Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
194 / Лайша военка / Т№3 ТВПС(У).doc
Скачиваний:
93
Добавлен:
19.02.2016
Размер:
279.55 Кб
Скачать

I. Основні командоваия впс (бойові).

а) Бойове авіаційне командування (БАК) є основним елементом адміністративної організації військово-повітряних сил США. Воно поєднує всі бойові авіаційні (стратегічні бомбардувальні, розвідувальні, тактичні винищувальні) і ракетні (міжконтинентальні балістичні) частини і підрозділи ВВС, що базуються на континентальній частині Сполучених Штатів, а так само частина сил і засобів допоміжної авіації. Головними його задачами в мирний час є:

- розробка поглядів і принципів використання авіації в сучасних війнах і військових конфліктах різної інтенсивності;

- підтримка у високому ступені боєздатності своїх авіаційних і ракетних формувань;

- виділення авіаційних формувань для рішення задач ППО Північноамериканського континенту;

- організація і проведення оперативної і бойової підготовки командирів і штабів, а також підлеглих авіаційних і ракетних частин і підрозділів.

У воєнний час БАК буде вирішувати наступне бойові задачі:

- досягнення разом з атомними підвідними ракетними силами стратегічних військово-політичних цілей у загальній ядерній війні;

- нанесення ударів по угрупованнях збройних сил супротивника, а також по найважливіших військово-промислових і адміністративних центрах;

- авіаційна підтримка військ на ТВД звичайними засобами;

- участь у бойових діях на море разом із ВМС;

- забезпечення дозаправленням паливом у польоті військових літаків США і їхніх союзників;

- ведення стратегічної повітряної розвідки;

- посилення наявних і розгортання нових авіаційних угруповань на заморських ТВД.

Штаб БАК ( авіабаза Ланглей , штат Вірджинія) розробляє плани проведення оперативної і бойової підготовки авіаційних формувань БАК, організує додаткову підготовку літного складу, у тому числі і для командувань у зонах, здійснює тилове забезпечення підлеглих частин. Організація БАК ВПС США

Організаційно (мал. 1) у БАК входять шість повітряних армій (1,2,8,9,12 і 20-я), 552-і крыло командування АВАКС, 509 БАКР В-2 (13 + 8), центр розробки способів бойового застосування зброї тактичних винищувачів ( авіабаза Неллис, Невада), повітряно-космічна служба пошуку і порятунку (Патрик,Флорида). На озброєнні цього командування мається свыше 2380 літаків різних типів і призначення, включаючи найсучасніші (В-1В, В-2, F- 15, F- 16, F-117). У ньому нараховується близько 400 тис. військовослужбовців.

Основне оперативне об'єднання БАК - повітряна армія, куди входить несколько авіаційних чи ракетних крил.

Командування I ПA здійснює посібник силами і засобами ППО. Ця армія є складовою частиною об'єднаного командування повітряно-космічної оборони Північноамериканського континенту - НОРАД У нее входять чотири сектори ППО, а також сили і засоби Ісландської зони ППО (24F- 15 СиО).

2ПА - поєднує розвідувальні сили і засоби БАК, включає 9 РАКР і 55 РАКР. На озброєнні розвідувальних крил знаходиться 25 самолетов-2 і більш 15Rс - 135, здатних вести усі види повітряної розвідки в глибині території супротивника. На штаб цієї армії покладена передача розвіданих вищому військкому посібнику країни, командуванням ВПС, БАК, Збройних сил ВПС США в зонах, а також військовому посібнику об'єднаного стратегічного командування (ОСК).

Для забезпечення ефективного використання стратегічних розвідників у повітряній армії мається також 15 літаків –ВКП ЕС-135 і Е- 4В, 30 літаків заправників КС-135.

Командуючий - 8 ПA - здійснює посібник силами БАК у центральній частині США. У її склад входить основна частина стратегічної бомбардувальної авіації - десять бомбардувальних авіаційних крил (БАКР), включаючи всі сучасні бомбардувальники В-1В (більш 90 машин), і одне винищувальне авіаційне крило (близько 100 літаків F- III різних модифікацій.

Досвід використання літаків стратегічної авіації В-52 у війні в Перській затоці показує, що у випадку застосування звичайних засобів поразки 6 ПA здатна приймати сама активна участь у регіональних конфліктах на різних ТВД у складі как БАК, так і авіаційних формувань національних і багатонаціональних збройних сил. Крім 200 стратегічних бомбардувальників В-52 і В-1В, у БАКР входить близько 110 літаків-- заправників КС-135 і КС-10. Сили і засобу 8 ПA виділена до складу авіаційного компонента об'єднаного стратегічного командування Американських ВР (ОСК).

9ПА - включає і керує частиною сил БАК, що дислокуються в східній частині США. Сили і засобу ПA є авіаційним компонентом об'єднаного центрального командування (ОЦК). Об'єднання різнорідних сил американських ВПС у складі 9 ПА робить её найбільш пристосованої для участі в конфліктах середньої і малої інтенсивності разом з формуваннями сухопутних військ у зонах " життєвих інтересів" США. У ній нараховується 15 стратегічних бомбардувальників В-52, 610 літаків винищувальної авіації F- 15,F-16, і А-10.85 літаків-заправників КС-10 і КС-135, 50 тактичних транспортних С-130.

12 ПА, що є авіаційним компонентом командування збройних сил США в зоні Центральної і Південної Америки, дислокується в Південно-Західній частині США. До складу даної армії входять частини і підрозділи, на озброєнні яких знаходяться близько 50 літаків В-52, 230 винищувачів F- 16 і F- 4, а також до 80 новітніх винищувачів F - 117 А, і 70 літаків заправної авіації КС-135.

Особливістю 9-й і 12-й повітряних армій є наявність у їхньому складі нових авіаційних формувань - змішаних авіаційних крил (СМАКР). З огляду на досвід застосування змішаних авіаційних груп літаків різних типів у збройному конфлікті в Перській затоці, были сформовані подібні авіаційні угруповання для цілеспрямованого їхнього використання в можливих збройних конфліктах на відповідних ТВД.

Зараз у складі 9ПА знаходиться 4 СМАКР і 23 СМАКР,а в 12 ПА -- 366 СМАКР.

4 СМАКР збройно тактичними винищувачами F- 15Е (носіями ядерної зброї) і літаками -заправниками КС-10,здатними виконувати також функції транспортних літаків.

23 СМАКР оснащений тактичними винищувачами F- 16 і А-10, а також літаками С-130 тактичної транспортної авіації і призначено для авіаційного забезпечення бойових дій ВДД.

До складу 366 СМАКР включені тактичні винищувачі і штурмовики, стартегические бомбардувальники В-52, заправники, літаки ДРЛО і керування Е-3 командування АВАКС.

20 ПА - є наземним компонентом стратегічних наступальних сил і поєднує всі балістичні ракети наземного базування 450 "Мінітмен-2", 500 "Мінітмен-3 і 50 MX.

509 БАКР - 13 стратегічних бомбардувальників В-2. До 2000 року ще 8 В-2 будуть поставлені до складу крыла.

552-і авиакрыло командування АВАКС безпосередньо підлегло командуючому БАК.

Крім того, непосредственно командуючому БАК справжні 57-і истреб. авіаційної крыло і 41-я ав. ескадрилья пошуку і порятунку.

Керівництво БАК прагне підтримувати високий рівень боєздатності, мобільності і здатності до розгортання в будь-якому районі земної кулі. Екіпажі бойових ескадрилій удосконалюють літна майстерність, освоюють особливості різних ТВД, відпрацьовують прийоми і способи ведення бойових дій як самостійно, так і у взаємодії з іншими видами ВР.

Об'єднання всієї бойової авіації американських ВПС, що базується безпосередньо на території Сполучених Штатів, у бойове авіаційне командування спрямовано на забезпечення захисту інтересів США в будь-якій крапці земної кулі і перетворення в життя сучасної концепції будівництва і бойового використання менших по складу, але обстановки ВПС відповідають, що сучасної міжнародної.

До складу ПА входять дивізії , що мають у своєму складі авіаційні крила і крила МБР.

Бомбардувальне авіаційне крило БАК є основною тактичною частиною і має у своєму складі одну - дві ескадрильї бомбардувальників, 1-2 ескадрильї літаків-заправників і п'ять наземних ескадрилій. До складу бомбардувальної авіаційної ескадрильї входить п'ять ланок по трьох літака в кожнім.

Організація бомбардувального авіаційного крила:

1. Техобслуговування

2. Озброєння і боєприпаси.

3. Полевого ремонту.

4. Літакового устаткування.

5. Обслуговування УР "В-П".

Усього в БАКР мається 1530 важких стратегічних бомбардувальників В-52, В-1В и 1530 літаків заправників КС-135.

Тактичне винищувальне авіаційне крило (твакр) складається з трьох авіаційних і 9-ти наземних ескадрилій. В авіаційної ескадрильї по чотирі ланки по шести літаків у кожній. Усього в твакр 72 тактичних винищувача.

- техобслуговування;

- літакового устаткування;

- польового ремонту;

- транспортна;

- постачання;

- інженерно-будівельна;

-обслуговування;

- зв'язку;

- поліцейської охорони.

Б) Космічне командування (14 ПА)

- призначено для оборони контенентальной частини США від засобів повітряно-космічного нападу. Воно є складовою частиною об'єднаного Американо-канадського командування ВКО (возд. косм. збір.) північноамериканського континенту (НОРАД).

Командуванню ВКО адміністративно подчиненных активних сил ВКО не має.

В оперативному підпорядкуванні КВКО маються:

- системи попередження про ракетно-ядерний удар: космічні і наземні засоби, робота яких заснована на використанні різних фізичних принципів виявлення старту і польоту балістичних ракет;

- сили ППО , що включають це йому спостереження за повітряним простором, у тому числі літаки Е-ЗА, ескадрильї перехоплювачів F- 15,F- 16 з БАК США і ВПС національної гвардії. Крім того , це американське угруповання в рамках НОРАД доповнюються силами і засобами винищувальної авіаційної групи ВПС Канади.

Усього в складі системи ППО Північноамериканського континенту нараховується більш 110 радіолокаційних ескадрилій (посад) , сім літаків Е-ЗА і 20 винищувальних авіаційних ескадрилій на озброєнні яких мається свыше 300 винищувачі-перехоплювачі F - 15, 16,104 , оснащених ракетами класу "У".

в) Командування повітряних перевезень - є основним

командуванням ВПС США і призначено для перекидання військ (сил) і військових вантажів по повітрю а процесі стратегічного розгортання й у ході війни.

Організаційно воно складається з 2 ПА (15-й і 21-й), нараховує близько 53 тис. військовослужбовців і II тис. цивільних фахівців.

15 ПА, розгорнута на західному узбережжі США, забезпечує повітряні перекидання в зони Тихого океану , Центральної і Південної Америки.

21 ПА орієнтована на перекидання військ (сил) і матеріальних засобів у Європу, Африку, на Ближній і Середній Схід.

Літаковий парк КВП включає 296 стратегічних ВТС (82С-5, 202С-141 і ЗОС-17), близько 50 тактичних транспортних (С-130, С-20, С-21) і 315 літаків - заправників (55КС-10 і 260КС-135). Крім того, до командування приписані частини і підрозділи відповідних родов транспортної авіації зі складу організованого резерву ВПС США, а також літаки резерву з цивільних авіакомпаній близько 400 вантажних і пасажирських широкофюзеляжных літаків Боинг 747 і 707, DС-8-10 і інших.

Міністерство оборони Сполучених Штатів покладає на командування повітряних перевезень рішення наступних задач:

- організація повітряних перевезень військ і тактичної авіації в будь-який район земної кулі;

- забезпечення дозаправленням паливом у повітрі літаків інших пологів авіації;

- евакуація поранених і потерпілих у мирний і воєнний час;

- участь у спеціальних операціях (диверсійних, противопар тизанских, психологічних і т.д.);

- метеорологічне забезпечення збройних сил і кінематографічне - ВПС.

Командуючий КВП ВПС одночасно є командуючим об'єднаним командуванням стратегічних перекидань і відповідає за виконання всіх повітряних, наземних і морських перевезень в інтересах міністерства оборони.

У мирний час він здійснює посібник силами і засобами КВП ВВС, військових перевезень сухопутних військ і морських перевезень ВМС. У воєнний час в оперативне підпорядкування додатково передаються сили і засоби з організованого резерву ВР і цивільного повітряного флоту.

р) КССО (Командування сил спец операцій ВПС США). КССО підкоряється безпосередньо начальнику штабу ВПС і поєднує частини і підрозділи сил спеціальних операцій, що входять до складу регулярних ВПС. Його резервними компонентами є підрозділи ССО національної гвардії і командування резерву ВПС.

Сили спец операцій ВПС залучаються для рішення наступних специфічних задач:

1. Проведення рейдових операцій на територію супротивника;

2. Психологічні і пошуково-рятувальні операції на ТВД;

3. Боротьба з тероризмом;

4. Ведення спеціальної розвідки з метою впливу на внутрішню обстановку в інших державах.

5. Здійснення заходів щодо зв'язків з цивільними адміністраціями, надання гуманітарної допомоги і т.п.

Штаб КССО розташований на авіабазі Херберт -Филд (штат Флорида). До складу командування входять 16-авіаційне крило, 720-я спеціальна тактична група, 352-я і 353-я групи спеціальних операцій, ескадрилья оперативного планування авіаційної підтримки, 18-я авіаційна ескадрилья оцінки. бойових можливостей ССО і школа спеціальних операцій ВПС. Резервними компонентами ССО є 919-і авиац. крыло резерву ВПС і 193АКР спеціального призначення ВПС нац. гвардії. Чисельність ССО ВПС складає 12020 чоловік, з них у регулярних силах-9600 , у резерву ВВС 1040, у національній гвардії - 138Й.

Авіаційний парк нараховує близько 90 літаків спеціального призначення (транспортні З-130 різних модифікацій, АС-130Н и диверсійно-транспортні МС/130Н, пошуково-рятувальні літаки-заправники МС-130Р и літаки для ведення психологічних операцій і РЭБ ЄС-130Е) і до 50 диверсійно-транспортних вертольотів (МН-53 і МН-606).

Надалі на озброєння ССО планується прийняти новий літак з поворотними двигунами СV- 22 "Оспрей". Усього в період з 2003 по 2010 рік передбачається закупити 50 літаків цього типу. В міру прийняття их на озброєння з бойового складу ССО будуть виведені усі вертольоти і частина застарілих літаків.

Командування ВПС США в Європейській зоні являє собою велике об'єднання тактичної авіації, здатне как самостоятельно, так і разом із ВПС союзників по НАТО вирішувати в сучасних умовах усі властиві їй задачі.

ВПС США в Європі (штат - Рамштейн, ФРН) виконує задачі:

- забезпечення передової присутності ВПС США в регіоні з метою досягнення рішучої переваги в повітрі над силами потенційного супротивника;

- планування, проведення і координація наступальних і оборонних повітряних операцій для досягнення національних цілей США і цілей НАТО, що визначені ГК ЗС США в Європі.

ВПС США в Європі мають у своєму складі ЗПА (штаб Миль-денхопп, Великобританія) і 16 ПА (штаб Авіаале, Італія).

До складу 3 ПА входять 48 ИАКР, 52 ЗМАКР, 86 TPAKP.IOC 3AKP, 603 і 617 групи підтримки.

До складу 16 ПА входять 31 ВАКР, 39 АКР ТА 616 гр. підтримки.

Чисельність особового складу ВВС США в Європі - 32720 чіл. На озброєнні ВВС США в Європі знаходяться 85 винищувачів F- 16С, D; 94 винищувача F- I5C.D.E; 21 штурмовик А-10, 6 літаків спостереження і керування ОА-10 і 46 літаків інших типів.

Е) Командування ВПС США в зоні Тихого океану.

Включає дві повітряні армії (5і 13-я).

5ПА базується на території Японії і Південної Кореї, 13-я ПА -на Филипинских островах. Усього в складі командування більш 250 літаків (F- 15,F- 16, A-10).

При необхідності угруповання може бути посилена за рахунок підрозділів зі складу БАК.

ж) Резерви ВПС США.

Резерви є основною базою мобілізаційного розгортання ВПС. Вони включають організований і неорганізований (індивідуальний) резерви. До першого відносяться ВПС національної гвардії і командування резерву ВПС, а до второмузапасники і відставники, що отслужили визначені терміни в регулярних ВПС чи в організованому резерві і є на військовому обліку.

За рівнем підготовки і терміном від мобилизования резерви ВПС поділяються на три категорії - резерви першої, другої, третьої черги. До резервів першої черги відносяться організовані резерви і частина індивідуальних резервістів. Термін від мобилизования резерву першої черги двоє доби.

Командування резерву ВПС організаційно складається з 3-х ПА (85 тис. чіл.), на озброєнні яких знаходяться близько 260 літаків бойової і 191 допоміжної авіації (F-4, F- 105, A-10; А-7; КС-135; З-130). ВВС НГ (116 тис. чіл.), відповідно до конституції країни, є "військами штабу" і в мирний час підкоряються губернаторам. При оголошенні чи мобілізації надзвичайного стану надходять у повне розпорядження міністерства ВВС. У бойовому складі ВПС НГ знаходяться більш 860 бойових літаків (F- 4з,F- 106 A-10, A-7, КС-135 і ін.).,зведені в крила і допоміжних - 563 ед.

Особовий склад організованого резерву має досить високий рівень бойової підготовки. Бойова підготовка протягом року проводиться в обсязі 48 щотижневих 4-х часовых занять і 15-денних табірних сборов. Для польотів літному складу може виділятися додатковий час. Так, середній річний наліт льотчика бойової авіації регулярних ВПС складає 230-240 годин, а організованого резерву 150-160 годин.

Соседние файлы в папке Лайша военка