Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
12-01-2015_21-21-54 / Тема 14.doc
Скачиваний:
81
Добавлен:
19.02.2016
Размер:
320.51 Кб
Скачать

14.7 Місце Європейського Інвестиційного банку у фінансовій структурі Європи.

Європейський інвестиційний банк є автономним інститутом у рамках Європейського Союзу, створеної з метою фінансуватиінвестиційні проекти, які стимулюють збалансованого розвитку Союзу. Банк заснований в 1958р. чинності п.129 Римськогодоговору. є частиною рішення про створення Європейського Співтовариства, ЄІБ проводить свої операції в якості банку, що набирає більшу частину своїх фінансових коштів на ринках капіталів.

ЄІБ є власністю країн-учасниць ЄС, які беруть участь у формуванні його статутного капіталу. Банк - фінансово незалежний інститут, не отримує коштів збюджетуСоюзу. У створенні банку в 1958р. взяли участь наступні країни: Німеччина, Франція, Італія, Бельгія, Голландія, Люксембург. У 1973р. приєдналися: Об'єднане королівство, Данія таІрландія; в 1981р. - Греція, і в 1986 - Іспанія і Португалія. Банк має власної адміністративної структурою, апаратом прийняття рішень, а такожконтрольнимиорганами.

У якості одного з основних міжнародних позичальників, який завжди отримував вищий рейтинг кредитоспроможності (ААА), ЄІБ в змозі мобілізувати великі кошти на оптимальних умовах. Ці кошти банк надає на неприбутковій основі, при цьому визначає незначну надбавку до позикового відсотку на покриття адміністративних витрат.

Створювався спільно з іншими інститутами союзу, ЄІБ функціонує за основними напрямками досягнень економічних цілей Союзу, а також виконує допоміжну функцію у здійсненні політики ЄС у галузі надання допомоги третім країнам. ЄІБ виконує свої виключні завдання, що вимагають суворийконтрользаопераціями, а також орієнтується при проведенні своєї політики на положення Римського договору, на основі якого був створений банк.

Отже, ЄІБ визначається двома параметрами, які характеризують його як специфічного інституту: по-перше в якості інституту ЄС банк здійснює "громадські послуги", а по-друге в якості власне банку має прямий доступ на фінансові ринки. Ступінь його незалежності, яка визначається Статутом банку, є свідченням про його унікальному становищі серед інститутів ЄС.

Фінансова незалежність банку припускає наявність здорової фінансової структури, яка в даному випадку визначається капіталовкладеннями країн-учасниць ЄС і резервами (обов'язковими резервами, у розмірі 10% від статутного капіталу, та додатковими резервами). Це дозволяє банку займати кошти на самих вигідних умовах на ринках, де в основному набираються ресурсибанку.

Ця незалежність в оперативній діяльності та в структурі, яка поєднується з дуже чітко визначеною роллю, що стосується цілей, але гнучкою в відносин засобів їх досягнення, дозволяє ЄІБ концентрувати свою діяльність на тих напрямках, в яких розвиваються мети Європейського Союзу та реалії економічної ситуації в Європі .

У той час як ЄІБ незалежна в процесі прийняття рішень та у фінансових аспектах суті своєї діяльності, то його роль як інституту ЄС вимагає тісну координацію з економічною політикоюСоюзу та підтримання тісних зв'язків з іншими його інститутами. Однак ця співпраця не позбавляє ЄІБ незалежності, наданої Римськимдоговором: жодне рішення ЄС не може бути нав'язано банку.

Соседние файлы в папке 12-01-2015_21-21-54