Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
менеджмент 2.5.3. Лекція 5 тема 3.docx
Скачиваний:
8
Добавлен:
19.02.2016
Размер:
27.48 Кб
Скачать

2. Змістовні теорії мотивації

Змістовні теорії мотивації визначають перелік і структуру потреб, які спонукають людей до дії, що є важливим для встановлення змісту та роботи працівників.

2.1. Теорія Абрахаама Маслоу.

Теорія Маслоу визнпчає перелік та структуру потреб і вважається, що люди постійно відчувають якісь потреби.

Перелік потреб:

1. Фізіологічні потреби людини як біологічної істоти, задоволення яких потрібно для виживання людини.(їжа, вода, притулок, відпочинок, продовження роду).

2. Потреба в безпеці та впевненості в майбутньому. — це потреба в захисті від психологічної та фізичної загрози з боку зовнішнього світу і впевненість в тому, що фізіологічні потреби будуть задоволенні в майбутньому.

3. Соціальні потреби — це потреби в соціальній взаємодії, належності до колективу, розуміння з боку інших, потреби в підтримці.

4. Потреби в повазі — це потреби в самоповазі, особистих досягненнях, повазі з боку оточуючих

5. Потреби в самовираженні — це потреби в реалізації своїх потенційних можливостей і зростання як особистості.

Структура задається ієрархією в піраміді потреб теорії маслоу.

Первинні потреби (1,2) це вродженні генетичні, фізіологічні потреби.

Вторинні потреби (3.4.5) це потреби вищих рівнів, це психологічні потреби, які усвідомлюються людиною з життєвим досвідом. Різні люди мають різний життєвий досвід,тому вторинні потреби різних людей відрізняються в більшій мірі ніж первинні.

Задоволені потреби не мотивують людину до діяльності. Потреба в самовираженні не може бути ніколи задоволена, тому може мотивувати людину. Актуальна потреба — це незадоволена потреба.серед потреб, які відчуває людина може бути домінуюча потреба, але діяльність людини визначається не тільки цією потребою.

Застосування теорії Маслоу в менеджменті передбачає наступне:

1. Мотивація людей визначається спектром їх потреб.

2. Керівники повинні визначати активні потреби своїх підлеглих, спостерігаючи за їх поведінкою.

3. Керівництво повинно піклуватися про те, щоб важливі потреби працівників організації задовільнялися і це сприяло досягненню цілей організації.

4. Керівники повинні враховувати, що потреби працівників змінюються, тому одна і таж мотивація не буде ефективною в різні часи.

2.2. Теорія Девіда МакКлелланда.

Теорія визначає додаткові потреби до переліку потреб Маслоу:

1. потреба влади. Потреба влади виявляється як потреба впливати на інших людей.

Впливати — означає змінювати поведінку, думки, відношення чи почуття іншої людини.

Люди з потребою влади виявляють себе як відверті, енергійні люди, які не бояться конфронтації(протистояння), вміють захищати свої позиції. Задоволення потреби у владі мотивує людей займати керівні посади в організації.

2. Потреба успіху. виявляється як потреба доведення роботи до успішного кінця, при цьому результат роботи повинен досить конкретно заохочуватись.

3. Потреба причетності виявляється як прагнення до дружніх відносин з оточуючими.

Працівники з розвиненою потребою причетності можуть залучатися до робіт пов'язаним з широким колом спілкування, це різні суспільні навантаження. робота менеджера буде більш ефективною якщо він має високий рівень потреби у владі і менший рівень потреби у причетності.