Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекции ОМАП ч.2.doc
Скачиваний:
96
Добавлен:
18.02.2016
Размер:
2.21 Mб
Скачать

Глава V. Прикінцеві положення Стаття 17

Ця Конвенція не порушує положень інших міжнародних договорів, учасниками яких є Сторони.

Стаття 18

У цю Конвенцію можуть бути внесені зміни та доповнення за спі­льної згоди Сторін.

101 Стаття 19

Спірні питання, пов'язані із застосуванням або тлумаченням цієї Конвенції, вирішуються шляхом консультацій або переговорів зацікав­лених Сторін.

Стаття 20

Ця Конвенція відкрита для приєднання до неї держав, що поділя­ють її цілі та принципи, шляхом передачі депозитарію документів про таке приєднання. Приєднання вважається таким, що набрало чинності, із дня отримання депозитарієм повідомлення про приєднання.

Ця Конвенція підлягає ратифікації Сторонами, що її підписали, відповідно до їх внутрішньодержавних процедур і набирає чинності піс­ля передачі депозитарію третьої ратифікаційної грамоти. Для Сторін, які ратифікували її пізніше, вона набирає чинності у день передачі ними на зберігання депозитарію своїх ратифікаційних грамот.

Стаття 22

Ця Конвенція діє протягом п'яти років з дня, коли вона набере чинності. Після закінчення цього терміну Конвенція автоматично подов­жується кожного разу на п'ять років, якщо Сторони не приймуть іншого рішення.

Стаття 23

Кожна Сторона може вийти із цієї Конвенції, повідомивши про це письмово депозитарія не пізніше ніж за 6 місяців до виходу.

Здійснено у місті Бішкеку 9 жовтня 1997 року в єдиному дійсному екземплярі російською мовою. Дійсний екземпляр зберігається у Вико­навчому Секретаріаті Співдружності Незалежних Держав, який надішле кожній державі, що підписала цю Конвенцію, його завірену копію.

ДОДАТОК 9

Документи щодо ратифікації Конвенції про міжнародні автомобільні перевезення пасажирів і багажу

ВЕРХОВНА РАДА УКРАЇНИ

9 жовтня 1997 року в Бішкеку на Раді глав урядів країн СНД укла­дено Конвенцію про міжнародні автомобільні перевезення пасажирів і багажу.

Підписання цієї Конвенції викликане необхідністю забезпечити встановлення та реалізацію зовнішньоекономічних зв'язків України, роз­виток національної транспортної системи, її інтеграцію в Євроазійську транспортну систему, уніфікацію правил та договорів перевезень. Ця Конвенція покликана своєчасно та повно задовольнити потреби насе­лення в міжнародних перевезеннях, захистити права пасажирів на без­печну доставку до місця призначення та відшкодування завданої їм шкоди.

Правовими наслідками Конвенції є те, що вона відповідає Консти­туції України, чинному законодавству і не потребує прийняття нових закондавчих актів.

Враховуючи те, що Конвенція декларує необхідність узгоджених дій держав-учасниць СНД у сфері міжнародних автомобільних перевезень пасажирів і багажу, регулює правові відносини між пасажиром і перевіз­ником, відповідно до законів України "Про міжнародні договори України", "Про транспорт" підлягає ратифікації Верховною Радою України.

Прем'єр-міністр України В. Пустовойтенко

ЗАКОН УКРАЇНИ

про ратифікацію Конвенції про міжнародні автомобільні перевезення пасажирів і багажу

Верховна Рада України постановляє:

Подану Кабінетом Міністрів України на ратифікацію Конвенцію про міжнародні автомобільні перевезення пасажирів і багажу, підписану на Раді глав урядів країн СНД в- м. Бішкеку 9 жовтня 1997 року, ратифі­кувати.

«

Голова Верховної Ради України О. Мороз

%

<<•' ДОВІДКА

Про погодження проекту Закону України "Про ратифікацію ,,. Конвенції про міжнародні автомобільні перевезення пасажирів і багажу"

,.....;: її > ій > ^' ,

'*'•>• „"Ч" *--•»• V ' •

Проект Закону підготовлено Міністерством закордонних справ України і погоджено з:

е ..

Проект Закону розглянуто і схвалено Віце-прем'єр-міністром Украї­ни ________________.

'" Завідуючий відділом міждержавних

відносин з країнами СНД та ' статутними органами співдружності __________К. Петров

КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКР^^ ' '*' '^'"

ПОСТАНОВА від "__"__________200 _ р. №____

й,., Київ < ?

'/.':. • '

Г Про подання на ратифікацію Верховною Радою України Конвенції про міжнародні автомобільні перевезення пасажирів і багажу

Кабінет Міністрів України ПОСТАНОВЛЯЄ:

Схвалити та подати на ратифікацію Верховною Радою України Конвенцію про міжнародні автомобільні перевезення пасажирів і бага­жу підписану на Раді глав урядів країн СНД в м. Бішкеку 9 жовтня 1997 року.

Прем'єр-міністр України В. ПУСТОВОЙТЕНКО

• ,/ :•;>'>*:,•• 'V Ми..

,Г ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА

дО|П,роекту Закону України "Про ратифікацію Конвенції про міжна->І родні автомобільні перевезення

пасажирів і багажу"

Конвенція про міжнародні автомобільні перевезення пасажирів і багажу була підписана на засіданні Ради глав урядів країн СНД 9 жовт­ня 1997 року в Бішкеку.

Економічна криза в транспортній галузі України, як і в інших країнах СНД, в значній мірі є наслідком намагання створити у стислі строки са­мостійну національну транспортну систему, на теренах якої значна кіль­кість транспортних підприємств і перевізників сьогодні не в змозі ефек­тивно функціонувати, що перешкоджає формуванню спільного ринково­го простору. В сучасному світовому поділі виробництва відсутні прикла­ди навіть серед розвинених держав, щоб транспортні системи були від­окремлені і не базувались на інтегрованих принципах. Ігнорування цьо­го факту та відсутність нормативно-правової бази міжнародних переве­зень призводить до того, що Україна, яка знаходиться на перехресті головних транспортних напрямків Євроазійського континенту, що мають тисячолітню історію, не повністю реалізує ці переваги в розвитку націо­нальної транспортної системи.

Введення в дію Конвенції окреслить правові відносини між держа­вами СНД і створить передумови для вільного переміщення капіталу, робочої сили та послуг. Функціонування транспортної системи України в ринковому просторі дозволить визначити такий ступінь міждержавної інтеграції, який найбільше відповідає інтересам України в стосунках з державами Співдружності.

Довжина автомобільних доріг загального користування України становить 19 відсотків від загальної довжини їх в державах СНД, що свідчить про пріоритетність транспортних зв'язків із країнами Європи по території України. Виходячи з цього, ратифікація Конвенції створить умови для розширення експортно-імпортного потенціалу України, роз­витку зовнішньої торгівлі, міжнародних перевезень і туризму.

Ратифікація Конвенції буде сприяти насиченню транспортних по­слуг якісними перевезеннями, які відповідатимуть вимогам населення, покращенню його транспортного обслуговування, що знайде відобра­ження в захисті прав пасажирів на безпечну і своєчасну доставку до місця призначення та відшкодування завданих їм збитків при міжнарод­них перевезеннях, у разі їх виникнення.

Постатейний аналіз Конвенції. ' ^Р"^""

Стаття 1 визначає сферу розповсюдження та регламентації Кон­венції, погодження сторін у розумінні термінів, що вживаються в ній.

Стаття 2 декларує умови міжнародних перевезень пасажирів і ба­гажу взаємодомовленість сторін з уніфікації форми квитка, багажної квитанції та формуляру.

Стаття 3 та 4 констатують взаємодомовленість сторін щодо ви­знання системи ліцензування перевезень, а також законодавства про дорожній рух та охорону навколишнього середовища.

Стаття 5 встановлює, що підставою організації і контролю переве­зень є Правила перевезень пасажирів і багажу автомобільним транспор­том в міжнародному сполученні держав-учасниць СНД.

Стаття 6 констатує загальний порядок подання претензій і позовів при перевезеннях.

Стаття 7 визначає відповідальність перевізника за ушкодження здоров'я пасажира, втрату, нестачу або пошкодження багажу.

Стаття 8 та 10 передбачають умови звільнення перевізника від відповідальності за ушкодження здоров'я пасажира, втрату, нестачу або пошкодження багажу.

Стаття 9 встановлює, що загальна сума відшкодування за заподі­яння смерті або ушкодження здоров'я пасажира визначається судами сторін згідно з національним законодавством.

Стаття 11 визначає умови, за яких перевізник не має права поси­латись на положення Конвенції у разі порушення ним національних пра­вил дорожнього руху, правил перевезень пасажирів.

Стаття 12 констатує взаємодомовленість у визначенні валюти від­шкодування заподіяння смерті або ушкодження здоров'я пасажира, за втрату, нестачу або пошкодження багажу, ручної поклажі.

Стаття 13 констатує право пасажира на претензії до перевізника з боку пасажира.

Стаття 14 та 15 встановлюють терміни, місце та порядок подання претензій до перевізника у разі порушення умов договору перевезень.

Стаття 16 визначає взаємодомовленість сторін щодо погодження умов договору перевезень та порядку страхування з положеннями Кон­венції.

Статті 17, 18, 19 встановлюють порядок внесення змін або допов­нень до Конвенції та вирішення спорів, пов'язаних із її застосуванням.

Статті 20, 21, 22 визначають процедури приєднання, ратифікації, вступу в дію та термін дії Конвенції.

Стаття 23 встановлює порядок денонсації Конвенції.

Невід'ємною частиною Конвенції є Правила перевезень пасажирів і багажу автомобільним транспортом у міжнародному сполученні держав-учасниць СНД, які визначають організацію перевезення пасажирів; обов'язки та права пасажира, перевізника, водія; повернення платежів та контроль за перевезеннями.

Україна була ініціатором укладення Конвенції, і її ратифікація до­зволить привести відносини між перевізниками і пасажирами при міжна­родних перевезеннях, які регулюються Постановою Кабінету Міністрів України від 18 лютого 1997 року № 176 "Про затвердження Правил на­дання послуг пасажирського автомобільного транспорту", до рівня між­державних. Крім того, Конвенція закладе підвалини нормативно-право­вої бази при створенні та функціонуванні національної мережі міжнаро­дних коридорів в Україні, механізм дії яких визначений в постанові Кабі­нету Міністрів України від 4 серпня 1997 р. № 821.

Ратифікація Конвенції не потребує змін чинного законодавства та прийняття нових законодавчих актів.

Виконання положень Конвенції про міжнародні автомобільні пере­везення пасажирів і багажу забезпечуватимуть Мінтранс, Держмитком та Держкомкордон України.

Згідно статті 21 цієї Конвенції, вона підлягає ратифікації Верховною Радою України.

Доповідачем у Верховній Раді України при розгляді цієї Конвенції пропонуємо Першого заступника міністра транспорту України Л. Костю-ченка.

'.ЛЇ :'

2. ПЛАНИ ЛЕКЦІЙ

І. Законодавча та нормативно-правова база міжнародних перевезень

Тема 1. Системний підхід до міжнародних пасажирських переве­зень. Міжнародні пасажирські перевезення як система. Сучасний стан міжнародних пасажирських перевезень. Географія міжнародних паса­жирських перевезень та реклама на транспорті.

Тема 2. Транспортне законодавство України. Міжнародні договори, угоди та конвенції.

Тема 3. Приватизація та акціонування на міжнародному пасажир­ському транспорті. Страхування на міжнародному пасажирському транспорті. Сертифікація та ліцензування міжнародних перевезень.

Тема 4. Термінологічна система та її застосування на міжнарод­ному транспортному ринку.

.•оті- ((.Технологія міжнародних пасажирських перевезень

Тема 5. Організація дорожнього руху, в тому числі міжнародного. Характеристика рухомого складу вітчизняного та іноземного виробниц­тва. Вимоги до експлуатації міжнародного пасажирського транспорту.

Тема 6. Характеристика діяльності вітчизняних перевізників на сві­товому транспортному ринку. Маркетинг пасажирських перевезень за умови формування та розвитку ринку транспортних послуг (вивчення замовників послуг і конкурентів, стратегія вибору транспортних послуг, технологічна основа перевезень, тарифна політика, реклама).

Тема 7. Конкурсні відносини на транспорті. Взаємодія перевізників із замовниками послуг та іншими учасниками транспортного процесу (органи місцевого самоврядування, туристичні фірми, заклади освіти, прикордонні та митні служби, СМАП, Укрінтеравтосервіс).

Тема 8. Інформаційне та комп'ютерне забезпечення перевізників при виконанні міжнародних пасажирських перевезень.

III. Міжнародні транспортні організації

Тема 9. Умови міжнародних перевезень пасажирів та вантажів; Концепція інтеграції транспортного комплексу України в світову еко­номічну систему; Інформаційне забезпечення перевезень у зарубіжних транспортних системах; Зміст довідника "Автомобилем за границу": загальна характеристика країни; загальний нарис; умови міжнародних перевезень.

Тема 10. Концепція приєднання держав-учасників СНД до міжнародних конвенцій і угод у галузі міжнародних автомобільних пере­везень: оцінка сучасного стану; приорітетні напрямки приєднання до конвенцій і угод; підходи щодо вирішення проблеми.

Тема 11. Мета, завдання та короткий зміст: Конвенції про договір міжнародних дорожніх перевезень вантажів (КДҐІГ); Конвенції про до­рожній рух; Європейської угоди про міжнародні дорожні перевезення шкідливих вантажів (ДОПОГ); Угоди щодо умов міжнародних пасажир­ських перевезень автобусами; Конвенції про договір міжнародних авто­мобільних перевезень пасажирів та багажу (КАПП); Європейської угоди про міжнародні нерегулярні перевезення автобусами (ИНТЕРБУС) то­що.

Тема 12. Принцип побудови, розробка, затвердження, ратифікація Конвенцій про міжнародні автомобільні перевезення пасажирів та бага-

•.••.і • . • -': ш*м**л»т»' • одлл.'лУвжа.с-! к'й*.*и ^І'^.іііі, ' «і1*™,: . М.ЛЛ*'

жу та Правил міжнародних перевезення пасажирів і багажу авто­мобільним транспортом.

Тема 13. Зміст та вплив на розвиток міжнародних пасажирських перевезень: Програми створення функціонування національної мережі міжнародних транспортних коридорів в Україні, Програми забезпечення безпеки дорожнього руху та екологічної безпеки транспортних засобів; Загальнодержавної (національної) космічної програми України на 1998-2002 рр.

Тема 14. Структура європейської економічної комісії ООН; Євро­пейський союз і його роль в удосконаленні міжнародних пасажирських перевезень.

Тема 15. Економічні організації ООН (ЕСКАТО, ЕКЗА, ЕКПАК, ЕКОСОС тощо): структура, принципи побудови, мета, задачі, досягнен­ня.

Тема 16. Транспортні організації ООН (ІКАО, ЇМО, ЮІК, МСОТ, МААТ, ЕКМТ, КВТ ЄЕК ООН, МОС, МОТ): структура, принципи побу­дови, мета, задачі, досягнення.

-і 3. ТЕМАТИКА ТА ЗМІСТ ПРАКТИЧНИХ ЗАНЯТЬ

Хг,

•'*••' Законодавча та нормативно-правова база на автомобільному

транспорті 'її значення Основні питання:

Чому в 60-ті роки в бувшому СРСР не було потреби в Законі "Про транспорт"?

Чому не можна перенести застосування зарубіжного транспортного права на терени України?

Чи є посилання в Законі України "Про транспорт" на міжнародні переве­зення?

Чи можуть бути маятникові перевезення регулярними чи нерегулярни­ми?

Якого транспортного законодавства повинен дотримуватись іноземний перевізник на території України?

Якого транспортного законодавства повинен дотримуватись український перевізник на території іноземних країн?

Чи розповсюджується положення Кодексу на індивідуальний транспорт? Чому, на вашу думку, в Статуті не приводились визначення термінів: "національний український перевізник", "автомобільний перевізник" тощо.

Контрольні питання: іЛвеИ •<£;

Якими документами регламентується перевезення пасажирів та вантажів у міжнародному автомобільному сполученні?

В якому розділі Правил надання послуг пасажирського авто­мобільного транспорту викладені Міжнародні перевезення пасажирів і їх структура?

Що таке міжнародні регулярні перевезення пасажирів авто­мобільним транспортом?

Що таке міжнародні нерегулярні перевезення пасажирів авто­мобільним транспортом?

5. Що таке маятникові перевезення пасажирів автомобільним транспортом?

6. Який багаж не допускається до міжнародних перевезень на те­риторії України?

7. З дотримання яких положень здійснюється міжнародні авто­мобільні перевезення?

8. Особливості здійснення двосторонніх та транзитних перевезень пасажирів.

9. Заповнити зразок договору на міжнародні нерегулярні переве­зення пасажирів та прокоментувати повноту і правильність його запов­нення.

10. Заповнити зразок договору на міжнародні регулярні перевезен­ня пасажирів та прокоментувати повноту і правильність його заповнен­ня.

11. Порядок відкриття міжнародного маршруту регулярних переве­зень пасажирів.

12. Порядок відкриття міжнародного маршруту нерегулярних пере­везень пасажирів.

13. На підставі яких документів здійснюються нерегулярні та маят­никові перевезення пасажирів?

14. Особливості інформаційного забезпечення міжнародних пере­везень згідно з Порядком і умовами перевезень пасажирів і вантажу автомобільним транспортом.

15. Навести перелік документів, які повинні мати пасажири та водії при перетині державного кордону.

16. Порядок допуску автобуса на режимну територію пункту про­пуску на державному кордоні. !

17. Особливості заходів, які вживаються СМАП у разі затримки ав­тобуса на державному кордоні.

18. Дії СМАП у разі виходу автобуса з ладу.

19. Особливості обов'язків та прав пасажира при здійсненні міжнародних перевезень.

20. Особливості обов'язків та прав перевізника при здійсненні міжнародних перевезень.

21. Особливості обов'язків та прав водія при здійсненні міжнародних перевезень.

22. Чому водій та пасажир особисто повинні бути присутніми під час огляду автобуса і належного їм багажу?

,* Технологія міжнародних пасажирських перевезень Основні питання:

Який порядок узгодження з іноземним перевізником відкриття маршруту?

Чи повинен мати іноземний перевізник паспорт маршруту, схему та розклад руху?

Що погоджується в Державтоінспекції: паспорт маршруту, схема чи розклад руху?

Чи може надати право Мінтранс на позачергове перетинання дер­жавного кордону автобусом, що виконує туристичні перевезення?

Чи повинні мати іноземні перевізники інформаційне забезпечення згідно з Правилами наадання послуг пасажирського автомобільного транспорту?

Чи обов'язкова присутність водія при проходженні пасажирами митного та прикордонного контролю?

У чому різниця в правах і обов'язках водія міжнародного і між­міського маршрутів?

Хто забезпечує пасажирів доброякісною питною водою, харчуван­ням тощо в разі затримки автобуса міжнародних перевезень на термін більше доби на кордоні?

Чи повертаються пасажирам вартість проїзду у разі виходу з ладу автобуса на маршруті?

Які спільні риси має законодавство щодо дорожнього руху в Україні та за кордоном?

Чому на сьогодні пасажир віддає перевагу транспортному засобу зарубіжного виробництва, а не вітчизняному?

В яких країнах існує розвинена автостанційна мережа, і чим вона відрізняється від української?

Ф Чи може український перевізник відкрити міжнародний маршрут з порушенням принципу паритету?

Чи проводиться вибір міжнародного перевізника за кордоном на конкурсних засадах?

У чому полягає різниця в кон'юнктурі ринку транспортних послуг на Україні і за кордоном?

Чи передбачається використання тахографа на автобусі марки ПАЗ, який виконує міжнародні перевезення на маршруті довжиною 50км?

Контрольні питання:

23. Чим пояснити відсутність Правил перевезень вантажів авто­мобільним транспортом у міжнародному сполученні?

24. У якому документі наведена форма квитка та багажної квитанції на міжнародні перевезення пасажирів, особливості його заповнення?

Міжнародні транспортні організації Основні питання:

Чим відрізняються умови пасажирських перевезень Україні, Польщі, Німеччині та Великобританії?

Чи можна віднести міжнародні перевезення до засобів ко­мунікативного спілкування?

Як ви розумієте вислів "автомобіль не розкіш, а засіб пересуван­ня"?

Чим відрізняється митний контроль для перевезень пасажирів та вантажів?

Чи можливе окреме приєднання України до міжнародних транс­портних конвенцій та угод? У чому недоліки та переваги такого підходу?

У чому труднощі приєднання України до КДПГ та КАПП?

Назвіть карїни, які найбільше підписали міжнародних конвенцій та угод.

У чому різниця між підписанням та ратифікацією конвенцій та угод?

Чому систематизація міжнародної нормативно-правової бази про­ведена за трьома напрямками: дорожньо-транспортний комплекс, паса­жирські та вантажні перевезення?

Чому в 50-ті роки більшість країн підписали конвенції, що регла­ментують функціонування дорожнього комплексу?

На які періоди поділяється активність держав щодо підписання міжнародних конвенцій та угод?

Як паливно-енергетична криза вплинула на приєднання до між­народних конвенцій та угод?

Дайте характеристику сучасному етапу приєднання міжнародних конвенцій та угод?

Які спільни риси конвенцій КДПГ, ДОПОГ, КАПП, ИНТЕРБУС тощо?

Які міжнародні транспортні коридори перетинають територію Ук­раїни?

Яке місце займають транспортні питання в ЄЕК ООН?

Контрольні питання:

25. Коли і де було створено ООН, яка країна ініціатор її створення?

26. Що таке "КВТ ЄЕК ООН", наведіть її структуру?

27. У чому полягає систематизація діяльності в галузі міжнародних перевезень; по яким напрямкам вона проводиться?

28. Назвіть основні періоди та їх особливості активного підписання І в Європі конвенцій та угод у галузі транспорту.

• 29. До яких конвенцій та угод приєдналася Україна?

30. До яких конвенцій та угод планує приєднатися Україна?

31. Як пояснити сучасну тенденцію приорітетності підпису конвен-, цій і угод у галузі міжнародних перевезень вантажів?

\ 32. Що таке "ЕС, НАФТА", які країни вони включають і які особли­вості їх формування?

33. У чому різниця інтеграційних процесів у ЄС та СНД?

34. Які рівні спаду виробництва та транспортної роботи в країнах Співдружності? Чим це пояснити?

І 35. Які причини пояснюють нерівномірність приєднання до кон-< венцій та угод країн СНД?

36. У межах яких організацій здійснюється Європейське та між­народне співробітництво в галузі транспорту? І 37. Дайте тлумачення за абревіатурою:

: "ЄКЕ/ЕСЕ",

"ЕКОСОС", : "ЕКМТ/СЕМТ".

38. Дайте тлумачення за абревіатурою: "ЄЕС",

"ОЄСР/ОЕСД", "ЕС/ЕУ".

39. Дайте тлумачення за абревіатурою*:

"ЕАСТ/ЕРТА", '^"

' "ПМАДК/РІАРІ/АІРСК". ' ' '''

40. Дайте тлумачення за абревіатурою:

"ИКАО", ^

"ИМО", ,«

"ЮИК". й

41. Дайте тлумачення за абрев||турою:

"МСАТ", з«!

"МСОТ",

"МААТ".

42. Дайте тлумачення за абревіатурою:

"ЕКМТ", * "КВТ ЕК ООН",

43. Дайте тлумачення за абревіатурою:

"МОС",

з*, "МОТ".

І 44. Коли був створений Європейський союз, його зовнішня та внутрішня політика? « 45. Що таке Європейський зовнішній ринок?

46. АСМАП: заснування, задачі, перспектива розвитку.

47. В чому різниця між УКРІНТЕРАВТОСЕРВІСОМ та СМАП? 3 48. Особливості функціонування СМАП?

:'н 49. МСАТ: структура, статут, мета роботи, головний та робочі орга-к|, задачі, співробітництво з іншими міжнародними транспортними ор­ганізаціями. „ 50. Хто може бути прийнятий у МСАТ?

ц 51. Що є основою правового регулювання міжнародних транс­портних перевезень?

з! 52. Скільки і з якими країнами Україна має угоди про міжнародне автомобільне сполучення?

53. Для перевезення яких вантажів не потрібен дозвіл?

54. Що таке книжка МДП "карнет ТИР", правила її застосування, обов'язки водія при користуванні нею?

55. Основні екологічні вимоги до автотранспортних засобів, якими стандартами вони регламентуються?

56. Міжнародні конвенції та угоди щодо автомобільного транс­порту. Конвенції та угоди про дорожній рух, дорожні знаки та сигнали (коли були прийняті, вступили в дію, основні країни, що їх підписали):

- Конвенція про дорожній рух;

- Європейська угода про розмітку доріг;

- Конвенція про дорожні знаки і сигнали.

57. Міжнародні конвенції та угоди щодо автомобільного транс­порту. Митні конвенції (коли були прийняті, вступили в дію, основні країни, що їх підписали):

- Митна конвенція про міжнародні перевезення вантажів з засто­суванням книжки МДП;

- Митна конвенція, яка відноситься до тимчасового ввезення ав­тотранспортних засобів, що слугують для комерційних цілей;

- Митна конвенція, що відноситься до контейнерів;

- Європейська конвенція про митний режим, що застосовується до піддонів, що використовуються;

- Міжнародна конвенція щодо угод проведення контролю ван­тажів на кордоні.

58. Міжнародні конвенції та угоди щодо автомобільного транс­порту. Конвенції про міжнародні перевезення вантажів та пасажирів (коли були прийняті, вступила в дію, основні країни, що їх підписали):

- Конвенція про договір міжнародного перевезення вантажів (КДПГ ЦМР);

- Конвенція про договір міжнародного перевезення пасажирів та багажу (КАПП);

- Європейська угода про міжнародні нерегулярні перевезення пасажирів автобусами (ІНТЕРБУС);

- Європейська угода про міжнародні дорожні перевезення не­безпечних вантажів (ДОПОГ).

59. Міжнародні конвенції та угоди щодо автомобільного транс­порту. Угоди про режим праці та відпочинку екіпажів транспортних засобів при міжнародних перевезеннях (коли була прийнята, вступила в дію, основні країни, що її підписали, ким розроблена, які умови здійс­нення перевезень):

- Європейська конвенція щодо роботи екіпажів транспортних за­собів міжнародних автомобільних перевезень (ЕСТР).

60. У чому, на Вашу думку, полягає організаційна, технічна робота щодо приєднання до діючих та розробки нових конвенцій та угод у га­лузі автомобільного транспорту?

4. ЗАВДАННЯ ДО САМОСТІЙНОЇ РОБОТИ

Конспектування літератури для поглибленого вивчення:

1. Артемьев С.П., Донской В.М. Развитие й организация междуна-родньїх автомобильньїх перевозок. - М.: Транспорт, 1984. - 222 с.

2. Артемьев С.П., Смирнов О.С., Шаронов О.В. Международньїе перевозки автомобильньїм транспортом: Справочник. - М.: Транспорт, 1977.-159с.

3. Европейская статистика транспорта (1980-1992 гг.). - М.: Стати­стика. - С. 357.

4. Ігнатенко О.С., Марунич В.С., Дума І.М. Логістика і пасажирські перевезення. - К.: Автошляховик України, 1995. - Вип. 2. - С. 7-12.

5. Резер С.М. Взаимодействие транспортньїх систем. - М.: Наука, 1985. - 246 с.

І|

Теми рефератів:

,$, 1. Транспортні міжнародні угоди України.

'.'' 2. Порівняльний аналіз вітчизняної та зарубіжної термінології щодо Ціжнародних перевезень. !е І 3. Переваги зарубіжних транспортних засобів над вітчизняними.

4. Щодо приєднання України до міжнародних транспортних угод. а 5. Міжнародні транспортні коридори: стан, проблеми, перспективи.

6. Роль економічної комісії ООН у розвитку міжнародних переве­зень.

7. Міжнародні транспортні організації як координатори міжнародних перевезень.

і Індивідуальні завдання:

* Підготувати доповідь для наукової конференції на тему:

"Нове в нормативно-правовій базі міжнародних автомобільних пе­ревезень";

"Які автомобілі будуть використовуватись для міжнародних пере­везень";

"Що дає Україні своєчасне приєднання до міжнародних договорів та конвенцій";

"Вплив міжнародних транспортних коридорів на розвиток переве­зень";

"Вступ перевізників України в міжнародні транспортні організації".

Підготувати макет статті: "

"Міжнародні транспортні організації та їх вплив на розвиток транс­порту";

"Проблеми розвитку міжнародних автомобільних перевезень".

5. СПИСОК РЕКОМЕНДОВАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ:

Обов'язкова:

1. Збірник законодавчих та нормативних документів, що регламен­тують діяльність підприємств автомобільного транспорту всіх форм власності (випуск 1). - К., 1997. - 496 с.

2. Збірник законодавчих та нормативних документів, що регламен­тують діяльність підприємств автомобільного транспорту всіх форм власності (випуск 2). - К.: Юмана, 1998. - 528 с.

3. Справочник «Автомобилем за границу». - К.: Юмана, 1997. -336с.

4. Условия международньїх перевозок грузов. - К.: АСМАП Украи-ньі, 1997.-500с.

5. Концепция присоединения государств-участников СНГ к между-народньїм конвенциям й соглашениям в области международньїх авто-мобильньїх перевозок (Заседание КТС 23-24 апреля 1998 г, Одесса).

Для поглибленого вивчення курсу:

1. Аксенов И.Я. Единая транспортная система. - М.: Транспорт, 1980.-21 Зс.

2. Артемьев С.П., Донской В.М. Развитие й организация междуна родньїх автомобильньїх перевозок. - М.: Транспорт, 1984. - 222 с.

3. Артемьев С.П., Смирнов О.С., Шаронов О.В. Международньїе перевозки автомобильньїм транспортом: Справочник. - М.: Транспорт, 1977.-159с.

4. Европейская статистика транспорта (1980-1992 гг.). - М.: Ста­тистика. - 357 с.

5. Ігнатенко О.С., Марунич В.С., Дума І.М. Логістика і пасажирські перевезення. - К.: Автошляховик України, 1995. - Вип. 2. - С. 7-12.

6. Резер С.М. Взаимодействие транспортньїх систем. - М.: Наука, 1985.-246с.

пр­описок ЛІТЕРАТУРИ

1. Аксенов И.Я. Единая транспортная система. - М.: Транспорт, 1980.-213с.

2. Артемьев С.П., Донской В.М. Развитие й организация междуна родньїх автомобильньїх перевозок. - М.: Транспорт, 1984. -222 с.

3. Артемьев С.П., Смирнов О.С., Шаронов О.В. Международньїе перевозки автомобильньїм транспортом. Справочник. - М.: Транспорт, 1977.-159с.

4. Артьінов А.П. Информационная система для координирован-ного управлення региональньїм транспортним комплексом // Пуги со-вершенствования перевозочного процесса й управлення транспортом: Всесоюз. конф. - Гомель, 1985. - С. 212-213.

5. Артьінов А.П., Голенков Е.А., Кондратьев Г.А. й др. Проблеми разработки автоматизированной системьі управлення транспортньїм комплексом Дальневосточного региона. - Владивосток: ИАПУ ДВНЦ АН СССР, 1982.-54с.

6. Артьінов А.П., Ембулаев В.Н., Пупьішев А.В. й др. Автомати-зация управлення транспортньїми системами. - М.: Наука, 1984. - 274 с.

7. Артьінов А.П., Кондратьев Г.А. Моделирование процессов взаи-модействия транспортньїх систем // Системнеє моделирование социа-льно-зкономических процессов. - Ч. 2. - Воронеж, 1980. - С. 64-66.

8. Артьінов А.П., Кондратьев Г.А. Системний анализ процессов взаимодействия транспорта в регионе й в транспортньїх узлах // Авто-матизация процессов взаимодействия транспортньїх систем. - Влади­восток: ДВНЦ АН СССР, 1983. - С. 25-38.

9. Артьінов А.П., Кондратьев Г.А. Системньїй анализ процессов управлення региональньїм транспортньїм комплексом // МетодьІ реше-ния задач оперативного управлення в АСУ отраслевого й межведом-ственного уровней. - М., 1982.

10. Артьінов А.П., Надьімова Р.М., Скалецкий В.В. Интегрирован-ная автоматизированная система управлення транспортньїм узлом. -Владивосток: ИАПУ ДВНЦ АН СССР, 1985. - 60 с.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]