Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
12-01-2015_21-21-54 / Тема 14.doc
Скачиваний:
81
Добавлен:
19.02.2016
Размер:
320.51 Кб
Скачать

14.2 Класифікація міжнародних економічних організацій

В даний час налічується більше 4 тисяч міжнародних організацій, з них більше 300 - міжурядові. У центрі їх знаходиться ООН.

По характеру членства міжнародні організації поділяються на міждержавні і неурядові.

Для міждержавної організації характерні наступні ознаки: членство держав; наявність установчого міжнародного договору; постійні органи; повагу суверенітету; держав-членів.

З урахуванням цих ознак можна констатувати, що міжнародна міжурядова організація - це об'єднання держав, засноване на основі міжнародного договору для досягнення загальних цілей, мають постійні органи і діючі в загальних інтересах держав-членів при повазі їх суверенітету.

Головною ознакою неурядових міжнародних організацій є те, що вони створені не на основі міждержавного договору (наприклад, Асоціація міжнародного права, Ліга товариств Червоного Хреста та ін.)

По колу учасників міжнародні організації поділяються на універсальні (ООН, її спеціалізовані установи) і регіональні (Організація африканської єдності, Організація американських держав).

Класифікація за характером повноважень дозволяє виділити міждержавні та наддержавні організації. До першої групи відноситься переважна більшість міжнародних організацій. Метою наддержавних організацій є інтеграція. Наприклад, Європейський Союз. З точки зору порядку вступу в них організації поділяються на відкриті (будь держава може стати членом за своїм розсудом) і закриті (прийом з згоди засновників).

Також існує інша класифікація міжнародних економічних організацій: в залежності від напрямків діяльності вони поділяються на універсальні і спеціалізовані.

До універсальним міжнародним економічним організаціям відносяться:

Економічний і Соціальний рада ООН (ЕКОСОР)

Всесвітня торгова організація (ВТО)

Організація економічного співробітництва і розвитку (ОЕСР)

Азіатсько-Тихоокеанське економічне співробітництво (АТЕС)

інші універсальні економічні організації

До спеціалізованих міжнародних економічних організацій належать організації, в сферу діяльності яких входить певний більш вузьке коло економічних відносин. Прикладами таких організацій є:

  • Всесвітня організація інтелектуальної власності

  • Міжнародна асоціація повітряного транспорту

  • Всесвітня туристична організація

  • Міжнародний союз газівників

  • Організація країн-експортерів нафти (ОПЕК)

  • Міжнародний інститут статистики

  • інші спеціалізовані економічні організації

В особливу групу міжнародних економічних організацій можна виділити міжнародні фінансові організації:

  1. Міжнародний валютний фонд (МВФ)

  2. Група Світового банку

  3. Європейський банк реконструкції та розвитку

  4. Азіатський банк розвитку

  5. Арабська валютний фонд

  6. Євразійський банк розвитку

  7. інші міжнародні фінансові організації

Міжнародні організації можна поділити за декількома принципами на: 

    1. Міждержавні (міжурядові) та недержавні. Переважна більшість міжнародних організацій – недержавні. Серед них велика кількість різноманітних асоціацій, союзів і фондів.

    2. Універсальні, відкриті для всіх держав, і спеціалізовані, наприклад, регіональні чи галузеві міжнародні організації.

    3. Організації загальної компетенції, що охоплюють всі сфери політичних, економічних, соціальних та культурних відносин (ООН, Рада Європи, Ліга арабських держав), і спеціальної компетенції, які здійснюють співробітництво в будь-якій визначеній сфері (Всесвітній поштовий союз, Міжнародна організація праці, Всесвітня організація охорони здоров'я).

    4. Міждержавні та наддержавні організації, рішення яких на відміну від рішень міждержавних організацій, безпосередньо поширюються на фізичних і юридичних осіб держав-членів організацій (наприклад, Рішення ЄС обов'язкові для всіх осіб в країнах ЄС).

    5. Відкриті організації, до яких можна вільно вступати, і закриті, вступ до яких відбувається по запрошенню першозасновники (наприклад, НАТО).

Рисунок 14.1 – Структура системи міжнародних організацій

Класифікація за напрямками їх діяльності та об'єктами регулювання (рис. 14.1). У відповідності з такими класифікаційними ознаками економічні міжнародні організації можна поділити на:

а) організації, призначені для рішення комплексних політичних, економічних, соціальних і екологічних проблем. Сюди відносять організації системи ООН, ОЕСР, Рада Європи й ін.;

б) організації, які регулюють світові фінансові ринки і міжнародні валютно-фінансові відносини (МВФ, група Світового банку та ін.);

в) організації, що регулюють товарні ринки і міжнародні торгівельні відносини (СОТ, ОПЕК та ін.);

г) регіональні міжнародні організації (НАФТА, ЄС та ін.).

Соседние файлы в папке 12-01-2015_21-21-54