Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
21-40.docx
Скачиваний:
15
Добавлен:
19.02.2016
Размер:
87.75 Кб
Скачать

37 Розкажіть про систему гальмування: призначення, склад, роботу, панель керування.

Система гальмування складається з багатодискових гальм, які встановленні на кожному з коліс основного шасі та живляться від будь-якої з гідравлічних систем. Гідросистема В є основною для системи гальмування. Гідросистема А використовуються у якості первинного резервування та автоматично обирається за допомогою клапана підключення резервного джерела, при відмові гідросистеми В. У якості вторинного резервування використовуються гідроакумулятор, це джерело автоматично обирається за допомогою ізолюючого клапана гідроакумулятора при відмові гідросистем А та В. Система гальмування характеризується наступним:

• спрощеними вимогами щодо використання та обслуговування гальм;

• однаковими можливостями в керуванні гальмуванням для кожного з пілотів;

• повним антиюзовим захистом;

• автоматичним гальмуванням при посадці та перерваному зльоті (refusedtakeoff (RTO));

• рядом плавких запобіжників гідравлічного гальмування, що обмежують втрату гідравлічною рідини при пошкоджені системи.

Під час прибирання основного шасі після зльоту, гальмування його коліс здійснюється автоматично. Обертання носового колеса здійснюється за допомогою антивібраційних подушок у відсіку шасі.

Панель керування знаходиться в кабіні екіпажу на ценральному пульті.

38 Розкажіть про систему кондиціонування повітря (загальні відомості): призначення, склад, роботу, панель керування.

Призначення: забезпечення повітрям пасажирів та членів екіпажу, нагрівання багажного відсіку, охолодження відсіку авіоніки і забезпечення повітрям систему регулювання тиску.

Склад:

  • Клапан агрегата (packvalve) – управляє потоком повітря, що надходить в агрегат СКП. Дозволяє відімкнути агрегат при переведенні тумблер на панелі керування в відповідне положення або при наявності сигналу від одного з трьох датчиків перегріву.

  • Система контролю набігаючого потоку повітря (ramairsystem) – контролює надходження повітря ззовні для циркуляції через теплообмінники автоматично під час польоту і під час знаходження літака на землі для досягнення необхідної температури повітря агрегатами охолодження

  • Теплообмінники – охолодження відібраного від двигунів повітря

  • Вузол циркуляції повітря (aircyclemachine) – охолоджує відібране повітря ляхом розширення повітря в секції турбіни.

  • Система контролю мінімальної температури – попереджує замерзання конденсованої вологи, температурні датчики забезпечують індикацію і автоматичне відімкнення агрегатів СКП при перегріві.

  • Система розподілення повітря – система трубопроводів розподіляє повітря, температура і потік якого регулюється в кабіні екіпажу і в пасажирському салоні

  • Панель керування

Робота

В агрегати СКП повітря надходить із пневматичної системи. Агрегати контролюють температуру, кількість повітря, що поступає і розподіляють повітря в пасажирському салоні та кабіні екіпажу. Панель керування на панелі Р5. Клапани агрегатів забезпечують контроль включення/відключення і управляють режимами роботи (три режими).

Гаряче повітря під тиском з регульованою швидкістю потоку проходить через або навколо агрегата охолодження (залежно від положення клапана змішування (mix valve)). Температура повітря, що проходить через агрегат знижується до 2 º С за допомогою вузла циркуляції повітря (air cycle machine) і теплообмінників. Вологовідстійник (water separator) відбирає конденсовану воду. Охолоджене повітря змішується з проходять гарячим повітрям до необхідного значення температури. Температура цього змішаного гарячого і холодного повітря обмежується мінімумом 2 º С і максимумом 88 º С за допомогою системи управління температурою.

Повітря з обох агрегатів надходить в основний розподільний трубопровід, який живить розподільну систему в пасажирському салоні. В кабіну екіпажу повітря надходить із лівого агрегату СКП в обхід основного розподільного трубопроводу. Вентилятор, годований електрично, відбирає повітря з пасажирського салону і через фільтри направляє в основний розподільний трубопровід для рециркуляції. Повітря від наземного джерела надходить безпосередньо в основний розподільний трубопровід в обхід агрегатів.

Датчики, розташовані по всій площі системи, забезпечують контроль, індикацію і запобігання перегріву.

панель керування містить наступні перемикачі,індикатори і сигналізатори:

1. Сигнализатор «DUALBLEED» Загоряється бурштиновим і індикує,що що клапан відбору повітря від ВСУ відкритий і при цьому Клапан відбору повітря від двигуна № 1 відкрито або Клапан відбору повітря від двигуна № 2 відкритий і ізоляційний клапан відкритий.

2. Сигналізатори «RAMDOORFULLOPEN» Загоряється синім, коли відповідна заслінка повітрозабірника в повністю відкритому положенні.

3. Перемикач рециркуляційних вентиляторів

4. Індикатор тиску в системі індикує тиск в лівій і правій пневматичною системі.

5. Перемикачі агрегатів кондиціонування повітря

6. Світловий сигналізатор "PACKTRIPOFF" (агрегат ВКВ) (жовтий)

Висвічується - вказує на відключення агрегату ВКВ або відмова систем регулювання як основного, так і резервного агрегатів ВКВ.

7. Перемикач установки агрегату в початковий стан

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]