Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
TYeK_i_S.docx
Скачиваний:
50
Добавлен:
19.02.2016
Размер:
814.12 Кб
Скачать

37. Коло з індуктивністю.Ф-ла загального опору кола. Закон ома. Ф-ла для потужності.

Коло з індуктивним опором мусить мати значну індуктивність і дуже малі значення опорів Rc i R (наприклад, котушка індуктивності). Зі зміною струму за гармонічним законом: I = Imaxsinwt; ЕРС самоіндукції: ei = – LI' = – Lw Imaxcoswt. Оскільки U = – ei, то напруга на кінцях котушки: U = LwImaxcoswt = LwImaxsin(wt + p/2) = Umaxsin(wt + p/2), де Umax = LwImax -амплітуда напруги. Відповідно коливання струму відстають від коливань напруги на p/2.

Індуктивний опір залежить від частоти. Для індуктивності в колі змінного струму Р=0 ,тому що енергія періодично запасається в електричному колі й повертається в джерело струму.

38.Фаза сигналу - це величина, що характеризує зміщення початку відлікуперіоду сигналу щодо початку відліку часу.Кут між векторами , який називають кутом зсуву фаз, при обертанні векторів залишається незмінним. 

39.Коло з ємністю.Ф-ла загального опору кола. Закон ома. Ф-ла для потужності.

Електроємнісний або опір кола з конденсатором. Таке коло мусить мати значну ємність і дуже малу індуктивність. Заряд конденсатора змінюється за гармонічним законом:q = qmaxcoswt. Струм, значення якого дорівнює похідній заряду за часом: I = q' Imaxcos(w t + p/2). Коливання струму випереджають коливання напруги на конденсаторі на p/2, крім того, на ньому виділяється джоулеве тепло. Можна показати, що величина ємнісного опору дорівнює: . Для ємності в колі змінного струму Р=0 ,тому що енергія

43.Зарисуйте коло з послідовним зєднанням резистора,конденсатора та котушки індуктивності.Ф-ла повного опору кола.Зарисуйте векторну діаграму напруг.

Коливальний контур, що складається із послідовно з'єднаних індуктивності , ємності та активного резистора називається RLC-контуром. Визначивши повний опір кола для змінного струму, можна застосувати також закон Ома для ділянки кола, тобто закон Ома для змінного струму.

44.Дайте коротку характеристику трифазних кіл.

Багатофазна система електричних кіл являє собою сукупність електричних кіл, в яких діють синусоїдні е. р. с. однакової частоти, зсунуті відносно одна одної за фазою і створювані одним джерелом енергії. Відповідно до цього означення система з трьох кіл називається трифазною. Трифазна симетрична система е. р. с. — це сукупність трьох е. р. с., які мають однакову частоту й амплітуду, зсунутих за фазою відносно одна одної на кути 120°.Ознакою несиметрії трифазної системи е. р. с. є нерівність амплітуд або нерівність кутів зсуву фаз між кожною парою е. р. с.

45.Поясніть розрахунок три фазних кіл при зєднанні фаз генератора зіркою.Ф-ла потужності.

Зєднанням зіркою називається зєднання в якому в одну точку – нульову. До початку кожної обмотки підєднано лінійний провідник, до нульової точки- нульовий. При зєданні трифазних кіл зіркою сила струму на фазі рівна силі струму на лінії. Напругу на ф0азі міряєм між нульовим і лінійним проводом. Напругу на лінії міряємо між двома лінійними провідниками.; ;

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]