Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
метод1370 фин мен..doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
242.18 Кб
Скачать

1.3. Тематичний план дисципліни.

Програма нормативної дисципліни – складова навчально-методичного забезпечення підготовки фахівців освітньо-кваліфікаційного рівня спеціаліст та магістр. Програма визначає нормативний зміст навчання з дисципліни, встановлює обсяг та рівень засвоєння знань за видами навчальних занять та самостійної роботи згідно вимогам освітньо-професійної програми підготовки спеціалістів та магістрів. Програма нормативної дисципліни «Фінансовий менеджмент» конкретизує освітньо-професійну програму вищої освіти за професійним спрямуванням 0501 „Економіка і підприємництво”, 0502 „Менеджмент". Програма дисципліни – складова системи стандартів вищої освіти.

Тема 1. Вступ

Предмет, метод та завдання курсу. Роль та місце дисципліни в організаційно-економічній підготовці студентів. Структура та зміст дисципліни, взаємозв’язок з іншими дисциплінами. Застосування на практиці матеріалів курсу.

Тема 2. Сутність фінансового менеджменту, управління фінансами

Поняття управління фінансами. Економічна сутність та значення фінансового менеджменту. Функції фінансового менеджменту. Класифікація завдань, що вирішує система фінансового управління підприємством. Операційна, фінансова та інвестиційна діяльність. Організація фінансової роботи на підприємстві. Розподіл функцій фінансового менеджменту на крупному підприємстві.

Тема 3. Фінансова звітність та методи фінансового аналізу (діагностики) діяльності підприємства

Роль та місце фінансової звітності у прийнятті управлінських рішень. Користувачі фінансової інформації. Особливості фінансового (бухгалтерського) обліку, склад та зміст. Характеристика активів та зобов’язань підприємства. Інформаційне забезпечення фінансового менеджменту. Методи фінансового аналізу.

Тема 4. Оцінка та прогнозування фінансового стану підприємства

Експрес-аналіз фінансово-господарської діяльності. Основні показники фінансового стану. Варіанти вибору показників фінансового стану. Оцінка кредитоспроможності. Коефіцієнти ліквідності та платоспроможності. Фінансова стійкість. Показники ділової активності та рентабельності.

Тема 5. Внутрішнє фірмове фінансове планування (бюджетування)

Завдання, об’єкти та етапи внутрішнього фінансового планування. Визначення планового прибутку. Управління прибутком. Визначення базової ціни та розробка цінової політики. Фінансовий план. Прогноз балансу підприємства. Визначення необхідності залучення фінансових ресурсів.

Тема 6. Управління витратами на підприємстві

Характеристика витрат. Виробничі та невиробничі витрати. Витрати на готову продукцію. Прямі та непрямі витрати. Перемінні та постійні витрати. Розрахунок та аналіз крапки беззбитковості. Графічне зображення витрат.

Тема 7. Управління оборотними активами

Сутність структура та роль оборотного капіталу. Політика оперативного управління поточними активами та пасивами. Нормування оборотних коштів. Управління запасами, дебіторською заборгованістю. Кредитна політика.

Тема 8. Аналіз та планування чистих грошових потоків

Основні поняття формування грошових потоків. Аналіз руху грошових потоків. Приплив грошових коштів та їх витрати при різноманітних видах діяльності підприємства. Виникнення та регулювання дефіциту (надлишку) грошових коштів. Прогнозування фінансових потреб.

Тема 9. Управління структурою капіталу та інвестиційною діяльністю

Вибір раціональної структури капіталу. Визначення потреби у фінансових ресурсах. Форми залучення додаткового капіталу. Розробка інвестиційної політики та стратегії. Формування інвестиційного портфелю. Управління реальними та фінансовими інвестиціями.

Тема 10. Управління фінансовими ризиками

Ідентифікація ризиків, їх класифікація. Оцінка рівня ризиків. Методи визначення ризиків та способи їх зниження. Стратегія і тактика управління конкретним ризиком. Ризики, пов`язані з портфелем цінних паперів. Основні поняття теорії строкових контрактів. Антикризове управління підприємством.

Тема 11. Ринок фінансових послуг - помічник фінансового менеджера

Інфраструктура фінансового ринку. Фінансові послуги. Порядок взаємодії з суб’єктами ринкової інфраструктури. Кредит, лізинг, проектне фінансування.

1.4. Перелік забезпечуючих дисциплін

Основи економічної теорії, макроекономіка, мікроекономіка, міжнародна економіка, основи бізнесу, організація біржової діяльності, основи права, господарське право, економіка підприємства, менеджмент, маркетинг, фінанси підприємства, економічний аналіз, проектний аналіз, планування діяльності підприємства, державне регулювання економіки, планування діяльності підприємств, стратегічне управління підприємством,

2. ВИКОНАННЯ САМОСТІЙНОЇ РОБОТИ

2.1. Загальні положення

Контрольна робота є важливою формою навчального процесу та складовою частиною активної самостійної підготовки студентів при теоретичному вивченні дисципліни „Фінансовий менеджмент”. Виконання роботи потрібно для закріплення вивченого теоретичного матеріалу та отриманих практичних знань.

Мета контрольної роботи – придбання студентами практичних знань, вмінь та навиків при самостійній роботі з учбово-методичною літературою, статистичними та практичними матеріалами для освітлення теоретичних питань та розв`язання практичних задач, що входять до кожного окремого варіанту завдання.

Контрольна робота визначає, на скільки глибоко студент засвоїв курс та вміє самостійно викладати окремі питання в рамках виконуваного варіанту завдання.

У контрольній роботі студент має показати:

– отриманні знання та правильне розуміння закономірностей і процесів, що відбуваються у сфері фінансової діяльності підприємства;

– вміння користуватися учбово-методичною та науковою літературою, аналізувати практичний матеріал і викладати свої міркування з того чи іншого питання;

– вміння використовувати теоретичні знання у процесі аналізу конкретних цифрових даних при оцінці ефективності фінансових рішень та інвестиційних проектів.

При виконанні контрольної роботи студент повинен: отримати завдання; самостійно виконати роботу спираючись на запропоновані джерела інформації; відвідувати консультації, сприймати зауваження та виконувати методичні вказівки викладача; подати контрольну роботу на перевірку; довести при підсумковій співбесіді з викладачем самостійність виконання завдання.