Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
12-01-2015_21-25-06 / Тема 5.doc
Скачиваний:
108
Добавлен:
19.02.2016
Размер:
528.9 Кб
Скачать

Висновки до лекції за темою 5:

1) Таким чином доходи і видатки бюджету - це об’єктивні категорії, кожна з яких має специфічне суспільне призначення: доходи служать фінансовою базою діяльності держави, видатки - задовольняють загальнодержавні потреби. Доходи бюджету виражають економічні відносини, які виникають у держави з юридичними і фізичними особами в процесі формування бюджетного фонду країни.

2)Відповідно до Бюджетного кодексу України, видатки бюджету – це кошти, що спрямовуються на здійснення програм та заходів, передбачених відповідним бюджетом, за винятком коштів на погашення основної суми боргу та повернення надміру сплачених до бюджету сум. Поняття «видатки» у кодексі розкривається за допомогою витрат, а витрати – за допомогою видатків, зокрема підкреслюється, що витрати бюджету – це видатки бюджету та кошти на погашення основної суми боргу.

Державні видатки – це витрати, пов’язані з діяльністю держави. За допомогою держави впроваджується споживання так званих суспільних благ. Крім цього, деякі державні видатки є прямими трансфертними платежами приватному сектору (соціальна допомога, пенсії, страхування на випадок безробіття), які не збільшують приватного споживання, але змінюють його структуру.

3) Державні доходи охоплюють ту частину фінансових відносин, яка пов’язана з формуванням фінансових ресурсів у розпорядженні держави і державних підприємств. При цьому акумульовані державою фінансові ресурси належать до централізованих (концентруються в бюджеті держави і фондах цільового призначення), а ті, що залишаються у розпорядженні державних підприємств, є децентралізованими. Доходи бюджету посідають головне місце у складі централізованих державних доходів, але це поняття більш вузьке, ніж доходи держави.

4)Слід зазначити, що визначне місце в доходах країни займають доходи державного бюджету, які здійснюють значний вплив на соціально – економічний розвиток народного господарства. Бюджетні доходи виступають вагомим інструментом перерозподілу фінансових ресурсів як у масштабах держави, так і у межах окремих її регіонів.

Література до лекції за темою 5

  1. Базилевич В.Д., Баластрик И.О.Державні фінанси. Навч. посіб. - К.: Атіка, 2007.

  2. Бюджетна система України та Євросоюзу : монографія [Текст] / [С.О. Булгакова, О. І. Барановський, Г. В. Кучер та ін.] ; за заг. ред. А. А. Мазаракі. - К. : Київ. нац.. торг.-екон. ун-т, 2009. - 409 с.

  3. Василик ОД. Державні фінанси України. Навч. посіб. - К.: Вища шк., 2007.

  4. Опарін В.М. Фінанси (Загальна теорія): Навч. посібник. – 2-ге видання, - К.:КНЕУ, 2008 р. – с. 5-22

  5. Пасічник Ю.В. Бюджетна система України : навч. посіб. / Ю.В. Пасічник – 2-ге вид., перероб. і доп. – К. : Знання, 2008. – 670 с.

  6. Сунцова О.О. Місцеві фінанси: навч. посіб. / О.О. Сунцова. – 2-ге вид., перероб. і доп. – К. : ЦУЛ, 2008. – 488 с.

  7. Сухоруков А.І. Фінансова безпека держави : навч. посіб. / А.І. Сухоруков, О.Д. Ладюк. – К. : ЦУЛ, 2007. – 192 с.

  8. Чвалюк А. М. Правові основи формування державного бюджету України : Монографія [Текст] / А. М. Чвалюк - К. : КНТ, 2011. - 224 с.

Соседние файлы в папке 12-01-2015_21-25-06