Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Практика(бакалавр). doc.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
19.02.2016
Размер:
107.52 Кб
Скачать

8. Організація управ­лінської праці

8.1. Дослідити соціально-психологічні методи управління на підприємстві, приділити увагу методам управління груповими та міжгруповими стосунками, характеристиці соціально-психологічних типів робітників, соціологічним дослідженням у трудовому колективі. Оцінити соціально-психологічний клімат у трудовому колективі. Вивчити практику регулювання поведінки персоналу, профілактики та вирішення конфліктів

8.2. Аналіз системи інформаційного забез­печення процесу управління. Дослідити використання сучасних інформаційних технологій, розробити перелік задач, що вирішуються за їх допомогою по кожному підрозділу підприємства.

8.3. Ознайомитися з тим, які на підприємстві розробляються та реалізуються на практиці схеми документообігу для вхідних, вихідних та внутрішніх документів, наказів по особовому складу, основній діяльності та скласти їх.

8.4. Оцінити ефективність реалізації на підприємстві управлінських рішень. Визначити форми і методи прийняття управлінських рішень, їх документальне оформлення, організацію виконання управлінських рішень.

8.5. Аналіз і раціоналізація організаційної структури управління. Схема організаційної структури управління підприємства, її аналіз: тип структури, принципи побудови, ефективність для організації. Аналіз структури за такими критеріями: відповідність типу структури цілями і завданнями підприємства, ступінь розподілу праці, ієрархічність рівнів управління, ступінь координації дій, стимулювання ділової та професійної активності, залежність від змін у навколишньому середовищі. Удосконалення структури управління.

8.6. Оцінити систему управління якістю діяльності організації в цілому.

8.7. Оцінити відповідальність і повноваження працівників, визначити засоби і методи забезпечення якості діяльності; побудувати архітектуру автоматизованої системи управління внутрішньоорганізаційними процесами, обґрунтувати створення автоматизованих робочих місць фахівців.

8.8. Ознайомитись з штатним розкладом працівників підприємства.

8.9. Розробити положення про структурний підрозділ та посадову інструкцію працівника.

8.10. Ознайомитись з правилами внутрішнього трудового розпорядку.

8.11. Оцінити ефективність забезпечення охорони праці та техніки безпеки. Провести аналіз умов праці щодо запобігання професійним захворюванням і виробничому травматизму.

9. Індивідуальне завдання

Підбір практичної інформації з теми випускного дослідження. Аналіз теоретичних і практичних аспектів з теми дослідження. Підготовка рекомендацій щодо удосконалення предмета дослідження.

Висновки та пропозиції

Методичні вказівки до виконання комплексної практики студентів

Програма практики передбачає ознайомлення з існуючими засобами і методами побудови організації й управління нею.

Розкриваючи суть практичної діяльності підприємства, студенти повинні спостерігати, вивчати та аналізувати діяльність підприємства. Після цього письмово оформити отримані результати. Кожний розділ повинен включати опис і аналіз передбачених програмою практики питань. Обов’язково необхідно зробити висновки з кожного розділу та розробити рекомендації по удосконаленню предмета дослідження.

Після завершення виробничої практики студент подає на кафедру (безпосередньо керівнику практики) для перевірки таку документацію:

  • щоденник проходження практики;

  • звіт про виконання програми виробничої практики;

  • підписану та завірену керівником установи (організації), де відбулася практика, характеристику, складену за результатами діяльності студента-практиканта.

Звіт про проходження практики оформлюють за загальними вимогами щодо творчої роботи студентів на стандартних аркушах (обсяг – щонайменше 30 аркушів) за таким планом:

  • титульна сторінка (див. додаток);

  • зміст звіту

  • вступ (резюме практичної діяльності);

  • розкриття змісту практичної діяльності відповідно до розділів програми практики;

  • результати виконання індивідуального завдання;

  • висновки і пропозиції;

  • список використаних джерел

  • додатки.

Звіт повинен бути конкретним, стислим і обов’язково містити графічний матеріал (схеми, таблиці, рисунки, діаграми, графіки), який наочно розкриває суть виконання роботи і особливо результати виконаного управлінського та економічного дослідження.

Додатками до звіту можуть бути зразки зібраних первинних документів (організаційних, господарських, ділових), аналітичні таблиці, звіти, схеми та інші матеріали, що характеризують господарську діяльність організації.

Звіт перевіряють, затверджують і оцінюють за чотирьохбальною системою керівники практики від бази практики і кафедри менеджменту.

Основні документи про практику студентів (щоденник, звіт про виконання програми практики, характеристика) підписує керівник бази практики. Після цього зазначені документи завіряють печаткою і передають для оцінювання керівникові виробничої практики від навчального закладу.

Захист звітів з виробничої практики проходить публічно на загальній конференції студентів.