Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
метод1370 фин мен..doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
242.18 Кб
Скачать

2.2. Тематика контрольних робіт

Кожен студент самостійно виконує номер варіанту контрольного завдання, що відповідає останній цифрі номера його залікової книжки. Кожен варіант містить п’ять пунктів: п.п. 1,2 – теоретико-методичне розкриття змісту основ функціонування фінансів підприємства та управління ними; п. 3 – задача, щодо визначення кількісної оцінки фінансово-економічних показників діяльності підприємства; п. 4,5 – задачі, щодо прогнозування динаміки та аналізу показників фінансової діяльності підприємства.

Варіант 0

1. Предмет і завдання дисципліни. Суб’єкт та об’єкт управління фінансами на підприємстві.

2. Ефективне управління оборотним капіталом (заборгованістю, запасами, грошовими коштами).

3. Задача: Визначити зміни періоду обороту оборотних коштів на підприємстві за наступних даних: обсяг реалізації продукції і норматив оборотних коштів у базовому періоді склали відповідно 1,4 млн грн та 140 тис. грн. У звітному періоді досягнуто підвищення обсягу реалізації продукції на 5% і величини нормативу оборотних коштів на 23,3 тис. грн.

Варіант 1

1. Фінансова звітність, склад та зміст. Роль та місце під час прийняття управлінських рішень.

2. Формування грошових потоків на підприємстві, аналіз їх руху, регулювання дефіциту (надлишку).

3. Задача: Визначити зміни рівня рентабельності продукції за наступних даних: показник витрат на 1 грн реалізованої продукції та її обсяг у базовому періоді склали відповідно 0,8 грн та 920 тис. грн. У звітному періоді відбулося зниження показника витрат на 1 грн реалізованої продукції на 3 коп. при незмінному обсязі її продажу.

Варіант 2

1. Економічна сутність, значення та поняття фінансової діяльності на підприємстві.

2. Гроші та фактор часу, процедури дисконтування грошових потоків при управлінні інвестиційною діяльністю.

3. Задача: За даними звітного періоду повна собівартість товарного випуску продукції склала 820 тис. грн, а обсяг її реалізації – 1000 тис. грн. У плановому періоді передбачається зниження показника витрат на 1 грн реалізованої продукції на 2 коп. і підвищення обсягу реалізації продукції на 10%. Визначити планові показники рівня рентабельності продукції і суми прибутку від її реалізації

Варіант 3

1. Методи фінансового аналізу діяльності підприємства, їх характеристика.

2. Класифікація, ідентифікація та управління фінансовими ризиками.

3. Задача: Визначити масу прибутку від реалізації підакцизної продукції і рівень її рентабельності за наступних даних: повна собівартість товарного випуску продукції та її вартість у відпускних цінах склали відповідно 1270 тис. грн і 1906,1 тис. грн. Суми акцизного збору і податку на додану вартість дорівнюють 228 тис. грн та 317,7 тис. грн відповідно.

Варіант 4

1. Завдання, що вирішує система фінансового управління підприємством. Функції фінансового менеджменту.

2. Характеристика інфраструктури фінансового ринку та види фінансових послуг.

3. Задача: Визначити відносне і абсолютне вивільнення оборотних коштів на підприємстві за наступних даних: обсяг реалізації продукції і значення коефіцієнта обертання оборотних коштів у базовому періоді склали відповідно 4 млн грн і 8. У звітному періоді досягнуто скорочення тривалості одного обороту оборотних коштів на 5 днів і збільшення обсягу реалізації продукції на 2%.

Варіант 5

1. Оцінка та прогнозування фінансового стану підприємства, основні показники.

2. Урахування фактору часу при оцінюванні фінансових витрат на реалізацію інвестиційних проектів за методом дисконтування грошових потоків.

3. Задача: Розрахувати річну суму амортизації основних засобів групи III балансовим методом за наступними даними: вартість основних виробничих фондів на початок базового періоду, вартість придбаних і виведених з експлуатації основних засобів, а також сума нарахованої амортизації у базовому періоді склали відповідно 197,3 тис. грн; 27,6 тис. грн; 15,9 тис. грн; та 8,8 тис. грн. Рівень інфляції у базовому періоді становив 112,4%.

Варіант 6

1. Форми організації фінансової роботи на крупному підприємстві, розподіл функцій фінансового менеджменту.

2. Визначення потреби у фінансових ресурсах, вибір раціональної структури капіталу.

3. Задача: Визначити абсолютне і відносне змінення рівня фондовіддачі, а також розрахувати рівень рентабельності основних виробничих фондів у звітному періоді за наступних даних: рівень фондовіддачі і величина вартості основних засобів у базовому періоді склали відповідно 0,2 т./грн і 140 тис. грн у звітному періоді обсяг виробництва продукції збільшився на 8%, додатково придбано устаткування на суму 2,8 тис. грн, а величина балансового прибутку склала 25 тис. грн.

Варіант 7

1. Стратегія і тактика управління ризиком, методи визначення та способи зменшення фінансових ризиків.

2. Характеристика витрат та управляння витратами на підприємстві.

3. Задача: Товарний випуск продукції у звітному періоді, її залишок на початок і кінець звітного періоду склали відповідно 23 тис. т., 800 т. і 500 т. Повна питома собівартість продукції – 900 грн.

Визначити масу прибутку від реалізації продукції та рівень її рентабельності, якщо в структурі роздрібної ціни, яка дорівнює 1433,4 грн сума податку на додану вартість і сума товарної націнки складають відповідно 221,4 грн та 105 грн.

Варіант 8

1. Фірмове внутрішнє фінансове планування, визначення планового прибутку.

2. Формування припливу грошових коштів та їх витрат при різноманітних видах діяльності підприємства.

3. Задача: Визначити рівень ефективності використання оборотних коштів на підприємстві у звітному періоді за наступних даних: обсяг реалізації продукції і норматив оборотних коштів у базовому періоді склали відповідно 320 тис. грн і 40 тис. грн. У звітному періоді досягнуто скорочення тривалості одного обороту оборотних коштів на 3 дні за повної собівартості товарного випуску продукції у 270 тис. грн.

Варіант 9

1. Політика оперативного управління поточними активами та пасивами, характеристика оборотного капіталу.

2. Методи прогнозування банкрутства підприємства та напрямки його запобігання.

3. Задача: Визначити відносне вивільнення оборотних коштів на підприємстві за наступних даних: обсяг реалізації продукції і норматив оборотних коштів у базовому періоді дорівнювали відповідно – 700 тис. грн та 50 тис. грн. У звітному періоді досягнуто підвищення коефіцієнта обертання оборотних коштів на 5% і приріст обсягу реалізації продукції на 2%.