Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПТЕЕС.doc
Скачиваний:
1354
Добавлен:
19.02.2016
Размер:
2.69 Mб
Скачать

5.4. Приймання електроустановок в експлуатацію та допуск на їх підключення до електричної мережі

5.4.1.Повністю закінчені будівництвом об'єкти, їх черги чи пускові комплекси повинні бути прийняті в експлуатацію відповідно до вимог діючих нормативно-правових та нормативно-технічних документів та цих Правил.

Ця вимога поширюється також на приймання в експлуатацію електроустановок після їх модернізації, реконструкції, технічного переозброєння тощо.

5.4.2.Схеми електроустановок пускового комплексу розробляє проектна організація на основі технічних умов, виданих замовникові електропередавальною організацією. Погодження схем пускового комплексу проводиться в установленому порядку замовником.

Пусковий комплекс може включати в себе частину проектної схеми електроустановки, що забезпечує його нормальну експлуатацію із заданими параметрами.

5.4.3.На період будівельно-монтажних та пусконалагоджувальних робіт замовник (споживач) здійснює кваліфікований технічний нагляд і проводить проміжні приймання вузлів обладнання і споруд, у тому числі прихованих робіт.

Перед початком проведення пусконалагоджувальних робіт з одночасною подачею напруги живлення за тимчасовими схемами замовник, як правило, установлює тимчасовий експлуатаційний режим обслуговування електроустановки оперативним персоналом.

5.4.4.Перед прийманням електроустановок в експлуатацію повинні бути проведені:

- індивідуальні випробування обладнання і функціональні випробування окремих систем (індивідуальні пуски);

- комплексне випробування обладнання.

5.4.5.Перед індивідуальними і функціональними випробуваннями повинно бути перевірене виконання вимог і положень цих Правил, державних будівельних норм, стандартів, норм технологічного проектування, правил державного нагляду, правил улаштування електроустановок, правил та норм з охорони праці і промислової санітарії, правил вибухо- і пожежобезпеки, указівок заводів-виробників, інструкцій з монтажу устаткування тощо.

Для приймально-здавальних випробувань дозволяється подання напруги на електроустановку, якщо укладений договір про тимчасове електропостачання.

5.4.6.Індивідуальні та функціональні випробування обладнання й окремих систем проводить генеральний підрядник із залученням персоналу замовника, монтажних і пусконалагоджувальних організацій за проектними схемами після закінчення всіх будівельних, монтажних і налагоджувальних робіт.

5.4.7.Комплексне випробування організовує і проводить замовник. Під час комплексного випробування повинна бути перевірена спільна робота основних агрегатів, технологічних схем і всього допоміжного обладнання під навантаженням та безпечність їх експлуатації.

Початком комплексного випробування енергоустановки вважається момент включення її в мережу або під навантаження.

Комплексне випробування передбачає увімкнення в роботу та налагодження контрольно-вимірювальних приладів, блокувань, пристроїв сигналізації та дистанційного керування, захисту та автоматичного регулювання.

Комплексні випробування вважаються проведеними за умови нормальної і неперервної роботи основного і допоміжного обладнання на протязі 72 год., а ліній електропередавання - на протязі 24 год.

Після проведення комплексного випробування підрядник складає акт передачі електроустановки замовнику.

5.4.8.Якщо змонтовані електроустановки передаються на баланс електропередавальній організації, їх технічне приймання від монтажної організації проводить замовник разом з електропередавальною організацією. Допуск цих електроустановок в експлуатацію здійснюється в установленому порядку.

5.4.9.Дефекти й недоробки, допущені в ході будівництва та монтажу, а також дефекти обладнання, виявлені під час випробувань, повинні бути усунені відповідно будівельними, монтажними, пусконалагоджувальними організаціями та заводами-виробниками до приймання електроустановок в експлуатацію.

Приймання електроустановок в експлуатацію з дефектами та недоробками забороняється.

5.4.10.Перед прийманням електроустановок в експлуатацію повинні бути:

- розроблені експлуатаційні інструкції та оперативні схеми, технічна документація;

- укомплектований, навчений (з перевіркою знань) експлуатаційний (електротехнічний і електротехнологічний) персонал або укладений договір із спеціалізованою організацією про обслуговування електроустановок споживача;

- підготовлені запасні частини й матеріали, випробувані захисні засоби й інструмент;

- уведені в роботу засоби зв'язку, сигналізації та пожежогасіння, аварійного освітлення і вентиляції;

- вирішені питання (організаційні та технічні) охорони праці, пожежної безпеки, екологічної безпеки та промислової санітарії.

5.4.11. Для оформлення підключення об'єкта (електроустановки) до електричної мережі замовник надає інспектору Держенергонагляду (електропередавальній організації) об'єкт (електроустановку) для обстеження, а також проектну, виконавчу та іншу технічну документацію в необхідному обсязі.

Результати обстеження об'єкта (електроустановки) фіксуються в акті-допуску на підключення з висновком про можливість підключення об'єкта (електроустановки) до мережі електропередавальної організації.

Акт допуску на підключення є невід'ємною частиною акта робочої комісії про готовність закінченого будівництвом об'єкта для пред'явлення державній приймальній комісії та є дозволом на підключення об'єкта замовника до електричної мережі.

5.4.12.Акт допуску на підключення надається лише за наявності в споживача власного електротехнічного персоналу, який пройшов навчання, перевірку знань та інструктаж відповідно до вимог цих Правил, або наявності договору зі спеціалізованою організацією (підприємством) на обслуговування електроустановок споживача.

5.4.13.Електроустановки тимчасового електропостачання (будівельних майданчиків, атракціонів тощо) повинні бути виконані відповідно до вимог ПУЭ і прийняті в експлуатацію в порядку, передбаченому цими Правилами.

Підключення до електричної мережі електропередавальної організації електроустановок із сезонним характером роботи, а також об'єктів, які більше місяця були знеструмлені, здійснюється після технічного огляду і видачі акта-допуску на підключення до електричної мережі, дотримання інших вимог цих Правил і НД.

5.4.14.Підключення електроустановки споживача до електричної мережі здійснюється електропередавальною організацією (основним споживачем) на підставі акта-допуску на підключення за наявності рішення Держпромгірнагляду щодо експлуатації об'єкта, укладеного договору про постачання електричної енергії та дотримання інших вимог відповідно до НД про підключення електроустановок.