Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
12-01-2015_21-21-54 / Тема 8.doc
Скачиваний:
44
Добавлен:
19.02.2016
Размер:
1.13 Mб
Скачать

8.6 Особливості розвитку спільного підприємництва

Спільне підприємництво - це діяльність, заснована на співробітництві з підприємцями, підприємствами і організаціями країни-партнера та їхньому спільному розподілі доходів і ризиків від здійснення цієї діяльності.

Спільне підприємство - це організаційно-правова форма поєднання зусиль партнерів різних країн з метою здійснення спільної підприємницької діяльності.

Переваги спільного підприємництва

- це реальний спосіб функціонування на ринках країн, в яких заборонена або обмежена діяльність іноземних фірм без участі місцевого партнера;

- можливості об'єднання капіталів;

- можливості отримати певні пільги, переваги місцевого партнера;

- можливості швидкого пристосування, розуміння місцевого середовища за допомогою місцевого партнера;

- можливості мінімізувати ризик за умов мінливої політичної та економічної ситуації в різних країнах;

- загострення конкуренції на світових ринках.

Недоліки

- зіткнення інтересів партнерів;

- поєднання двох і більше корпоративних культур не завжди дає можливість подолати суперечності.

В розвинених країнах спільне підприємництво частіше всього зумовлюється такими причинами, як жорстка конкуренція на світових ринках та об'єднання ресурсів для спільних науково-дослідницьких та науково-виробничих проектів.

Так, 20-відсотковий пакет акцій фірми "Volvo Group" в компанії "Renault S.A." і 15-відсотковий пакет акцій "Renault S.A." у "Nissan Motor Co., Ltd." сприяли спільним розробкам і виробництву технологічно удосконалених компонентів за менших витрат, що дозволяло фірмам успішно конкурувати з такими автомобільними гігантами як "General Motors" і "Volkswagen Group".

Все більшого поширення серед компаній різних країн набувають стратегічні альянси - довірчі довгострокові взаємовигідні відносини між фірмами, що дозволяють кожній з них ефективно досягати довгострокових цілей, координувати та оптимізувати використання спільних ресурсів і мінімізувати трансакційні витрати.

Цілі у стратегічних альянсів різні, але частіше всього - це об'єднання наукового потенціалу корпорацій, виробниче кооперування і розподіл ризиків. Поширені в таких галузях: автомобільне виробництво, ЕОМ, авіакосмічна, фармакологічна, оборонна промисловість.

Основні причини формування стратегічних альянсів: отримання доступу до ринків партнерів, використання нових технологій, скорочення часу для нововведень.

Альянси звичайно відбуваються без поглинань.

Навіть такий гігант як "ІВМ" вважає за доцільне об'єднання зусиль у сфері НДДКР, виробництві капіталомісткої і наукомісткої продукції.

Наприклад, для розробки нової мікросхеми, оціненої в 1 млрд. доларів США на початку 90-х років у дослідницькому центрі "ІВМ" разом працювали 200 фахівців "ІВМ", "Toshiba Corporation", "Thomson", "Siemens AG".

Висновки до лекції за темою 8:

Міжнародна інвестиційна діяльність, відіграючи ключову роль у системі сучасних світогосподарських зв’язків і маючи значний потенціал впливу (як позитивного, так і негативного) на економічний розвиток, має бути регульованою на національному, міжнародному і наднаціональному рівнях. Таке регулювання може здійснюватися за допомогою сукупності спеціальних правових, адміністративних, економічних та соціально-психологічних методів, та деяких інструментів стимулювання і обмеження.

Міжнародні інвестиції – найефективніший інструмент зростання конкурентоспроможності економіки України на світовому ринку. Високорозвинені країни світу зуміли досягти такого рівня соціально-економічного розвитку завдяки прискореному інвестуванню своєї економіки. Обрано саме іноземні інвестиції, оскільки внутрішніх довготермінових та доступних інвестицій недостатньо, аби задовольнити потреби усіх учасників ринку.

Міжнародний рух капіталу є невід'ємною складовою нормального функціонування економіки, оскільки в сучасних умовах мобільність капіталу оцінюється як висока.

У системі міжнародного руху капіталу іноземний інвестор та країна - реципієнт є взаємопов'язаними складовими. Для ефективного залучення іноземних інвестицій потрібна тісна взаємодія іноземних інвесторів та представників країни-реципієнта, їхня злагоджена інвестиційна політика. Узгодженість такої спільної інвестиційної політики скоріше неформальна, але загальноприйнята.

Соседние файлы в папке 12-01-2015_21-21-54