Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Практика 5_12_08_2015.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
19.02.2016
Размер:
571.39 Кб
Скачать

Вказівки по виконанню роботи

Робота виконується двома студентами на двох робочих місцях.

1. Для виконання завдань №№ 2 та 3 студенту необхідно зібрати систему зв’язку з конфігурацією, що показана на рис. 3.

  1. Схема зв’язку двох локальних мереж

Схема реалізує з’єднання двох локальних мереж. Кожна локальна мережа у лабораторній роботі представлена одним комп’ютером і модем-маршрутизатором. Модем-маршрутизатори, що використовуються у роботі, розраховані на роботу по двом лініям. Модем-маршрутизатор працює у режимі маршрутизатора (Router).

При виконанні роботи повинні бути використані IP адреси мереж, які визначаються номером варіанта. Дані щодо адрес вказані у таблиці 1. Третій байт адреси розраховується за формулою, він залежить від числа N. Число N - номер варіанту дорівнює номеру прізвища студента у журналі навчальної групи.

У даній схемі зв’язку є три IP мережі (як показано на рис. 4). Передбачається, що в локальних мережах може бути не більше 250 пристроїв. Відповідно мережі мають префікс у 24 біти (цьому відповідає маска 255.255.255.0). В IP мережі каналу зв’язку (Link Network) є лише дві точки, яким необхідно присвоїти адреси, це WAN порти маршрутизаторів. Тому мережа має префікс у 30 бітів (маска 255.255.255.252). При призначенні адрес студент обирає адреси у межах заданої мережі довільно.

Примітка. Доброю практикою є призначення шлюзу мережі першої адреси з виділеного діапазону. Шлюзом є LAN порт маршрутизатора.

Таблиця 1 IP адреси мереж

Мережа 1

Мережа каналу

Мережа 2

192.168.1+N.0 / 24

192.168.200.4N / 30

192.168.64+N.0 / 24

N – номер варіанту

192.168.2.0

255.255.255.0

192.168.64.0

255.255.255.0

192.168.200.160

255.255.255.252

192.168.200.161

192.168.200.162

192.168.2.1

192.168.64.1

  1. IP мережі схеми зв’язку

2. Накреслити рисунок, аналогічний рис. 4, вибрати IP адреси та написати їх на рисунку.

3. Зібрати випробну систему зв’язку у такому порядку:

  • з’єднати кабелем зі з’єднувачами RG-45 лінійні виходи модемів (порти xDSL),

  • у кожній LAN з’єднати прямим кабелем Ethernet порт комп’ютера з портом Ethernet комутатора на модемі,

  • підключити модеми до мережі живлення ~220 В.

Після включення модем-маршрутизатора лівий індикатор на лицевій панелі світиться жовтим кольором. По закінченню процесу завантаження, що триває приблизно 1 хв., індикатор змінює колір на зелений – пристрій готовий до роботи.

4. Налагодити комп’ютери локальних мереж. Ethernet порт комп’ютерів необхідно перевести у режим автоматичного призначення IP. Адреси будуть призначені DHCP сервером модема.

5. Настроювання модемів необхідно виконати за допомогою веб інтерфейсу.

При настроюванні модем виступає у якості веб серверу. За заводськими налаштуваннями IP адреса веб серверу становить 192.168.1.1, а DHCP сервер модему призначає IP адреси з діапазону192.168.1.0 / 24.

Для підключення до системи управління модем-маррутизатора необхідно на комп’ютері запустити браузер і ввести у рядок доменного імені адресу 192.168.1.1. Після появи екрану «Login» ввести ім’я (за замовчуванням admin) та пароль (за замовчуванням теж admin). На екрані комп’ютера з’явитися початкова сторінка з оглядом поточної конфігурації «Home > Overview».

В процесі настроюванні модемів необхідно врахувати, що за принципом роботи один модем повинен працювати у режимі «ведучий» (Master), другий у режимі «ведений» (Slave).

Відкрити сторінку «Internet Connection > Setting» (рис. 5). Модем в локальній мережі 1 перевести в режим «ведучий» - встановити параметр «DSL Master» у значення «on (STU-C)». Другий модем повинен знаходитися у режим «ведений» - параметр повинен бути «off (SRU-R)».

  1. Сторінка «Internet Connections -> Settings» веденого модему

Обидва порти модему повинні бути включені (Admin State «up»)

Встановити швидкість передавання у лінії. Швидкість передавання та параметр модуляції «сузір’я» (Constellation) встановлюється у ведучому модемі. Ведений модем підстроюється під спосіб роботи ведучого. Встановити швидкість у відповідності з формулою (512 + 128 • N) Кбіт/с, де N – номер варіанту.

Значення параметрів Ethernet Encapsulation, Constellation, Power Backoff, Clock Mode змінювати не потрібно (залишити, як на рис. 5).

Натиснути кнопку «Apply». Після цього модеми повинні встановити з’єднання. Правий індикатор на пристрої спочатку світиться жовтим кольором. Сигналом встановлення з’єднання є зелений колір індикатора.

Примітка. Взаємне настроювання модемів на роботу по лінії займає суттєвий час, до 1 хв.

Проконтролювати стан SHDSL зв’язку, перейшовши на сторінку «Internet Connection > SHDSL Status» на обох модемах. На екрані, будуть показані параметри та дані про якість роботи кожної з двох ліній. Це співвідношення не повинно бути меншим, ніж 4 ДБ. Нижня частина екрану показує статистику якості передавання.

6. Змінити IP адресу локальної мережі LAN1 відповідно завданню.

Для цього у модемі мережі необхідно перейти на сторінку «System -> Network Connections» (рис. 6) і клацнути на рядок «LAN Switch» (на напис LAN Switch або на олівець справа). З’явиться сторінка «Bridge Properties», у ній сторінка «General» з інформацією про параметри моста (рис. 7). Перейти на сторінку «Setting» (рис. 8) та встановити обрану адресу (у рядку «IP Address»). Далі натиснути кнопку «Apply», потім «OK». Після зміни адреси зв’язок комп’ютера з модемом перерветься.

  1. Сторінка «Мережеві з’єднання»

Відповідно з новою настойкою зміниться і діапазон адрес, які призначаються DHCP сервером. Сервер змінить IP адресу комп’ютера. Перевірити роботу після зміни параметрів – увійти з комп’ютера до системи керування за новою адресою.

  1. Сторінка з інформацією про параметри моста

  1. Сторінка встановлення параметрів комутатора

7. Настроїти роботу маршрутизатора у мережі LAN1.

За замовчування (при заводських налаштуваннях) пристрій працює у режимі маршрутизатора. Настроювання маршрутизатора складається з присвоєння IP адрес двом наявним портам маршрутизатора та вибору способу та параметрів маршрутизації. Адреса LAN порту вже присвоєна при виконанні попереднього пункту.

Для виконання необхідних операцій перейти на сторінку «System -> Network Connections» (рис. 6) і клацнути рядок «WAN Ethernet» - з’явиться сторінка з інформацією про параметри порту («General»). Перейти на сторінку «Setting» (рис. 9). У нижньому прямокутнику для «Internet Protocol» обрати варіант ручного встановлення адреси («Use the Following IP Address») та встановити обрану IP адресу порту, маску мережі каналу та шлюзу. У якості шлюзу виступає WAN порт іншого маршрутизатора.

Перейти на сторінку «Routing» (рис 10) та настроїти параметри маршрутизації. Для маршрутизатора є лише одна не підключена безпосередньо до нього IP мережа – IP мережа іншої LAN (рис. 4). Тому доцільно обрати статичну маршрутизацію і вказати один маршрут. Відповідно, необхідно зняти усі галочки на середньому прямокутнику сторінки.

  1. Сторінка встановлення параметрів WAN Ethernet порту

Для запису маршруту клацнути у таблиці на рядок «New Route». У якості адреси призначення вказати IP адресу другої мережі, а якості шлюзу вказати IP адресу WAN порту сусіднього маршрутизатора. Метрику встановити 1. Клацнути «Ок».

  1. Сторінка встановлення параметрів маршрутизації

Проконтролювати зроблені зміни. Перейти на початкову сторінку; на ній у пункті «Internet Connection / Connection Type» повинен з’явитися напис «Ethernet/Static Leased Type».

8. Настроїти роботу модем-маршрутизатора у мережі LAN2.

Настроювання виконується відповідно до пунктів 6 та 7 (з використанням IP адрес відповідних LAN2).

9. Перевірити наявність зв’язку між комп’ютерами локальних мереж за допомогою команди «ping».

Виміряти швидкість передавання інформації між між комп’ютерами локальних мереж. Швидкість визначити шляхом вимірювання часу передавання файлу відомого розміру. Для можливості передавання файлу на комп’ютерах необхідно перевірити і, при необхідності, перевести визначену теку (Test) у режим спільного доступу.

Більш детально з роботою з модемом маршрутизатором «Watson NGN SHDSL Router» ознайомитися з ресурсів [1 - 5].