Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Хрестоматія з філософії.rtf
Скачиваний:
19
Добавлен:
19.02.2016
Размер:
2.39 Mб
Скачать

Паскаль б.

Всесвіт – це сфера, що не має меж, центр її всюди, периферія ж – ніде. І найвеличніший з тих, що можемо охопити, проявів всемогутності Божої заключається в тому, що перед цією думкою в розгубленості зупиняється наша уява.

А потім нехай людина знову помислить про себе і порівняє своє існування з усім сущим; нехай відчує, яка вона загублена в цьому глухому куті Всесвіту, і, виглядаючи з комори. відведеної для неї під житло, – я маю на увазі видимий світ – нехай зрозуміє, чого варта наша Земля з усіма її державами та містами, І, нарешті, чого варта вона сама. Людина в безкінечності – що це значить?

А щоб їй уявилось не менше диво, нехай вона вдивиться в одну з найдрібніших серед відомих людині істот. Нехай вдивиться в малесеньке тільце кліща і в ще більш малесенькі частини цього тільця, нехай уявить собі його ніжки з усіма суглобами, з усіма судинами, кров, що тече по ним, соки, що їх складають, краплі цих соків, бульбашки газу в цих краплях; нехай і далі розкладає ці найдрібніші частки, допоки не вичерпається її уява, і тоді розглянемо ту межу, на якій вона запнулась. Можливо, вона вирішить, що меншої величини в природі і не існує, а я хочу, щоб вона зазирнула в ще одну безодню. Хочу намалювати їй не лише видимий Всесвіт, але й безкінечність мислимої природи, в стислих межах атому. Нехай людина уявить собі всі незліченні Всесвіти в цьому атомі, а у кожного – своє небесне склепіння, і свої планети, і своя Земля, і ті ж співвідношення, що і в видимому світі, і на цій Землі – свої тварини, і, нарешті, свої кліщі, яких знову-таки можна ділити, не відаючи відпочинку і терміну, поки не закрутиться голова від другого чуда, настільки ж вражаючого в своїй малості, як перше - в своїй величезності. Бо як не бути приголомшеним тим, що наше тіло, таке непримітне у Всесвіті, і в той же час, всупереч цій своїй непримітності на лоні сущого, є колосом, цілим світом, вірніше, все суще порівняно з небуттям, якого не осягнути ніякій уяві!

Хто вдумається в це, той здригнеться; уявивши собі, що матеріальна оболонка, в яку його вклала природа, утримується на межі двох безодень – безодні безконечності та безодні небуття, він наповниться трепетом перед таким дивом; і здається мені, що допитливість його зміниться подивом, і безмовному спогляданню він віддасть перевагу над самовпевненим дослідженням.

Бо що таке людина у Всесвіті? Небуття порівняно з безконечністю, все суще порівняно з небуттям, серединне між усім і нічим. Вона не в змозі навіть наблизитись до розуміння цих крайнощів – кінця всесвіту і його начала, неприступних, прихованих від людського ока непроникною таємницею, і так само не може осягнути небуття, з якого виникла, і безконечність, в якій розчиняється.

Вона вловлює лише видимість явищ, адже не здатна пізнати ні їх початок, ні кінець. Все виникає з небуття і несеться в безконечність. Хто осягне поглядом настільки неозорий шлях? Це диво підвладне тільки її творцю. І більше нікому.

Паскаль Б. Думки.

Енгельс ф.

Тому ті операції, до яких наші предки в епоху переходу від мавпи до людини на протязі багатьох тисячоліть поступово навчились пристосовувати свою руку, спочатку могли бути лише дуже простими.<…>Перш ніж перший кремінь при допомозі людської руки був перетворений у ніж, повинен був, вірогідно, пройти такий довгий проміжок часу, що в порівнянні з ним відомий нам історичний період уявляється незначним. Але вирішальний крок було зроблено, рука стала вільною, і тепер могла засвоювати все нові і нові навики, а набута цим більша гнучкість успадковувалась і зростала від покоління до покоління.

Рука, таким чином, є не лише органом праці, вона також є її продуктом .Тільки завдяки праці, завдяки пристосуванню до все нових операцій, завдяки успадкуванню досягненого таким чином особливого розвитку м’язів, зв’язок і, за більш довгі відтинки часу, також і кісток, і, завдяки все новому застосуванню цих успадкованих вдосконалень до нових, все більш складних операцій, тільки завдяки всьому цьому людська рука досягла того високого рівня досконалості, на якому вона змогла, як би чарівною силою, викликати до життя картини Рафаеля, статуї Торвальдсена, музику Паганіні.

<…>Разом з розвитком руки, працею почалось панування над природою, яке з кожним кроком вперед поширювало кругозір людини. В предметах вона постійно відкривала нові, до того невідомі властивості. З іншого боку, розвиток праці по необхідності сприяв більш тісному єднанню членів суспільства, так що завдяки їй ставали все більш чисельними випадки взаємної підтримки, спільної діяльності для кожного з них. Коротше кажучи, в процесі формування люди прийшли до того, що у них виникла потреба щось сказати одне одному. Потреба створила собі свій орган: нерозвинена гортань мавпи повільно, але неухильно перетворювалась шляхом модуляції для все більш розвиненої модуляції, а органи рота поступово навчились вимовляти один членороздільний звук за іншим.

<…>Спочатку праця, а потім і разом з нею членороздільне мовлення стали двома найголовнішими стимулами, під впливом яких мозок мавпи поступово перетворився на людський мозок, який, при всій своїй схожості з мавпячим, далеко переважає його величиною й досконалістю. А паралельно з дальшим розвитком мозку йшов дальший розвиток його найближчих знарядь – органів чуття. Подібно до того, як поступовий розвиток мовлення незмінно супроводиться відповідним удосконаленням органу слуху, так само розвиток мозку взагалі супроводжується вдосконаленням усіх відчуттів в їх сукупності. Орел бачить значно далі, ніж людина, як людське око помічає в речах значно більше, ніж око орла. Собака має значно тонший нюх, ніж людина, як вона не розрізняє й самої частки тих запахів, які для людини є певними ознаками різних речей? А відчуття дотику, яке мавпа ледве-ледве має в найбільш грубій, зачатковій формі, виробилося тільки разом з розвитком самої руки, завдяки праці.

Розвиток мозку і підлеглих йому чуттів, свідомості, яка дедалі більше прояснюється, здатності до абстракції й до умовиводу справляє зворотній вплив на працю і на мовлення, даючи обом усе нові й нові поштовхи до дальшого розвитку. Цей дальший розвиток з моменту остаточного відокремлення людини від мавпи аж ніяк не закінчився, а, навпаки, тривав і після цього, будучи в різних народів і в різні епохи щодо ступеня й напряму різним, іноді навіть перетворюючись місцевими і тимчасовими рухами назад, він загалом і в цілому могутньою ходою йшов уперед, діставши, з одного боку, новий потужний поштовх, а з другого боку – більш певний напрям завдяки тому, що з появою готової людини виник до того ж іще новий елемент – суспільство.

Енгельс. Ф. Роль праці в процесі перетворення мавпи в людину.