Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Т 12 Антикризове 24 09 05.doc
Скачиваний:
25
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
320.51 Кб
Скачать

12.5. Реструктуризація підприємств у системі антикризового фінансового управління

Одним із специфічних напрямків антикризового менеджменту, інструментом фінансового оздоровлення є реструктуризація підприємства. Законом України ”Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом”, іншими нормативно-правовими документами передбачено використання реструктуризації як ефективного засобу відновлення конкурентоспроможності підприємства. Реструктуризація може здійснюватися автономно або у складі інших санаційних заходів.

Реструктуризація підприємства – це проведення організаційно-господарських, правових, виробничо-технічних заходів, спрямованих на зміну структури суб’єкта господарювання, його управління, форм власності, організаційно-правових форм, які здатні відновити прибутковість, конкуренто-спроможність та ефективність виробництва. ”Реструктуризація ” є вужчим поняттям., ніж ”санація”. Як випливає із наведеного визначення, реструктуризація включає заходи з адаптації (приведення у відповідність) виробництва, системи управління та організаційної структури, бізнес-процесів тощо до вимог стратегії відновлення прибутковості та конкурентоспроможності підприємства. На відміну від цього, поняття ”санація” охоплює також і заходи фінансового характеру, спрямовані переважно на вирішення проблеми фінансового забезпечення підприємства.

Реструктуризацію доцільно розпочинати на ранніх стадіях кризи. Вона спрямована переважно на подолання причин стратегічної кризи та кризи прибутковості. Меншою мірою реструктуризація сприяє вирішенню проблеми платоспроможності підприємства.

У сучасних концепціях реструктуризації підприємств переважає так званий реінжиніринговий підхід, який передбачає системне моделювання й оптимізацію ресурсних та інформаційних потоків, у результаті чого спрощується організаційна структура, мінімізуються матеріальні, фінансові та трудові затрати.

У літературних джерелах, присвячених дослідженню реструктуризації підприємств, залежно від характеру заходів, які застосовуються, виділяють такі форми реструктуризації:

  • реструктуризація управління підприємством;

  • реструктуризація виробництва та активів;

  • фінансова реструктуризація пасивів;

  • корпоративна реструктуризація (реорганізація).

Реструктуризація управління передбачає внесення змін в організаційній та у управлінській сфері підприємства з метою підвищення його конкуренто-спроможності. Необхідність реструктуризації управління зумовлена зміною стратегії розвитку підприємства, що, як правило, є характерним у разі переходу суб’єкта господарювання на режим антикризового управління. Відповідні зміни в стратегії потребують адаптації до них системи управління та організаційної структури підприємства. Характер зміни структури підприємства у разі застосування різних типів антикризової стратегії наведено на рис. 12.5.

До типових антикризових заходів у рамках реструктуризації управління підприємством можна віднести такі:

  • зміна керівництва підприємства;

  • зміна типу (оптимізація) організаційної структури, яка запроваджена на підприємстві, наприклад, цілі зменшення адміністративних витрат можна досягти в результаті переходу від дивізіональної структури управління до функціональної;

  • упровадження нових, прогресивних форм та методів управління, у тому числі запровадження дієвого контролінгу;

Тип анти-кризової стратегії

Зміст стратегії

Організаційна структура

Наступальна стратегія

Активне використання наявного потен-ціалу, розширення діяльності та ринків збуту продукції

Швидка зміна струк-тури

Стратегія делегування

(допомога)

У зв’язку з неможливістю вирішення конфлікту власними силами підприєм-ство прагне отримати субвенції та іншу допомогу

Структура змінюється в міру необхідності

Компроміс, консенсус

З метою вирішення конфлікту, підпри-ємство прагне скооперуватися з іншим (стратегія jiu-jitsu або tai-chi)

Структура змінюється згідно з домовленістю між партнерами

Захисна стратегія (втеча)

Підприємство йде з ринку та згортає діяльність: скорочення продуктів – скорочення функцій

Структура не зміню-ється або спрощується

Рис. 12.5. Антикризова стратегія та структура підприємства