Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
12-01-2015_21-25-06 / Тема 4.doc
Скачиваний:
39
Добавлен:
19.02.2016
Размер:
266.75 Кб
Скачать

Висновки до лекції за темою 4:

1. Під бюджетною системою країни розуміють зазвичай сукупність бюджетів усіх рівнів, що формуються згідно з її адміністративно-територіальним устроєм. Також існує тлумачення, про бюджетну систему як інструмент регулювання економічного розвитку, що полягає у використанні бюджетної архітектоніки, яка визначається оптимальними співвідношеннями між елементами бюджетної системи, для впливу на динаміку показників економічного розвитку.

Відповідно до Бюджетного кодексу бюджетна система України - сукупність державного бюджету та місцевих бюджетів, побудована з урахуванням економічних відносин, державного й адміністративно-територіального устроїв і врегульована нормами права.

2. Зростання бюджетного дефіциту прямо не пов’язане з етапами економічного розвитку країни: воно спостерігається як у кризові періоди, так і у фазах відносної стабільності. Це свідчить про відсутність єдиної стратегії управління ним і вказує на необхідність її розробки.

3. Зміна бюджетного дефіциту є одним із факторів, що впливають на динаміку державного боргу з певним часовим лагом. Наприклад, зростання дефіциту вимагає додаткових позикових джерел покриття, що, своєю чергою, викликає зростання витрат на обслуговування державного боргу і в більшості випадків призводить до зростання бюджетного дефіциту. Зазначений зв’язок необхідно враховувати при визначенні граничного розміру цих показників на наступні періоди.

4. Щодо політики управління державним боргом можна відмітити формування так званих пікових навантажень щодо його обслуговування чи погашення, що ускладнює пошук оптимальних джерел покриття для бюджетного дефіциту і створює ризики реструктуризації або рефінансування. Для мінімізації можливих негативних наслідків доцільно створювати відповідні страхові резерви фінансових ресурсів на державних рахунках. Як варіант вкладення можна використовувати короткострокові та середньострокові цінні папери інших держав із стабільним кредитним рейтингом і низьким ступенем ризику з метою мінімізації інфляційних втрат чи отримання додаткових прибутків.

5. Однією з причин залучення боргових ресурсів у періоди фінансової нестабільності була необхідність покриття бюджетного дефіциту, фінансування соціальних видатків, на які вони і спрямовувались. Залучені кошти повинні використовуватися для впровадження інвестиційних програм, тобто мати цільовий характер із відповідними штрафними санкціями за його порушення.

Література до лекції за темою 4

  1. Базилевич В.Д., Баластрик И.О.Державні фінанси. Навч. посіб. - К.: Атіка, 2007.

  2. Бюджетна система України та Євросоюзу : монографія [Текст] / [С.О. Булгакова, О. І. Барановський, Г. В. Кучер та ін.] ; за заг. ред. А. А. Мазаракі. - К. : Київ. нац.. торг.-екон. ун-т, 2009. - 409 с.

  3. Василик ОД. Державні фінанси України. Навч. посіб. - К.: Вища шк., 2007.

  4. Опарін В.М. Фінанси (Загальна теорія): Навч. посібник. – 2-ге видання, - К.:КНЕУ, 2008 р. – с. 5-22

  5. Пасічник Ю.В. Бюджетна система України : навч. посіб. / Ю.В. Пасічник – 2-ге вид., перероб. і доп. – К. : Знання, 2008. – 670 с.

  6. Сунцова О.О. Місцеві фінанси: навч. посіб. / О.О. Сунцова. – 2-ге вид., перероб. і доп. – К. : ЦУЛ, 2008. – 488 с.

  7. Сухоруков А.І. Фінансова безпека держави : навч. посіб. / А.І. Сухоруков, О.Д. Ладюк. – К. : ЦУЛ, 2007. – 192 с.

  8. Чвалюк А. М. Правові основи формування державного бюджету України : Монографія [Текст] / А. М. Чвалюк - К. : КНТ, 2011. - 224 с.

Соседние файлы в папке 12-01-2015_21-25-06