Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПТЕЕС.doc
Скачиваний:
1354
Добавлен:
19.02.2016
Размер:
2.69 Mб
Скачать

7.2. Установки електротермічні

7.2.1. Загальні вимоги

7.2.1.1.Вимоги цього підрозділу поширюються на електротермічні установки всіх видів.

7.2.1.2.Під час експлуатації електротермічних установок необхідно дотримуватись вимог технічних інструкцій та інших розділів Правил, що стосуються експлуатації окремих елементів, які входять до складу таких установок: трансформаторів, електродвигунів, перетворювачів, розподільних установок, конденсаторних установок, пристроїв релейного захисту і засобів автоматики, вимірювальних приладів тощо.

7.2.1.3.Температура нагрівання шин і контактних з'єднань, густина струму в провідниках вторинних струмопроводів електротермічних установок повинні періодично контролюватись у терміни, обумовлені виробничими інструкціями, але не рідше ніж один раз на рік. Температуру нагрівання слід вимірювати в літній період.

7.2.1.4.Опір електричної ізоляції вторинних струмопроводів і робочих струмопровідних елементів електропечей і електротермічних пристроїв (електронагрівачів опору, індукторів тощо) повинен вимірюватись під час кожного ввімкнення електротермічної установки після ремонту та в інших випадках, передбачених виробничими інструкціями споживача.

7.2.1.5.Опір електричної ізоляції ізолювальних прокладок, які запобігають з'єднанню із землею через гак або трос кранів і талів, що обслуговують електронагрівальні установки опору прямої дії, а також феросплавних печей з перепуском електродів, які самі спікаються, без вимкнення установок, повинен періодично перевірятися в терміни, які встановлює особа, відповідальна за електрогосподарство, залежно від місцевих умов, але не рідше ніж один раз на рік.

7.2.1.6. Якість води, що охолоджує електротермічні установки, повинна контролюватись відповідно до інструкції з експлуатації цього обладнання.

7.2.1.7.Електрообладнання електротермічних установок повинні обслуговувати електротехнічні працівники.

В той же час обов'язки електротехнологічних працівників для ведення технологічних режимів визначаються експлуатаційними інструкціями з урахуванням вимог пункту 5.3.3 і повинні в установленому порядку бути розділені від обов'язків електротехнічних працівників.

7.2.1.8.Терміни технічного обслуговування та ремонту електротермічних установок установлюють відповідно до табл. 7.1:

Таблиця 7.1

Найменування установки 

Періодичність 

ремонту капітального, рік 

ремонту поточного, місяць 

огляду, місяць 

1 Електропечі дугові 

2 Електропечі опору 

2 - 3 

4 - 6 

1 - 2 

3 Установки індукційні (плавильні та нагрівальні) 

4 - 6 

2 - 3 

4 Установки високочастотні 

3 - 4 

5 Котли електродні напругою: 

  

  

  

- понад 1000 В 

1 - 2 

- до 1000 В 

за рішенням особи, відповідальної за електрогосподарство 

перед опалювальним сезоном 

7.2.1.9.Умови праці персоналу, який обслуговує та експлуатує електротермічні установки (електропечі дугові, електропечі опору, установки індукційні, високої частоти, плазмово-дугові, електронно-променеві, електродні котли), та використання засобів індивідуального захисту повинні відповідати вимогам Державних санітарних норм ДСанПін N 3.3.6.096-2002, ДСН 3.3.6.037-99 та ДСН 3.3.6.042-99.