Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
13
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
36.73 Кб
Скачать

Структура грошового обороту за формою платіжних засобів

Готівковий

Гроші рухаються поза банками, безпосередньо обслуговуючи відносини економічних суб’єктів, тому на їх оборот можуть впливати лише його прямі суб’єкти.

Безготівковий

Гроші рухаються по рахунках у банках, не виходячи за межі банківської системи, що створює можливість контролювати грошовий оборот, а також впливати на відносини економічних суб’єктів не тільки їм самим, але й банками та органам державного управління.

3. Грошова маса та показники, що її вимірюють

Особливу увагу під час розгляду цієї теми необхідно звернути на поняття грошової маси, показники її вимірювання та структуру.

Поняття грошової маси досить складне, оскільки складна сама категорія грошей, значна різноманітність їх форм та функцій.

Грошова маса це вся сукупність запасів грошей у всіх їх формах, які перебувають у розпорядженні суб'єктів грошового обороту в певний момент. Такими суб'єктами є приватні особи, підприємства, громадські організації, господарські об'єднання, державні установи тощо, які мають у своєму розпорядженні готівкові гроші чи вклади на різних рахунках у комерційних банках.

Грошова маса має певний кількісний вираз, надзвичайно складну структуру та динаміку руху. У складі грошової маси за ступенем ліквідності виокремлюють певні складові, які прийнято називати грошовими агрегатами.

Грошовий агрегатце специфічний показник грошової маси, що характеризує певний набір її елементів залежно від їх ліквідності.

В Україні починаючи з 2003 року, склад окремих грошових агрегатів є таким:

M0 = готівка в обігу (банківські білети та розмінна монета, що перебувають поза банківською системою);

M1 = M0 + переказні кошти в національній валюті (складова грошового агрегату M1 «Переказні кошти в національній валюті» включає кошти в національній валюті, які за першою вимогою можуть бути обмінені на готівкові);

M2 = M1 + переказні кошти в іноземній валюті та інші кошти (складова грошового агрегату M2 «Переказні кошти в іноземній валюті» включає кошти в іноземній валюті, що за першою вимогою можуть бути обмінені на готівкові. До складової грошового агрегату M2 «Інші кошти» належать непереказні кошти до запитання, строкові кошти та кошти за іменними ощадними (депозитними) сертифікатами, емітованими банками);

M3 = M2 + цінні папери власного боргу банків.

У практиці управління сукупним грошовим оборотом кожний агрегат має певне призначення, а разом вони дають цілісну картину структури та динаміки грошової маси і грошового обігу.

Окрім того, Національний банк визначає показник, що називається «грошовою базою», який широко використовується під час визначення потенційних можливостей розвитку емісійного процесу і відповідно до нього - динаміки прогнозування грошової маси. Показник грошової бази не є ще одним грошовим агрегатом за своїм змістом, оскільки характеризує масу грошей з боку прояву її на балансі центрального банку.

За змістом грошова база (monetary base) - це об'єднавчий показник резервних грошей банківської системи країни, який через ефект кредитного мультиплікатора формує загальну масу грошей, що перебувають в обігу.

Грошова база включає готівку, що перебуває в обігу поза банківською системою (M0), готівку в касах банків та резерви комерційних банків на їхніх рахунках у Національному банку. Ці гроші не беруть участь у кредитному банківському обороті і додатково не збільшують масу грошей в обігу, а тільки є базою для її зростання

Перші два елементи грошової бази (готівка в обігу та в касах банківських установ) складають усю суму готівки, що випущена Національним банком та не повернута в його фонди. Третій елемент (резерви комерційних банків у НБУ) є сумою зобов'язань Національного банку перед комерційними.

Соседние файлы в папке деньги и кредит