Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Отчет.docx
Скачиваний:
31
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
2.14 Mб
Скачать

2.3.2 Автоматичний контроль та керування процесом

Усі локальні процеси в підготовчих цехах заводів шинної і гумової промисловості прийнято розглядати як єдиний виробничий процес, що поєднує прийом сировини на завод, передачу його на склад для збереження, видачу сировини зі складу в змішувальне відділення, у тому числі процеси транспортування, збереження і видачі готових гумових сумішей до агрегатів-споживачів. Таким чином, підготовчий цех стає власне кажучи самостійним виробничим об'єктом, що входить до складу заводу. Відповідно до цього формулюються основні напрямки автоматизації підготовчого цеху з метою забезпечення автономного режиму керування на окремих дільницях і «зв'язаного режиму» із системою керування більш високого рівня.

Високий рівень інтенсифікації може бути досягнутий при: високому ступені автоматизації з оптимальними виробничими результатами і чітким виробничим процесом; мінімізації необхідного персоналу, зручності обслуговування і скороченні можливих помилок; однозначній реєстрації робочих результатів і аварійних ситуацій; чіткому складанні матеріальних балансів і чіткій роботі складів; безупинній координації численних автономних систем керування.

На основі перерахованих задач формується наступна стратегія автоматизації:

- децентралізація задач керування і створення автономних систем керування (підсистем) при високій експлуатаційній надійності і підготовленості технологічного устаткування до роботи; підсистеми оснащуються периферійними засобами для обслуговування в аварійних випадках, що забезпечують можливість зв'язку оператора зі службою експлуатації; повинна бути передбачена можливість застосування периферійних засобів у зв'язаному і в автономному режимах роботи;

- централізація усіх задач по організації та оперативному плануванню виробничих процесів у системах керування і планування виробництва: керування і контроль діалогів оператора через дисплей (з керівною інформацією для оператора) і друкувальний пристрій; введення, запис у пам'ять (занесення в архів), координація, видача рецептів за допомогою дисплеїв і приладів, що копіюють інформацію екрана на папір; завдання і зміна графіків роботи змін, підготовка їх для наявних підсистем; роботи при заміні і зміні рецептів; планування матеріалів на основі введених графіків роботи змін, розподіл матеріалів; централізована реєстрація й обробка виробничих даних і переміщень на складі, складання протоколів, контроль з'єднань зв'язаної системи обчислювальних машин; керування складом гранул; розподіл і контроль транспортних засобів і шляхів транспортування.

Структурна схема автоматичного керування підготовчим виробництвом показана на рисунку 2.6.

Сировина і матеріали

Готові гумові суміші у виробництво

А - склад сировини; Б - змішувальне відділення; В - склад гумових сумішей; I - головна ЕОМ; II - допоміжна ЕОМ; 1 - центральна станція керування; 2 - ЕОМ систем керування виробничими лініями змішувального відділення, складами сировини і гумових сумішей; 3 - мікропроцесори, що керують устаткуванням виробничих ліній та складів сировини і гумових сумішей

Рис. 2.6 - Структурна схема системи автоматичного керування підготовчим виробництвом

Центральна станція керування 1 з головною керуючою обчислювальною машиною повинна мати високу надійність і безвідмовність. Для цього передбачається дуплексний режим роботи, тобто застосування двох ЕОМ (режим з гарячим резервом). Периферійні засоби керування, інтерфейс процесу і сполучні проводи приведені у відповідність дуплексному принципу роботи. Обидві керуючі обчислювальні машини мають станцію гнучких дисків для запису рецептів в автономному режимі роботи систем керування виробничих ліній.

На основі ієрархічної структури система керуючих обчислювальних машин(КОМ) координує керування усім виробництвом. Базою для роботи КОМ служить виробничий план змішувального відділення. Введення і зміна виробничого плану здійснюються на дисплеї оператора в приміщенні центральної станції керування. Усередині системи керуючих обчислювальних машин діалоги оператора синхронізуються на обидві

обчислювальні машини. Кожен діалог оператора за допомогою друкуючого пристрою видається у виді копії на твердій основі.

Актуальні частини виробничого плану у формі масивів даних передаються на обчислювальні машини 2 для керування виробничими лініями, а також на системи оперативного планування роботи складів. Ці дані в підсистемах записуються в пам'ять і обробляються. У такій же формі керуюча центральна система приймає результати дозування, переміщення на складах і інформацію з лабораторії експрес-контролю. Керуючі обчислювальні машини працюють у реальному масштабі часу. Поставлені задачі дозволяють застосувати стандартизовані технічні засоби керування та уніфікований пакет математичного забезпечення. Для керування устаткуванням виробничих ліній (змішувальне, крани-штабелери) ефективне застосування мікропроцесорів 3. Якщо можна застосовувати стандартні пакети апаратного і програмного забезпечення, це економічно вигідно і виправдано. Вирішувати задачі в реальному масштабі часу в цьому випадку немає необхідності, тому що не потрібно реалізовувати керування процесом у ритмі виробництва.

У випадку аварії, інвентаризації або профілактики автономні системи керування виробничими лініями, складами і системами транспортування переключаються на ручне керування за допомогою командоапаратів і сигнальних приладів. На мнемосхемах з відповідними пристроями індикації і світлових сигналізаторів можна стежити за процесом керування і впливати на нього.

Застосування автоматичних систем керування для вирішення зазначених задач є важливим чинником інтенсифікації виробничих процесів. Зв'язані системи обчислювальних машин сприяють підвищенню експлуатаційної надійності технологічного устаткування. Для реалізації децентралізованих задач керування ефективне застосування мікропроцесорів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]