркушів;

- графічна частина – один лист форматом А1.

Аналіз показує, що завдання на курсове проектування виконане у повному обсязі.

ПЕРЕЛІК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ

  1. Технологія підземної розробки корисних копалин. Курсове проектування . Методична розробка. – Селидове: СГТ, 2012. – 53с.

  2. Правила у вугільних шахтах. – К.: Відлуння, 2010.-430 с.

  3. Прогрессивные технологические схемы разработки пластов на угольных шахтах. Часть 1 и 2. – М.: ИГД им.Скочинского А.А., 1979.

  4. Заплавский Г.А., Лесных В.А. Технология подготовительных и очистных работ. - М.: Недра, 1989. - 423с.

  5. Килячков А.П., БрайцевА.В. Горное дело - М.: Недра, 1989.- 422с.

  6. Килячков А.П. Технология горного производства. – М.: Недра, 1985. – 400 с.

  7. Бурчаков А.С. и др. Процессы подземных горных работ. – М.: Недра, 1985. – 423 с.

  8. Хорин В.Н. и др. Машины и оборудование для угольных шахт. –М .: Недра, 1988. – 424с.

  9. Руководство по борьбе с пылью в угольных шахтах. – М.:Недра, 1979.-318 с.

  10. Грмф Б.В., Горчаков С.П. Охрана труда в угольной промышленности. – М.:Недра, 1988. – 351 с.

  11. Типовая инструкция по охране труда для горнорабочего очистного забоя. – МакНИИ, 1996. - 13с.

  12. Стандарти на оформлення пояснювальних записок і графічних частин курсових проектів в СГТ. – Селидово: СГТ, 2000.