Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
21-40.docx
Скачиваний:
15
Добавлен:
19.02.2016
Размер:
87.75 Кб
Скачать

39 Розкажіть про протиобліднювальну систему крила: призначення, склад, роботу, панель керування. Противообледенительная система (пос) крыла

Призначення: попереджує намерзання льоду на передкрилках передньої кромки крила.

Склад: трубопроводи(розміщені впередній кромці крила і передкрилках), що підводять повітря, клапани та температурні вимикачі( розміщені біля мотогондоли), тумблери управління та індикатори( панель Р5).

Робота

Коли клапани відкриті, повітря з трубопроводу пневматичної системи надходить в підвідний трубопровід ПОС системи і подається на передню кромку предкрилок. Потім повітря виводиться за борт. Температурні вимикачі та вимикачі, контролюючі положення РУД (важелі управління двигунами) забезпечують захист під час перебування літака на землі.

Робота при знаходженні літака на землі

Клапани відкриваються в наступних випадках:

- Тумблер ПОС крила на панелі Р5-11 в положенні ON.

- Ні перегріву (температурні вимикачі ПОС крила).

- РУД в положенні малий газ.

Зліт

Під час зльоту тумблер ПОС крила переходить на OFF. Клапани закриваються. Це скорочує відбір повітря від двигуна і зберігає тягу для набору висоти. Пілот повинен включити ПОС крила після зльоту при необхідності.

Робота при знаходженні літака в повітрі

Клапани відкриваються при перекладі тумблера ПОС крила на панелі Р5-11 в положенні ON. Термодатчики і датчики положення РУД не впливають на роботу клапанів.

індикація

Контролюючий модуль управляє синіми індикаторами:

- OFF - тумблер в положенні OFF і клапан закритий.

- DIM BLUE - тумблер в положенні ON і клапан відкритий

- BRIGHT BLUE - клапан в проміжному положенні або його положення не відповідає положенню тумблера.

40 Розкажіть про протипожежну систему двигуна: призначення, склад, роботу, панель керування.

Призначення: система відслідковує наявність перегріву та пожежі в двигунах літака та попереджує про це екіпаж.( звуковою сигналізацією)

Склад: три секції датчиків перегріву і пожежі навколо кожуха вентилятора і одна секція – на кожусі турбіни високого тиску; блок протипожежної системи двигунів і ВСУ в відсіку авіоніки – визначає момент виникнення пожежі чи перегріву, два вогнегасника двигуна в лівому верхньому куті основної ніші шасі і управляються з кабіни екіпажу; пульт керування в кабіні екіпажу. Датчик складається з двох ідентичних чутливих елементів, один називається Loop A, другий - Loop В. Вони приєднані до утримує трубці. Опір кожного чутливого елемента змінюється в залежності від температури.

Робота

нормальні умови

Під час нормальних умов на датчики надходить регульоване постійна напруга.

перегрів

При 177 º С (в кожусі вентилятора) або 343 º С (в кожусі турбіни високого тиску), опір чутливого елемента зменшується, що створює сигнал перегріву. Цей сигнал розблокує ручку ППС і спалахує бурштиновий сигналізатор ENG OVERHEAT.

пожежа

При 277 º С (в кожусі вентилятора) або 454 º С (в кожусі турбіни високого тиску), опір чутливого елемента продовжує зменшуватися, створюючи сигнал пожежі. Цей сигнал розблокує ручку ППС і вона загоряється, загоряються два червоних сигналізатора FIRE WARN і включається звукова сигналізація. Натискання сигналізатора FIRE WARN або тумблера відключення звукової сигналізації призведе до того, що сигналізатори FIRE WARN згаснуть на панелі і відключиться звукова сигналізація.

відмова

При короткому замиканні, опір швидко зменшується і виникає сигнал про відмову. Цей сигнал призводить до того, що загоряється сигналізатор FAULT в кабіні екіпажу і загоряється відповідний сигналізатор на лицьовій панелі БПС.

При розриві ланцюга не буде ніякої індикації.

Панель керування в кабіні екіпажу – панель Р8, щиток ENGNEANDAPUFIRECONTROLMODULE

13

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]