Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекция 01 - ВВЕДЕНИЕ.doc
Скачиваний:
36
Добавлен:
19.02.2016
Размер:
786.43 Кб
Скачать

Модуль 3. Офісні програмні системи

Тема 5. Текстовий процесор

Текстовий процесор MS Word. Базові можливості. Основні поняття. Копіювання, переміщення і видалення тексту. Форматування символів, абзаців, сторінок. Автоматизація форматування. Використання шаблонів і стилів. Робота з вікнами.

Пошук та заміна фрагментів тексту. Закладки, перехресні і гіперпосилання. Списки. Колонтитули. Вкладені документи. Створення змісту. Злиття документів. Робота з редактором формул. Створення і редагування таблиць. Графічні можливості.

Сервісні функції: перевірка правопису, розміщення переносів, додавання автоматичних назв до таблиць, формул та малюнків, створення панелей користувачів, додавання кнопок на панель інструментів, завдання комбінацій гарячих клавіш, запис макросів. Попередній перегляд та друк документа.

Тема 6. Системи підготовки презентацій

Засоби підготовки та проведення презентацій: загальні відомості про мультимедійну технологію, мультимедійні комп’ютери та проектори, класифікація авторських засобів мультимедіа, види і типи презентацій.

Робота з програмою MS Power Point: створення, розмітка слайдів; оформлення презентації; підключення анімаційних та звукових ефектів до об'єктів.

Тема 7. Табличний процесор

Табличний процесор MS Excel. Основні поняття і можливості. Інтерфейс табличного процесора. Дані, що зберігаються в комірках електронної таблиці. Абсолютні та відносні посилання в формулах. Автоматичне заповнення комірок.

Сортування даних. Зв'язок комірок, аркушів, книг. Створення діаграм. Створення форм за допомогою елементів управління. Захист даних.

Моделювання і аналіз за допомогою MS Excel.

Тема 8. Системи керування базами даних

Системи керування базами даних (СКБД) MS Access. Основні поняття. Файл-серверна та клієнт-серверна архітектури СКБД: відмінності, переваги та недоліки. Реляційний підхід до побудови бази даних. Нормалізація відношень. Типи зв'язків.

Створення навчальної бази даних у MS Access: створення таблиць і зв'язків між ними, уведення даних; властивості підстановок; пошук, сортування, фільтрація даних; створення і застосування запитів; конструювання форм; формування звітів.

Тема 9. Засоби автоматизації обробки документів

Перетворення документів у електронну форму. Сканування документів. Розпізнавання документів. Робота з програмою FineReader.

Засоби автоматизації перекладу. Призначення і можливості програми Promt. Автоматичний переклад. Робота зі словниками. Поповнення і настройка словників. Робота з програмою Ruta&Play.

Модуль 4. Системи програмування

Тема 10. Проектування програм

Поняття алгоритму та його властивості. Способи представлення алгоритмів. Базові структури алгоритмів. Алгоритмізація лінійних, розгалужених і циклічних процесів. Алгоритми сортування і пошуку. Поняття складності алгоритму.

Етапи проектування програм. Основи структурного програмування. Основні поняття візуального об'єктно-орієнтованого програмування (ООП). Принципи ООП: інкапсуляція, спадкування, поліморфізм.

Тема 11. Створення програмного продукту

Основні поняття мови програмування Object Pascal: алфавіт, лексеми, роздільники, структура програми. Типи даних: прості, структуровані. Опис даних. Операції і вирази. Пріоритет операцій. Оператори мови: прості (привласнення, процедури, переходу), структурні (складові, умовні, повторення). Організація введення-виведення даних. Процедури і функції. Модулі.

Середовище програмування Delphi. Базові класи, що використовуються в середовищі програмування Delphi. Стандартні компоненти Delphi.

Програмування з використанням графічного інтерфейсу користувача. Захист від програмних помилок. Налагодження програм у Delphi. Розширені можливості Delphi.