Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Glava2.doc
Скачиваний:
92
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
6.37 Mб
Скачать

2.7.2. Термоелектричні перетворювачі (термопари)

Термоелектричним перетворювачем (термопарою) називається чутливий елемент, якій складається з двох електрично з’єднаних різнорідних металевих провідників (або напівпровідників) і перетворює значення контрольованої температури в е.р.с.

Принцип дії термоелектричних перетворювачів генераторного типу оснований на використанні термоелектрорушійної сили (термо-е.р.с.), яка виникає в контурі з двох різнорідних провідників, місця з’єднань (спаї) яких розігріті до різних температур. Знак і величина термо-е.р.с. в спаї двох різнорідних металів залежать від природи матеріалів і температур в місцях спаїв.

Для двох різнорідних провідників А і В (рис. 2.7.2, а), які складають замкнене коло і мають в місцях з’єднання кінців температури 1 і 2, підсумкова термо-е.р.с. при постійності температури одного зі з’єднань (наприклад, 2 = const)

ЕАВ (1 , 2) = f (1) -C = ( 1),

деС = f (2) - постійна величина.

Зазвичай термо-е.р.с. не розраховують, а визначають за експериментальними градуйованими кривими Е = f (1) при 2 = 0, на основі яких складають таблиці для практичного користування.

В якості матеріалу для термопар використовують різні дорогоцінні метали (платину, ірідій, родій, золото і їх сплави) а також неблагородні метали і їх сплави (сталь, мідь, нікель, ніхром, константант, хромель, алюмель, копель). Порівняно рідко використовують напівпровідники: селен, кремній, телур і ін. Термопари з напівпровідників забезпечують велику термо-е.р.с., але мають великий внутрішній опір і малу механічну міць.

В термопарах металеві провідники представляють собою дві різнорідні проволоки або пластини, які називаються термоелектродами, одні кінці яких спаяні або зварені, а інші (вільні) під’єднані в зовнішне коло.

Спаї з однорідних металів не генерують термо-е.р.с. Термо-е.р.с. виникає лише в спаях двох різнорідних металів, при цьому знак і величина термо-е.р.с. для даної термопари залежать лише від природи матеріалів.

Якщо відомі термо-е.р.с., які розвиваються різними термоелектродами Б, В, Г з якимось термоелектродом А, метал який прийняли за еталоний, то можна знайти термо-е.р.с. будь-якої комбінації цих термоелектродів :

(2.7.1)

За еталонний метал прийнята хімічно чиста платина. Значення термо-е.р.с. деяких металів по відношенню до платини наведені в табл.2.7.2.

Таблиця 2.7.2

Значення термо-е.Р.С. Деяких металів по відношенню до платини

Метал

термо-е.р.с.,

мкВ/oC

Метал

термо-е.р.с.,

мкВ/oC

Алюмель

Вольфрам

Золото

Константан

Копель

Манганін

-10,2

7,9

8,0

-35

-40

8

Мідь

Молібден

Платина

Платино-ірідій

Платино-родій

Хромель

7,6

1,3

0,00

13

6,46

31,3

В якості приклада визначимо за даними табл. 2.7.2 термо-е.р.с. термопари хромель-алюмель (ЕХА). З таблиці знаходимо, що відносно платини термо-е.р.с. хромеля складає ЕХП = +31,3 мкВ/0С, а термо-е.р.с. алюмеля ЕАП = -10,2 мкВ/оС. На основі (2.7.1) знаходимо:

ЕХА = ЕХП - ЕАП = 31,3 +10,2 = +41,5 мкВ/оС

При використанні в якості вимірюваного елемента термопари, складеної з двох різнорідних металів, необхідно, щоб спаї термопари мали різну температуру. Спай, який помістили в середовище з вимірюваною температурою, зазвичай називають гарячим або робочим спаєм, а спай, який знаходиться поза робочим середовищем, - неробочим або холодним спаєм. При наявності декількох холодних спаїв залежність буває однозначною тільки в тому випадку, якщо всі холодні спаї мають одну і ту ж температуру. В цьому випадку вихідна напруга термопари не залежить від матеріалу навантажувального опору. Пояснимо це на принциповій схемі термопари, яка наведена на рис. 2.7.2, б. Нехай, навантажувальний опір RH виконаний з матеріалу В і спай АБ знаходиться при температурі 1, спай БВ - при температурі 2, спай ВА - при температурі 3. Згідно з законом Ома напруга на виході термопари

де Rі - власний опір термопари.

Зазвичай Ri <<RH. Тоді

Якщо температура спаю БВ дорівнює температурі спаю ВА, то на підставі (2.7.1) маємо

(2.7.2)

З (2.7.2) видно, що для стабільних показань термопари необхідно, щоб температура холодних спаїв була постійною. Якщо ці умови не виконуються, то необхідно вводити поправки на температуру холодних спаїв.

Якщо температура робочого спаю дорівнює 1, а температура холодних спаїв 2 при знятті експериментальної (градуйованої) кривої Е = f () дорівнювала 0оС і в процесі вимірювання збільшилась до 2 0, то вимірювана термо-е.р.с.

(2.7.3)

На рис. 2.7.3. наведена крива Е = f() і показано графічне визначення при20. Відкладаючи по осі ординат , отримаємо замість температури1 температуру х. Значення 1-х= складає похибку в показаннях термопари. Таким чином, для визначення вимірюваної температури необхідно, знаючи 2, визначити , після чого знайтиза формулою (2.7.3) і по кривійЕ=f() отримати величину 1.

Щоб поправка за час вимірювання була постійною і не перевищувала визначеного значення, використовують термостатування холодних спаїв. При цьому холодні спаї зазвичай розміщують в термостаті, який автоматично підпримує постійну температуру. Використовують також автоматичну корекцію температурних похибок.

На рис. 2.7.4. наведена одна з схем корекції похибки через зміни температури холодного спаю, яка складається з дротяних резисторів R1, R2, R3 i R, включених між термопарою і вихідним колом. Резистор R виконаний з матеріалу з великим температурним коефіцієнтом опору (наприклад, нікеля), а резистори R1, R2, R3 - з матеріалу з малим температурним коефіцієнтом опору. Міст збалансований таким чином, що при температурі 2=0оС (температура градуювання термопари) напруга UВГ в діагоналі ВГ дорівнює нулю.

При зміні температури зовнішнього середовища, а відповідно, температури холодних спаїв і резистораR, відбувається розбалансування моста. На діагоналі ВГ моста з’являється різниця потенціалів UВГ, яка і компенсує зміну термо-е.р.с. при зміні температури холодних спаїв. Вихідна напруга схеми

де - термо-е.р.с. гарячого і холодного спаїв термопари.

Компенсація досягається в тому разі, якщо = UВГ. Ця рівність в межах можливих змін температури зовнішнього середовища забезпечується підбором параметрів моста. Крім цього, необхідно, щоб холодний спай і резистор R знаходились в однакових температурних умовах.

Для ізоляції в термопарах використовують гуму (до 6080оС), шовк і емаль (до 100120оС), скло і азбест (до 500700оС), фарфор, шамот, стеатит (до 10001800оС). Ззовні термопару захищають кожухом, який виконується з міді або латуні (до 400оС), сталі (до 800оС), сталі з нікельованим покриттям (до 1000оС).

В якості термопар з благородних металів найчастіше використовується термопара платинородій-платина (S = 12 мкВ/оС), яка виконується еталонною і технічною (для вимірювання температур від 300 до 1600оС). В якості термопар з неблагородних металів найбільше поширення отримали термопари: хромель-копель (S = 65 мкВ/оС, гранична вимірювана температура пр= 800оС), хромель-алюмель (S = 41,5 мкВ/оС, пр=1300оС). Це стандартні термопари, які серійно випускаються вітчизняними заводами.

На рис. 2.7.5. показаний зовнішній вигляд термопари, в якій термоелектроди поміщені в сталеву або керамічну захисну трубку1, яка підтримується штуцером 2. Робочий кінець термопари розташований в закритій частині кожуха. Вільні кінеці термоелектродів з’єднані з двома затискачами, які закріплені в голівці 3.

Характеристики управління термопар, які представляють залежність термо-е.р.с. від вимірюваної температури, в загальному випадку нелінійні. Похибки від нелінійності характеристик термопар досягають 5%. Крім того, джерелами похибок термопар є нестабільність температур холодних спаїв, зміна опору навантаження, якщо вона співрозмірна з опором термопари, відхилення параметрів подовжувальних проводів від розрахункових.

Термопари звичайного використання характеризуються великою інерційністю. Інерційність значно менша в термопарах спеціальних конструкцій, наприклад, у хромель-копелевих і хромель-алюмелевих, які поміщені в гільзу зі сталі, що не ржавіє, з малоінерційним наконечником. Інерційність також зменшується, якщо гарячий спай безпосередньо дотикається до робочого середовища, для чого в кожусі (гільзі) відрізають днище. В залежності від конструкції постійна часу термопар складає від декількох секунд до декількох хвилин.

Термопари знайшли широке використання в техніці. Їх переваги - можливість вимірювання температур у великих діапазонах (включаючи високі температури); простота пристрою і надійність в експлуатації. Недоліки термопар - невелика чутливість, яка в ряді випадків призводить до ускладнення вимірювальних схем, а також необхідність підтримки постійної температури холодних спаїв.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]