Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
12-01-2015_21-21-54 / Тема 7.doc
Скачиваний:
53
Добавлен:
19.02.2016
Размер:
252.42 Кб
Скачать

Матеріали для самостійного вивчення

7.5 Міжнародний лізинг, його види.

7.6 Міжнародні фінансові та страхові послуги.

7.7 Міжнародні консалтингові, інжинірингові та інформаційні послуги

7.8 Державне регулювання міжнародної торгівлі послугами

7.5 Міжнародний лізинг, його види.

Новою формою торгівлі послугами є оренда машин і устаткування, яка широко застосовується в США з початку 60-х рр.

Оренда (від латів, arrendare - віддавати в найми) - форма господарювання, при якій на основі договору між орендодавцем і орендарем останньому передаються в термінове платне володіння і користування різні об'єкти, необхідні для самостійного господарювання.

Предметами оренди можуть бути земля і інше нерухоме майно, машини, устаткування, різноманітні товари тривалого користування.

Розрізняють три види оренди:

- рентинг (renting) - короткострокова оренда на термін від декількох днів до декількох місяців. Предметом рентингу зазвичай є товари для туристів, транспортні засоби;

- хайринг (hiring) - середньострокова оренда на термін від декількох місяців до року. Предметом хайрингу зазвичай є транспортні засоби, дорожньо-будівельні машини, монтажне устаткування, сільськогосподарські машини;

- лізинг (leasing) - довгострокова оренда на термін більший за один рік. Предметом лізингу зазвичай є будівельно-монтажне, технологічне устаткування.

Лізинговими операціями можуть займатися банки, торгові і промислові підприємства, але, як правило, їх здійснюють спеціалізовані фірми.

Для лізингової операції найбільш типова наступна схема:

Орендодавець укладає орендний контракт з орендарем і підписує з виробником устаткування контракт купівлі-продажу.

Виробник передає орендареві предмет оренди. Лізингова компанія за свій рахунок або за допомогою кредиту банку розплачується з виробником і погашає кредит з орендних платежів.

Орендна плата включає періодичні платежі відповідно до відсотка амортизації устаткування, витрати лізингової компанії з залучення необхідних засобів для його покупки, накладні витрати і прибуток лізингової компанії. Ставка орендної плати повинна забезпечувати орендодавцю отримання прибутку не нижче за середню норму на вкладений капітал, а для орендаря вартість оренди повинна бути нижче за вартість банківського кредиту на придбання машин і устаткування.

Існують дві форми лізингу: оперативний і фінансовий.

Оперативний лізинг передбачає оренду устаткування протягом терміну, який коротше за амортизаційний період. В цьому випадку машини і устаткування є предметом ряду послідовно укладених короткострокових орендних угод і повна амортизація устаткування наступає в результаті послідовного його використання декількома орендарями. Подібна операція в значній мірі є різновидом продажу послуг, зокрема з надання техніки в тимчасове користування і споживання її експлуатаційних можливостей. Така оренда досить часто використовується для попередньої перевірки техніко-економічних показників устаткування безпосередньо в умовах експлуатації.

Після завершення терміну дії лізингової угоди предмет договору повертається власникові або укладається нова угода.

Фінансовий лізинг передбачає виплату протягом періоду своєї дії сум, що покривають повну вартість устаткування, а також прибуток лізингодателя. Устаткування, що в цьому випадку орендується, не може неодноразово виступати предметом орендних угод, оскільки термін оренди зазвичай встановлюється виходячи з нормального терміну його ефективної служби. Така орендна операція багато в чому нагадує звичайну зовнішньоторговельну операцію купівлі-продажу, але на специфічних умовах, схожих з формами товарного кредитування, з тією лише різницею, що лізинг забезпечує 100 %-е фінансування операції, тоді як звичайне кредитування передбачає, як правило, часткову оплату готівкою.

Після закінчення терміну дії такої угоди лізингоотримувач може:

- повернути об'єкт лізингодателю;

- купити об'єкт за залишковою вартістю;

- укласти нову угоду на лізинг даного устаткування.

Соседние файлы в папке 12-01-2015_21-21-54