Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
GOSI.doc
Скачиваний:
151
Добавлен:
19.02.2016
Размер:
14.2 Mб
Скачать

3. Визначити права та обов’язки замовників екологічної експертизи.

Замовники екологічної експертизи мають право:

  1. порушувати відповідні клопотання та одержувати консультації;

  2. надавати суб'єктам екологічної експертизи письмові чи усні пояснення, зауваження, пропозиції щодо об'єктів екологічної експертизи чи з окремих їх рішень та обгрунтувань;

  3. знайомитися з висновками екологічної експертизи;

  4. клопотати про проведення додаткової екологічної експертизи;

  5. одержувати інформацію про хід проведення екологічної експертизи;

  6. здійснювати й інші функції в галузі екологічної експертизи в порядку, встановленому законодавством.

Замовники екологічної експертизи зобов'язані:

  1. подавати на екологічну експертизу необхідні матеріали на об'єкти екологічної експертизи і висновки щодо попередньої оцінки їх впливу на навколишнє природне середовище

  2. сприяти суб'єктам екологічної експертизи в об'єктивному і комплексному розгляді об'єктів екологічної експертизи та їх науково обгрунтованій оцінці;

  3. надавати суб'єктам екологічної експертизи необхідні додаткові відомості та матеріали;

  4. своєчасно вносити до документації на об'єкти екологічної експертизи необхідні корективи і зміни, що не потребують конструктивних досліджень і розрахунків, оплачувати виконані еколого-експертні роботи згідно з договорами;

  5. виконувати вимоги висновків екологічної експертизи;

  6. вирішувати інші питання відповідно до законодавства України.

4. Проаналізувати основні принципи екологічної експертизи.

Стаття 6. ЗУ Про екологічну експертизи

Основні принципи екологічної експертизи Основними принципами екологічної експертизи є:

1) гарантування безпечного для життя та здоров'я людей навколишнього природного середовища;

2) збалансованість екологічних, економічних, медико-біологічних і соціальних інтересів та врахування громадської думки;

3) наукова обгрунтованість, незалежність, об'єктивність, комплексність, варіантність, превентивність, гласність;

4) екологічна безпека, територіально-галузева і економічна доцільність реалізації об'єктів екологічної експертизи, запланованої чи здійснюваної діяльності;

5) державне регулювання;

6) законність.

Основні принципи екологічної експертизи сформульовані в законах України "Про охорону навколишнього природного середовища" та "Про екологічну експертизу". Незважаючи на те, що вони відносяться переважно до державної експертизи, їх необхідно використовувати в будь-якій еколого-експертній діяльності.

Принцип обов'язковості в державній екологічній експертизі має два значення. По-перше, обов'язковість проведення її в тих програмах, проектах, що здатні вплинути на навколишнє середовище або здоров'я людини. Фінансування і здійснення робіт за даними проектами і програмами може бути дозволено вищими органами тільки після позитивного висновку державної експертизи. По-друге, обов'язковість виконання тих рішень, що містяться у висновку експертизи.

Принцип наукової обґрунтованості означає, що висновки екологічної експертизи повинні бути обґрунтованими і науково аргументованими, базуватися на принципах охорони навколишнього середовища, насамперед, на науково обґрунтованому поєднанні екологічних і економічних інтересів, що забезпечує пріоритети охорони життя і здоров'я людини, реальні гарантії прав людини на провноцінне і сприятливе для життя навколишнє середовище.

  1. Розглянути питання оцінки впливу на навколишнє природне середовище (ОВНС); вимоги до матеріалів ОВНС.

Оцінка впливу на навколишнє середовище (ОВНС) - це комплекс заходів, спрямований на виявлення характеру, інтенсивності і ступеня небезпеки впливу на стан навколишнього середовища та здоров'я населення будь-якого виду планованої господарської діяльності.

Мета проведення ОВНС - розробка необхідних заходів щодо попередження шкідливого впливу планованої господарської діяльності на навколишнє середовище або мінімізація такого впливу при неможливості його повного усунення. ОВНС проводиться на етапі проектування, ще до початку будівництва об'єкту.

Оцінка впливу на навколишнє середовище господарських об'єктів може проводитись у повній або обмеженій формі. Повна форма передбачає, що відповідний розділ проектної документації формується відповідно до правил, викладених у Державних будівельних нормах України, і за своєю суттю являє собою комплексну оцінку впливу проектованого об'єкта на навколишнє середовище на всіх стадіях його "життєвого циклу".

Обмежена форма має місце тоді, коли проект об'єкта, що підлягає оцінці, потенційно не може завдавати значного впливу на довкілля. Обсяг і зміст розділу ОВНС у разі використання обмеженої форми мають визначатися замовником, генеральним проектувальником і місцевим органом з питань екологічної безпеки.

Проведення ОВНС здійснюється послідовно, в кілька етапів: Етап визначення глибини оцінки, тобто необхідний рівень деталізації досліджень, що проводяться.

Етап оцінки альтернативних проектів призначений для визначення найбільш сприятливого для навколишнього середовища способу вирішення завдань, поставлених у проекті. На етапі оцінки впливу проводиться аналіз кількісних показників впливу планованої господарської діяльності на навколишнє середовище, виконується прогнозування ступеня впливу проекту на навколишнє середовище.

Виконавець розробляє попередній варіант ОВНС, після чого замовник подає його на розгляд громадськості в рамках громадського обговорення та громадських слухань. Після врахування всіх необхідних зауважень та внесення поправок розробляється остаточний варіант ОВНС. Остаточний варіант ОВНС подається на державну експертизу в комплексі з іншою передпроектною та проектною документацією.

У результаті проведення ОВНС замовник отримує інформацію про характер і ступінь впливу на навколишнє середовище запланованої господарської діяльності, інформацію про альтернативні способи її реалізації, оцінку екологічних та пов'язаних з ними інших наслідків реалізації діяльності.

  1. Проаналізувати участь громадськості в процесі екологічної експертизи. Громадська екологічна експертиза.

Участь громадськості в процесі екологічної експертизи може здійснюватися шляхом виступів у засобах масової інформації, подання письмових зауважень, пропозицій і рекомендацій, включення представників громадськості до складу експертних комісій, груп по проведенню громадської екологічної експертизи.

В сучасних умовах підвищується роль громадськість у проведені громадської екологічної експертизи. Дана експертиза може проводитися у відношенні до тих об’єктів, що і державна, за винятком об’єктів, інформація відносно яких складає державну, комерційну або іншу таємницю, що охороняється законом.

З метою інформування населення та узгодження дій з іншими об'єднаннями громадян суб'єкти екологічної експертизи мають оголосити через засоби масової інформації заяву про проведення громадської екологічної експертизи, в якій зазначаються відомості про склад громадського екологоекспертного формування, перелік спеціалістів, залучених до участі в експертизі, об'єкт екологічної експертизи, терміни її проведення. Заява про проведення громадської екологічної експертизи подається до відповідних органів місцевого самоврядування, місцевої державної адміністрації та органу, що здійснює державну екологічну експертизу.

Залучення громадськості в проведені екологічної експертизи здобуває реальні можливості громадськості впливати на процес прийняття рішень, що підтверджується наявністю ряду правових норм та формуванням практики їх застосування.

Залучення громадськості до екологічної експертизи призводить до підвищення екологічної свідомості громадян, що забезпечує підвищення охорони довкілля.

Громадська екологічна експертиза може здійснюватися в будь-якій сфері діяльності, що потребує екологічного обґрунтування, за iнiцiативою громадських організацій чи інших громадських формувань.

Громадська екологічна експертиза може здійснюватися одночасно з державною екологічною експертизою шляхом створення на добровільних засадах тимчасових або постійних еколого-експертних колективів громадських організацій чи інших громадських формувань.

  1. Розглянути питання щодо висновків екологічної експертизи, їхнього змісту та можливості оскарження.

Висновки екологічної експертизи складаються з вступної (протокольної), констатуючої (описової) та заключної (оціночно-узагальнюючої) частин. У вступній частині містяться дані про орган, що проводив екологічну експертизу, склад експертів, час проведення, найменування об'єкта екологічної експертизи, його кількісні та якісні показники, відомості про виконавців і замовників екологічної експертизи та про орган, який приймає рішення щодо реалізації об'єкта екологічної експертизи. У констатуючій частині подається коротка характеристика видів запланованої чи здійснюваної діяльності, її впливу на стан навколишнього природного середовища, ступеня екологічного ризику відповідних заходів, спрямованих на нейтралізацію і запобігання цьому впливові, забезпечення вимог екологічної безпеки, охорону навколишнього природного середовища, раціональне використання і відтворення природних ресурсів У заключній частині містяться узагальнена оцінка об'єкта екологічної експертизи, зауваження і пропозиції щодо вдосконалення обгрунтування його екологічного впливу, висновки щодо схвалення, повернення на доопрацювання чи відхилення його від подальшого еколого-експертного розгляду з посиланням на відповідні нормативні документи та щодо можливості прийняття рішення про подальшу реалізацію об'єкта екологічної експертизи.

Оскарження висновків державної екологічної експертизи

Юридичні особи, заінтересовані в спростуванні висновків державної екологічної експертизи або їх окремих положень, подають обгрунтовану заяву до відповідних Рад, органів державної виконавчої влади, державної екологічної експертизи та інших органів, які приймали рішення про проведення такої експертизи. В разі відмови у розгляді заяви вони мають право звернутися до суду. Відповідні Ради, органи державної екологічної експертизи, інші органи, які приймали рішення про проведення державної екологічної експертизи, зобов'язані в місячний строк розглянути подану заяву і за наявності підстав призначити проведення додаткової державної екологічної експертизи із залученням незалежних експертів. Оскарження висновків державної екологічної експертизи не припиняє їх дії. Висновки додаткової державної екологічної експертизи є остаточними для прийняття відповідним органом рішення щодо подальшої реалізації об'єкта екологічної експертизи.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]