Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
GOSI.doc
Скачиваний:
151
Добавлен:
19.02.2016
Размер:
14.2 Mб
Скачать

Заповідна справа

1.Визначити, у чомуполягаютьосновнізавданняекологічноїмережі та їїзначення.

  1. Забезпеченнясталого, екологічнозбалансованогорозвиткуУкраїни, підвищенняїї природно-ресурсного потенціалу, збереженняціннихприроднихтериторій, біологічнихресурсів, що на них знаходяться, генетичного фонду тваринного та рослинногосвітувимагаютьдотримання оптимального балансу міжтериторіями, щоінтенсивноексплуатуються, і такими, щодоякихзапроваджуютьсяспеціальнірежимиохорони та відтворення. Для забезпечення такого балансу в Україніформуєтьсяекологічна мережа.

Екологічна мережа - єдина територіальна система, яка включає ділянки природних ландатів, що підлягають особливій охороні, і території та об'єкти природно-заповідного фонду, курортні і лікувально-оздоровчі, рекреаційні, водозахисні, полезахисні території та об'єкти інших типів, що визначаються законодавством України, і є частиною структурних територіальних елементів екологічної мережі - природних регіонів, природних коридорів, буферних зон.

Екомережа утворюється з метою поліпшення умов для формування та відновлення довкілля, підвищення природно-ресурсного потенціалу території України, збереження ландшафтного та біорізноманіття, місць оселення та зростання цінних видів тваринного і рослинного світу, генетичного фонду, шляхів міграції тварин через поєднання територій та об'єктів природно-заповідного фонду, а також інших територій, які мають особливу цінність для охорони навколишнього природного середовища і відповідно до законів та міжнародних зобов'язань України

підлягають особливій охороні.

2.Визначити, якітериторії та об'єктивідносяться до водоохоронних та охарактеризуватиїх.

Для створення сприятливого режиму водних об'єктів, попередження їх забруднення, засмічення і вичерпання, знищення навколоводних рослин і тварин, а також зменшення коливань стоку вздовж річок, морів та навколо озер, водосховищ і інших водойм встановлюються водоохоронні зони.

Водоохоронна зона є природоохоронною територією господарської діяльності, що регулюється чинним законодавством.Вона має певні розміри, внутрішню та зовнішню межу і встановлюється вздовж річок, морів, навколо озер, водосховищ та інших водойм.

До складу ВЗ обов'язкововходять: заплаварічки, перша надзаплавнатераса,  бровки і крутісхилиберегів, прилеглі балки, яри. Окрімцього, у межах ВЗ виділяютьземліприбережнихзахиснихсмуг та смугивідведення з особливим режимом їхвикористання.

З метою охорони поверхневих водних об'єктів від забруднення і засмічення та збереження їх водності вздовж річок, морів і навколо озер, водосховищ та інших водойм в межах водоохоронних зон виділяються земельні ділянки під прибережні захисні смуги.

Для потреб експлуатації та захисту від забруднення, пошкодження і руйнування магістральних, міжгосподарських та інших каналів на зрошувальних і осушувальних системах, гідротехнічних та гідрометричних споруд, а також водойм і гребель на річках встановлюються смуги відведення з особливим режимом користування.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]