Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПТЕЕС.doc
Скачиваний:
1354
Добавлен:
19.02.2016
Размер:
2.69 Mб
Скачать

5.6.3. Автоматизовані системи керування

5.6.3.1.Автоматизовані системи керування електрогосподарством (далі - АСКЕ) споживача призначені для вирішення питань диспетчерського, технологічного та організаційного керування енергогосподарством. Структура і рівень розвитку АСКЕ залежить від структури електрогосподарства, особливостей споживання електричної енергії та технології виробництва.

5.6.3.2.АСКЕ споживача входить як підсистема до автоматизованої системи керування підприємством (далі - АСКП) споживача. Необхідний рівень зв'язку між підсистемами різного функціонального призначення, що входять до АСКП, визначається самим споживачем.

АСКЕ повинна мати необхідні засоби зв'язку з диспетчерськими пунктами електропередавальної організації за обсягом, узгодженим з останньою, та забезпечувати передачу інформації на диспетчерський пункт електропередавальної організації.

5.6.3.3.АСКЕ призначені вирішувати такі завдання:

- диспетчерське й технологічне керування електрогосподарством;

- розрахунковий (комерційний) і технічний облік споживання електроенергії;

- контроль та керування режимами електроспоживання;

- розподілення та збут електроенергії;

- техніко-економічне прогнозування і планування;

- управління ремонтом електрообладнання, матеріально-технічним постачанням;

- управління виробничо-технічною діяльністю електрогосподарства;

- підготовка експлуатаційного персоналу, кадрів тощо.

5.6.3.4.Задачі АСКЕ в кожному електрогосподарстві визначаються, виходячи з виробничої та економічної доцільності та з урахуванням раціонального використання наявних типових рішень пакетів прикладних програм і можливостей технічних засобів.

5.6.3.5.До складу комплексу технічних засобів АСКЕ можуть входити:

- засоби збору інформації (лічильники, давачі інформації, пристрої системи контролю та обліку тощо);

- засоби передавання інформації (апаратура передавання даних, канали зв'язку тощо);

- засоби обробки і відображення інформації (електронно-обчислювальні машини), аналогові й цифрові прилади, реєстратори, пристрої друку тощо;

- засоби керування (функціональна клавіатура);

- виконавчі механізми з пристроями керування;

- системоутворювальні мережі;

- кабелі зв'язку з об'єктами контролю і керування, а також внутрішньосистемні кабелі зв'язку і волоконно-оптичні лінії зв'язку;

- різноманітні вузли і блоки, що забезпечують функціонування комплексу;

- пристрої заземлення;

- допоміжні системи (електроживлення, кондиціювання повітря, протипожежні системи тощо).

5.6.3.6.Уведення АСКЕ в експлуатацію повинно здійснюватись відповідно до установленого порядку за актом приймальної комісії. Під час уведення в експлуатацію АСКЕ, інформація якої використовується електропередавальною організацією, до складу приймальної комісії повинні входити її представники.

Приймання АСКЕ в промислову експлуатацію здійснюється після завершення приймання в промислову експлуатацію всіх складових функцій, передбачених для черги АСКЕ, яка вводиться.

5.6.3.7.Під час організації експлуатації АСКЕ обов'язки структурних підрозділів з обслуговування комплексу технічних засобів, програмного забезпечення повинні бути визначені розпорядчим документом.

Експлуатацію і ремонт обладнання (конденсатори зв'язку, реактори високочастотних загороджувачів, заземлювальні ножі, пристрої антенного зв'язку, прохідні ізолятори, розрядники елементів налагодження і фільтрів приєднань тощо) високочастотних каналів телемеханіки і телефонного зв'язку, виконаного лініями електропередавання напругою понад 1000 В, повинні здійснювати працівники, які обслуговують електроустановки напругою понад 1000 В.

5.6.3.8.Технічне обслуговування і перевірку засобів збору, накопичення і передачі інформації (датчики інформації, прилади і системи контролю й обліку, канали зв'язку, пристрої телемеханіки, апаратура передачі даних тощо), що належать або використовуються електропередавальною організацією, повинні виконувати працівники, які займаються експлуатацією цих засобів, за погодженням з електропередавальною організацією.

5.6.3.9.Підрозділи, що обслуговують АСКЕ, повинні забезпечити:

- надійну експлуатацію технічних засобів інформаційного програмного забезпечення;

- надання електропередавальній організації відповідно до встановленого графіка узгодженого обсягу інформації;

- удосконалення і розвиток системи керування (упровадження нових задач; модернізація нових програм, що перебувають в експлуатації; освоєння нових технологій збору і підготовки вихідної інформації);

- організацію взаємодії із суміжними ієрархічними рівнями АСКЕ;

- розробку інструктивних і методичних матеріалів, необхідних для функціонування АСКЕ;

- аналіз роботи АСКЕ, її економічну ефективність, своєчасне надання звітності.

5.6.3.10.Ремонтно-профілактичні роботи на технічних засобах, що належать електропередавальній організації або пов'язані з режимами її роботи, повинні виконуватись відповідно до затвердженого графіка; порядок технічного обслуговування і ремонт систем повинні визначатися відповідним положенням.

Виведення з роботи засобів контролю та обліку електроспоживання, диспетчерського й інформаційного зв'язку та систем телемеханіки необхідно оформляти оперативною заявкою і погоджувати з електропередавальною організацією.

5.6.3.11.Керівник споживача повинен здійснювати заходи щодо організації роботи з проведення аналізу функціонування АСКП, контролю за її експлуатацією і розробки планів з розвитку і вдосконалення зазначеної системи та її своєчасного переозброєння.