Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
12-01-2015_21-25-06 / Тема 4.doc
Скачиваний:
39
Добавлен:
19.02.2016
Размер:
266.75 Кб
Скачать

4.2. Структура бюджету держави

Державний бюджет включає доходи і видатки. Доходи бюджету формуються тільки за рахунок тих джерел, що передбачаються законодавством України. Видатки бюджету визначаються виключно законом про Державний бюджет України. Вони мають цільове спрямування. Фінансування видатків бюджету здійснюється, як правило, на основі принципу безповоротності виділених коштів. Надходження до державного бюджету - це кошти, що залучаються до складу доходів державного бюджету з метою фінансування запланованих видатків. Надходження до бюджету включають доходи бюджету та кошти, що залучаються на основі позики. Доходи бюджету класифікуються за такими розділами:

  1. Податкові надходження.

  2. Неподатної надходження.

  3. Доходи від операцій з капіталом.

  4. Трансферти.

Фінансування дефіциту бюджету проводиться шляхом мобілізації коштів та одержання позик. Класифікація фінансування бюджету здійснюється за категоріями кредиторів (або власників боргових зобов'язань) та за типами боргових інструментів.

Податкові надходження - це доходи, що залучаються до складу державного бюджету в формі загальнодержавних і місцевих податків, зборів та інших обов'язкових платежів. Зокрема, податкові надходження включають податки на доходи, податки на прибуток, податки на збільшення ринкової вартості активів, платежі за використання природних ресурсів, акцизи, податок на додану вартість, ввізне мито, плату за ліцензії та ін.

Неподаткові надходження включають доходи, що одержує держава від власності, підприємницької діяльності, фінансових санкцій та інших, що не відносяться до обов'язкових податків і зборів.

Неподаткові надходження до державного бюджету включають:

  1. доходи від власності та підприємницької діяльності;

  2. адміністративні збори та платежі, доходи від некомерційного та побічного продажу;

  3. надходження від штрафів та фінансових санкцій;

  4. інші неподаткові надходження

До надходжень від власності та підприємницької діяльності відносяться: рентна плата за нафту та газ власного видобутку; надходження від реалізації надлишкового озброєння; плата за транзит нафти і газу через територію України; дивіденди, нараховані на акції, частки держави, орендна плата за оренду державного майна та ін.

Третя група надходжень до державного бюджету- доходи від операцій з капіталом. Вона займає відносно невелику частку в структурі доходів - біля 1,5 % (і біля 0,05 % ВВП). Ця група включає такі доходи: від продажу дорогоцінних металів і дорогоцінного каміння та державних запасів товарів з державних резервів.

Трансферти- це кошти, одержані бюджетом на безоплатній та безповоротній основі. Такі кошти Державним бюджетом можуть бути одержані від інших органів державної влади, органів влади АР Крим, органів місцевого самоврядування, інших держав та міжнародних організацій. Частка трансфертів в доходах Державного бюджету є невеликою і складає до 0,15 % їх загальної суми.

Видатки бюджетів, згідно бюджетної класифікації, поділяються за трьома ознаками:

функціональною в залежності від основних функцій держави;

в розрізі розпорядників бюджетних коштів;

економічною за однорідними економічними ознаками, що передбачає розмежування коштів, направлених на поточні і капітальні видатки.

У функціональній класифікації видатків усі функції, які виконує держава, ділять на 4 категорії. До першої категорії видатків відносять державні послуги загального призначення:

державне управління;

судова влада;

міжнародна діяльність;

фундаментальні дослідження і сприяння науково-технічному прогресу;

національна оборона;

правоохоронна діяльність та забезпечення безпеки держави.

До другої категорії видатків віднесені суспільні соціальні послуги, які надаються суспільству і безпосередньо громадянам: освіта;

охорона здоров'я;

соціальний захист та соціальне забезпечення;

житлово-комунальне господарство;

культура і мистецтво;

засоби масової інформації;

фізична культура і спорт.

До третьої категорії видатків віднесені державні послуги, пов'язані з економічної діяльністю, а саме державні видатки на регулювання і підвищення ефективності господарської діяльності, в галузевому розрізі:

промисловість та енергетика;

будівництво;

сільське господарство, лісове господарство, рибальство і мисливство;

транспорт, шляхове господарство, зв'язок, телекомунікації і інформатика;

інші послуги, пов'язані з економічною діяльністю;

заходи, пов'язані з ліквідацією наслідків Чорнобильської катастрофи та соціальним захистом населення:

охорона навколишнього природного середовища та ядерна безпека;

попередження та ліквідація надзвичайних ситуацій та наслідків стихійного лиха;

повернення державних запасів і резервів.

До четвертої категорії видатків віднесені: видатки з обслуговування державного боргу, видатки з державних цільових фондів, які включені до Державного бюджету, видатки з Резервних фондів та інші видатки, які не віднесені до основних груп.

Соседние файлы в папке 12-01-2015_21-25-06