Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
10GNVABA.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
223.74 Кб
Скачать

Кореспонденція рахунків первісного визнання поточних біологічних активів тваринництва

Діюча кореспонденція рахунків

Запропонована кореспонденція рахунків

Господарська операція

Д-т

К-т

Господарська операція

Д-т

К-т

Облік витрат, пов’язаних з отриманням поточних біологічних активів тваринництва

23

66,65, 20,13, 63 та ін.

Облік витрат, пов’язаних з отриманням поточних біологічних активів тваринництва

23

66,65, 20,13, 63 та ін.

Первісне визнання поточних біологічних активів тваринництва за справедливою вартістю

21

23

Первісне визнання поточних біологічних активів тваринництва

21

23

Визначення іншого операційного доходу від первісного визнання поточних біологічних активів тваринництва

23

71

Визначення іншого операційного доходу, від первісного визнання поточних біологічних активів тваринництва

21

71

Визнання інших операційних витрат від первісного визнання поточних біологічних активів тваринництва

940

23

Визнання інших операційних витрат від первісного визнання поточних біологічних активів тваринництва

940

21

Удосконалення оцінки біологічних активів пропонується здійснювати шляхом реалізації низки методичних і організаційних заходів (рис. 2).

Практичне застосування наведених рекомендацій сприятиме формуванню в аграрних підприємствах оперативної, обґрунтованої і документально підтвердженої інформації про ринкову вартість усіх видів активів, скороченню обсягів обліково-аналітичної роботи, позитивно впливатиме на контроль за правильністю визначення справедливої вартості біологічних активів, а також формуванню всебічної інформації для аналізу змін кількісних та якісних параметрів біологічних активів, результатів їх використання.

Рис. 2. Теоретико-організаційні заходи з удосконалення оцінки біологічних активів

Аналіз біологічних активів у сільськогосподарських підприємствах України здебільшого зводиться до вивчення динаміки урожайності рослин і продуктивності тварин. При цьому обліковці та економісти недостатньо уваги приділяють дослідженню ефективності використання таких активів. Тому неможливо повною мірою виявити й використати матеріальні, фінансові та трудові резерви поліпшення досягнутих результатів.

Виокремлення біологічних активів у бухгалтерському обліку і формування інформаційної бази, яка ґрунтується на ринковій вартості, зумовлюють необхідність розробки та впровадження методики аналізу біологічних активів з урахуванням їх природно-економічних особливостей і кон’юнктури ринку аграрної продукції. Однією з найважливіших характеристик цих активів має бути їх економічна ефективність, зокрема рентабельність. Враховуючи нові методичні підходи до визначення фінансових результатів (визначення прибутку вже при первісному оприбуткуванні продукції або біологічних активів, незалежно від їх реалізації), рентабельність біологічних активів необхідно розраховувати при їх первісному визнанні, реалізації, а також в цілому по рослинництву і тваринництву. Це дозволить точніше оцінити ефективність витрачання коштів і виявити резерви їх економії не тільки по завершенню операційно-виробничого циклу, а й у період формування, вирощування, утримання, використання рослин і тварин, не оічкуючи надходження готової продукції, а також спрогнозувати можливі фінансові результати за видами активів.

Іншим важливим показником, який характеризує ефективність використання довгострокових біологічних активів, є їх віддача, яку слід розраховувати як відношення вартості виробленої в господарстві продукції до середньорічної вартості активів. Для аналізу віддачі біологічних активів доцільно застосовувати такі методи аналізу: ряди динаміки, інтегральний, логарифмічний, кореляційний, регресійний, а також метод різниць.

Встановлено, що за останні 3 роки рівень віддачі біологічних активів знижується. Так, у 2008 р. віддача біологічних активів основного стада великої рогатої худоби становила 2,57 грн., що на 12 % менше порівняно з 2005 р. Результати вибіркового обстеження 36 господарств Київської та Черкаської областей, проведеного автором у 2007-2009 рр., показали, що основними факторами, які впливають на вищевказаний показник, є: затрати праці та витрати кормів на 1 ц молока, його собівартість, ринкова ціна, навантаження поголів’я на працівників і частка продуктивного поголів’я у загальній кількості стада (табл. 3).

Таблиця 3

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]