Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Підручник ВОБП

.pdf
Скачиваний:
42
Добавлен:
18.02.2016
Размер:
1.6 Mб
Скачать

Вища освіта і болонський процес. Навчальний посібник.

9.Які існують основні форми організації навчального процесу у вищих закладах освіти України?

10.Які види робіт відносяться до індивідуальних завдань?

11.Види підсумкового контролю.

2. ЄВРОІНТЕГРАЦІЯ УКРАЇНИ ЯК ЧИННИК СОЦІАЛЬНО-ЕКОНОМІЧНОГО РОЗВИТКУ ДЕРЖАВИ

Вибір України – європейська інтеграція. Цей вибір невідємна складова її подальшого розвитку. Цей курс проголосив Презедент України, підтримала Верховна Рада, більшість суспільства та політичних парт

2.1.Хронологія та коротка характеристика подій у налагодженні співробітництва України і ЄС

Відносини між Україною та Європейським Союзом були започатковані в грудні 1991 року, коли Міністр закордонних справ Нідерландів, як представник головуючої в ЄС країни, у своєму листі від імені Євросоюзу офіційно визнав незалежність України.

Політика України щодо розбудови відносин з Європейським Союзом впроваджується на основі Закону України від 1 липня 2010 року «Про засади внутрішньої і зовнішньої політики». Відповідно до статті 11 Закону однією з основоположних засад зовнішньої політики України є «забезпечення інтеграції України в європейський політичний, економічний, правовий простір з метою набуття членства в ЄС».

Один з найважливіших документів є Угода про партнерство та співробітництво між Європейськими Співтовариствами і Україною, що набула чинності 1 березня 1998 р. І має термін 10 років. Основними цілями УПС є розвиток тісних політичних стосунків між Україною та ЄС шляхом постійного діалогу з політичних питань, сприянню розвитку торгівлі і інвестицій, забезпечення підгрунтя для взаємовигідного економічного, соціального, фінансового, громадського, науково-технічного та культурного співробництва.

31

Токмиленко Т.Т. Кафедра транспортних систем і логістики. ХНАДУ

Порядок денний асоціації (ПДА) – це практичний інструмент відносин Україна-ЄС, який був розроблений сторонами відповідно до домовленостей, досягнутих в ході Паризького саміту УкраїнаЄС.ПДА був схвалений Радою з питань співробітництва між Україною та ЄС 16 червня 2009 р. в Люксембурзі і набув чинності 24 листопада 2009 р. шляхом процедури взаємного обміну нотами.

Практична реалізація Порядку денного асоціації вже сьогодні почне забезпечувати якісну зміну відносин між Україною та ЄС, їх перехід від партнерства і співробітництва до політичної асоціації та економічної інтеграції.

2.2.Принципи (ідеологія) європейської спільноти

Європейський союз – це сім‘я демократичних країн, що спільно працюють задля миру та процвітання.

9 травня 1950 року вважається початком європейської інтеграції. Саме тоді міністр закордонних справ Франції Р. Шуман запропонував створити спільний ринок вугільної і сталеливарної продукції Франції, ФРН та інших західноєвропейських країн (пропозиція увійшла в історію під назвою ―план Шумана‖) Однією з головних цілей плану стало примирення Франції та Німеччини та недопущення між ними війни у майбутньому. Найважливішім засобом досягнення цієї мети мав стати механізм управління та наднаціонального контролю над виробництвом і торгівлею стратегічною для військових потреб продукцією – вугіллям та сталлю. Контроль мав здійснюватись ―вищим органом‖ (прообразом Європейської Комісії).

Європейський Союз побудований за інституційною системою, яка є винятковою в світі.

Держави-члени делегують суверенне право на вирішення певних справ незалежним інституціям, які представляють інтереси Союзу в цілому, його країн та його громадян. Комісія традиційно опікується інтересами Союзу в цілому, в той час як кожний окремий національний уряд представлений в Раді Європейського Союзу, а Європейський Парламент напряму обирається громадянами. Тому, демократія та верховенство закону є наріжними каменями структури Європейського Союзу.

32

Вища освіта і болонський процес. Навчальний посібник.

Рис.2.1 Інформація про Европейський Союз

"Інституційний трикутник", що утворюється Комісією, Радою та Парламентом доповнюється ще двома інституціями – Судом Європейського Союзу та Судом Аудиторів, а також п‘ятьма іншими європейськими органами. На додаток було засновано ще 13 спеціалізованих агенцій, які займаються, зокрема, технічними, науковими та питаннями управління.

Історія ЄС – це справжня історія успіху. Успіху передовсім пересічних громадян, які мешкають у спільноті демократичних країн, що утворили вільний від різного роду бар‘єрів ринок, запровадили єдину валюту, сповідують спільні гуманістичні цінності. На сьогодні ЄС - одна з найбільших у світі економічних потуг. За п‘ятдесятирічну історію це співтовариство перетворилося з об‘єднання шести країн в альянс 28 заможних держав, поміж яких і ті країни, які ще двадцять років тому входили до соціалістичного табору, а три з них – Литва, Латвія, Естонія - належали до Радянського Союзу.

33

Токмиленко Т.Т. Кафедра транспортних систем і логістики. ХНАДУ

Громадянин ЄС на всіх етапах свого життя «відчуває» на собі всі переваги життя в об‘єднанні – від дитинства до пенсійного віку. І хоч почасти можна почути від європейців нарікання на брюссельське керівництво: мовляв, там засідають бюрократи, - ніхто не піддає сумніву, що саме завдяки цій роботі рівень життя в ЄС досягнув ледве не ідеальних показників. Розширення Європейського Союзу, яке відбулося 1 травня 2004 року, призвело до історичних змін політичних, географічних та економічних умов для України та Євросоюзу. Сьогодні Європейський Союз та Україна мають спільний кордон і як безпосередні сусіди будуть посилювати свою політичну та економічну взаємопов‗язаність. Розширення дає можливість для України та Європейського Союзу розвивати якомога тісніші відносини, що виходитимуть поза рамки співробітництва до поступової економічної інтеграції та поглиблення політичного співробітництва.

2.3.Адаптація законодавства України до законодавства Європейського Союзу – один із важливих інструментів створення в Україні нової правової системи та громадянського суспільств

Питання адаптації законодавства України до законодавства Європейського Союзу постало перед нашою державою після підписання 14 червня 1994 року Угоди про партнерство і співробітництво між Україною і Європейськими Співтовариствами та їх державами-членами (УПС). Невдовзі після того, як 1998 року ця рамкова угода набрала чинності, Україна почала створювати інституційний механізм адаптації та формувати нормативноправову базу для послідовної та ефективної реалізації цього важливого вектора правової реформи. План дій Україна-ЕС встановлює комплексний перелік пріоритетів, як в рамках, так і поза рамками Угоди про партнерство та співробітництво. Серед цих пріоритетів, всі з яких мають важливе значення, особливу увагу слід приділити:

2.1. Політичний діалог та реформування Демократія, верховенство права, права людини та основні свободи

2.2. Економічні та соціальні реформи і розвиток Функціонуюча ринкова економіка

2.3.Торгівля, ринкові та регуляторні реформи

34

Вища освіта і болонський процес. Навчальний посібник.

2.4.Співробітництво в сфері юстиції та внутрішніх справ

2.5.Транспорт, енергетика, інформаційне суспільство та навколишнє середовище

2.6.Міжлюдські контакти

1.Підготовка інтеграції України до Європейського дослідного простору

2.Розвиток спроможності України у сфері дослідницького та технологічного розвитку для забезпечення потреб економіки та суспільства

3. Сприяння інтеграції України для досягнення високого рівня наукового обміну

4 Реформування та вдосконалення системи освіти і навчання та діяльність у напрямі наближення до стандартів і практики ЄС - Працювати у напрямі зближення стандартів вищої освіти шляхом реалізації заходів, які дозволять Україні приєднатися до Болонського процесу

-Залучити представників заінтересованих громадських кіл та соціальних партнерів до участі у реформі системи вищої освіти та професійної освіти

-Вирішити питання, пов‘язані з процедурами акредитації та ліцензування

-Використовувати існуючу програму Tempus III для вивчення можливостей сприяння розвитку людських ресурсів і людського капіталу, зокрема щодо сприяння реформі та розвитку системи безперервного навчання в Україні

-Створити кафедри європейських студій та європейського права через Програму Жан Моне та підтримувати можливості навчання молодих науковців

5. Розширення співробітництва у сфері освіти, стажувань та молоді

-Започаткувати політичний діалог між Україною та ЄС у сфері освіти та навчання

-Збільшити можливість обміну для українців шляхом участі у програмі Еразмус Мундус

-Посилити участь України у програмі Tempus III та використовувати її для вивчення можливостей розширення співробітництва в сферах професійно-технічної освіти

35

Токмиленко Т.Т. Кафедра транспортних систем і логістики. ХНАДУ

- Розширити молодіжні обміни та співробітництво у сфері неформальної освіти молоді та сприяти розвитку міжкультурного діалогу через програму ―Молодь‖ (YOUTH)

2.4.Науково-технічне співробітництво України та ЄС

Науково-технічне співробітництво між Україною та ЄС здійснюється на підставі Угоди між Україною та Європейським Співтовариством про наукове і технологічне співробітництво від 4 липня 2002. Ця Угода потребує постійного поновлення на наступні п'ятирічні періоди. Відповідальним за поновлення Угоди є Міністерство освіти і науки України.

Інструментом співробітництва у науково-технічній сфері служить Підкомітет 7 «Наука та технології, дослідження та розробки, освіта, культура, громадське здоров'я, інформаційне суспільство та медіа» Комітету з питань співробітництва Україна ЄС. Відповідальним за роботу за цим напрямком також є Міністерство освіти та науки України.

Державним агентством з питань науки інновацій та інформатизації України разом із генеральним директоратом Європейської комісії «Дослідження та Інновації» на виконання Угоди створено Спільний Комітет Україна-ЄС зі співробітництва в галузі науки та технологій.

Перше засідання Комітету відбулось 23 листопада 2011 у м. Брюссель. Під час згаданого засідання були розглянуті питання

співробітництва між Україною та ЄС у сфері науки, технологій та інноваційної діяльності,

співробітництва в рамках Сьомої рамкової програми ЄС з розвитку наукових досліджень і технологій

двосторонньої діяльності з країнами — членами Європейського Союзу.

2.5.Входження освіти і науки України у європейське інформаційне та освітнє поле як вагомий чинник економічного, соціального, інтелектуального, інноваційнотехнологічного та культурного рівня

Законодавче поле української вищої освіти:

Національна доктрина розвитку освіти (2002 р.)

36

Вища освіта і болонський процес. Навчальний посібник.

Закон України «Про освіту», « Про вищу освіту»

Рішення колегії МОН України „Про проведення педагогічного експерименту щодо запровадження кредитномодульної системи організації навчального процесу у вищих навчальних закладах 3-4 рівня акредитації‖

Державна програма розвитку вищої освіти на 2005-2007

роки.

Освіта – це ключ до успіху: як окремого громадянина, так і ЄС

уцілому. Саме цей принцип, схоже, займає пріоритетне місце в політиці європейських держав. Освітні програми, фінансовані ЄС, охоплюють щорічно майже 200 тисяч громадян країн Союзу. У ЄС напряму пов‘язують рівень освіченості свого населення з економічним процвітанням. Представниками Єврокомісії підраховано, що кожен рік навчання впливає на економічний ріст держав ЄС у короткостроковій перспективі на 5% і в довгостроковій – додатково на 2,5%. Отримання освіти полегшує європейцям пошук роботи, сприяє тому, аби вони стали активними учасниками загальносуспільних процесів.

Чим менше ви освічені, тим менше у вас шансів на те, аби знайти роботу. Якщо ви маєте вищу освіту, то ваші шанси на пошук роботи зростають удвічі. Дослідження організації «Євростат» за 2003 рік показують, що серед безробітних лише 4,7% осіб, які мають вищу освіту.

Освітні системи в країнах Євросоюзу, звичайно, відрізняються. Приміром, у ФРН фінансова підтримка студентів здійснюється федеральним центром (65%) і землями (35%) і становить приблизно €300 щомісячно (у вигляді грошових дотацій і кредиту, які надаються рівними частками) за умови наявності документа, який засвідчує низький рівень доходів родини того, хто навчається. У Нідерландах, окрім соціальних програм, спрямованих на підвищення рівності освітніх можливостей, донедавна впроваджувалася система студентських кредитів, яка стимулювала успішність. Ця система ґрунтується на принципі: «кредит, а потім стипендія». Студенти отримують стипендії спершу у формі кредитів, що перетворюються у стипендію, яку не потрібно повертати, якщо студенти виконали вимоги програми.

Однак політика європейських держав (і не лише тих, хто входить до ЄС) полягає в тому, аби створити подібні принципи

37

Токмиленко Т.Т. Кафедра транспортних систем і логістики. ХНАДУ

функціонування вищих навчальних закладів через впровадження відповідних реформ. Приміром, ЄС разом із ще двадцятьма країнами має намір створити до 2010 року Європейський простір вищої освіти з допомогою так званого Болонського процесу. Євросоюз також надає великого значення питанню міжнародної співпраці у сфері освіти – програмам обміну, спеціальним курсам, які стосуються європейської інтеграції. Слухачами таких програм можуть стати громадяни з майже 80 країн світу – від Монголії до Мексики, від Алжиру до Австралії. Єврокомісія також ініціювала чимало програм, за деякими з яких вчаться і громадяни країн колишнього Радянського Союзу.

Одна з найбільш фінансованих програм Євросоюзу має назву «Леонардо да Вінчі». Вона стосується отримання професійнотехнічної освіти без обмеження у віці. Її щорічний бюджет становить біля €200 мільйонів. Європейська Комісія також постійно збільшує суму коштів, які дозволяють студентам навчатися за кордоном. Програма «Еразмус» (її бюджет становить понад €200 мільйонів щорічно) дозволяє студентам і викладачам навчатися у більш ніж двох тисячах університетів в 31 країні світу. Понад 150 тисяч представників ЄС, Болгарії, Ісландії, Ліхтенштейну, Норвегії, Румунії, Швейцарії і Туреччини скористалися пропозиціями в рамках цієї програми. У Брюсселі сподіваються, що в 2011 році це число збільшиться удвічі.

EMPUS/TACIS (ТЕМПУС/ТАСІС) - Програма обміну студентами університетів Європи.

TEMPUS (Trans-European Mobility Partnership Scheme for University Studies) - одна із програм Європейського Співтовариства, що розроблена для надання допомоги соціальним і економічним перетворенням в країнах-партнерах. Програмa TEMPUS сприяє розвитку в цих країнах систем вищої освіти шляхом максимально збалансованого співробітництва із партнерами із країн ЄС. Останню фазу Програми - Tempus III, було схвалено 29 квітня 1999 на період шести років, починаючи з 1 липня 2000 року, і дія її поширена на країни колишнього СРСР (Тасіс), Західних Балкан (CARDS) і Середземноморського регіону - MEDA.

38

Вища освіта і болонський процес. Навчальний посібник.

Гранти надаються:

-групам університетів – „консорціумам‖, що співпрацюють разом впродовж двох-трьох років для отримання результатів, що визначені структурованими проектами, які мають назву – Спільні Європейські Проекти - Joint European Projects (JEP);

-окремим особам - тобто, викладачам навчальних закладів, представникам адміністративних органів навчальних закладів, співробітникам міністерств – для сприяння подорожам до – із ЄС та країн-партнерів в межах виконання конкретних заходів із реформування системи освіти. Цей тип допомоги в межах програми TEMPUS має назву „Індивідуальні гранти на стажування‖.

Іостанні, але не менш важливі – Додаткові і структурні заходи. Це – особливий тип грантів, спрямований на реалізацію проектів структурних реформ в галузі вищої світи. Залучення Міністерства освіти до реалізації таких проектів є обов‘язковим. Вимоги щодо складу ―консорціуму‖ є такими ж, як і для JEP.

Всі гранти надаються на засадах відкритих конкурсів, що оголошується щорічно.

Експертна оцінка проводиться Генеральним директоратом з питань освіти і культури (Європейська Комісія, Брюссель),

Європейським Фондом Навчання (European Training Foundation) (Турін, Італія) із залученням незалежних експертів, представників національних органів влади (Міністерство освіти), мережі Національних офісів TEMPUS, Представництв ЄК в країнахпартнерах, і служб Європейської Комісії.

TEMPUS є програмою малих грантів, що передбачає надання фінансування до 500 000 євро. Відбір проектів здійснюється на основі оцінювання їхньої академічної і технічної якості згідно національних пріоритетів, що щорічно визначаються Міністерствами освіти відповідниз партнерських країн.

Європейський Союз започаткував нову навчальну програму "Erasmus Mundus" для країн, які не входять до ЄС (третіх країн). Студенти старших курсів і науковці з України зможуть отримувати стипендії від Європейського Союзу для навчання або проведення дослідження у країнах ЄС.

Програма "Erasmus Mundus" - це програма співпраці та

39

Токмиленко Т.Т. Кафедра транспортних систем і логістики. ХНАДУ

мобільності у сфері вищої освіти. Вона спрямована на посилення такої співпраці та міжнародних зв‘язків у сфері вищої освіти через підтримку високоякісних європейських магістерських курсів, забезпечуючи студентів і науковців з усього світу можливістю отримати ступінь маґістра у європейському університеті, а також через заохочення поїздок європейських студентів і науковців до третіх країн. Першочерговим завданням програми є покращення якості та привабливості європейської вищої освіти в усьому світі. Через підтримку міжнародної мобільності науковців і студентів програма "Erasmus Mundus" прагне підготувати її учасників з європейських та інших країн до життя у глобальному суспільстві, що базується на знаннях.

Програма "Erasmus Mundus" складається з чотирьох блоків: БЛОК 1 - Магістерські курси "Erasmus Mundus": високоякісні

інтеґровані маґістерські курси, що пропонуються об‘єднаням щонайменше трьох університетів у щонайменше трьох різних країнах Європи.

БЛОК 2 - Стипендії "Erasmus Mundus": надання стипендій висококваліфікованим студентам старших курсів і науковцям з усього світу.

БЛОК 3 - Партнерства: Магістерські курси "Erasmus Mundus" також матимуть змогу встановлювати партнерства з вищими навчальними закладами у третіх країнах. Ці партнерства дозволять забезпечити високу мобільність студентів старших курсів і науковців з країн ЄС, які братимуть участь у магістерських курсах

"Erasmus Mundus".

БЛОК 4 - Підвищення привабливості європейської вищої освіти: програма "Erasmus Mundus" сприятиме підвищенню привабливості та інтересу до європейської вищої освіти. У її рамках будуть підтримуватися заходи, спрямовані на покращення престижу, відкритості та доступності європейської вищої освіти, а також вирішення питань, які мають визначальну важливість для інтернаціоналізації вищої освіти, а також взаємовизнання кваліфікацій між країнами Європи та третіми країнами.

40