Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Отчет.docx
Скачиваний:
31
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
2.14 Mб
Скачать

2.4 Споживачі гумових сумішей та напівфабрикатів

За розробленою тезнологією гумові суміші після виготовлення, охолодження та витримки поступають у цехи по виготовленню складових частин мвйбутньої шини. У технологічному процесі виготовлення шин можна виділити наступні основні етапи:

  1. Приймання, зберігання, підготовка, внутрішньозаводські приміщення сировини, матеріалів та комплектуючих деталей;

  2. Дозування матеріалів та приготування гумових сумішей;

  3. Виготовлення деталей покришки;иготовлятися

  4. Складання покришок;

  5. Вулканізація покришок;

  6. Виготовлення камер та обідних стрічок.

Протекторна суміш поступає на дільницю виробництва протекторів (протекторний агрегат), де виготовляються профільовані деталі протектору. Протектор може виготовлятися декількома способами: екструзія заготовок повного профілю, формування масиву протектору шляхом навивки вузької стрічки. Екструзія проводиться на черв’ячній машині. В разі необхідності декілька черв’ячних машин поєднуються у агреговану установку (дуплекс,

триплекс) для профілювання багатошарових складних виробів. Конфігурація профілю формується за допомогою змінної профільної планки у голівці черв’ячного пресу.

Брекерна та протекторная гумові суміші поступають на дільницю обгумовування текстильного корду (каландрову лінію), що є складовою частиною лінії виробництва армованих деталей покришки. Обгумовування текстильного корду проводиться на лініях з двома 3-х валковими каландрами або з одним 4-х валковим. Розташування валків каландру може бути лінійним, Z-подібним, або S-подібним.

2.5 Контроль якості гумових сумішей.

Якість гумових сумішей перевіряють у контрольній лабораторії за допомогою контрольно-вимірювальних приладів. У контрольній лабораторії визначають пластичність, твердість, кільцевий модуль, твердість, щільність усіх гумових сумішей, не переданих прямим потоком. Якщо суміші подаються прямим потоком, перевіряють тільки їхній кільцевий модуль і щільність, рідше інші показники.

По пластичності судять про технологічні властивості гумової суміші. Для визначення пластичності канчуків і гумових сумішей існує спеціальний прилад – пластометр. Пластичність каучуку і гумової суміші виражається абстрактним числом від 0 до 1. Чим більше величина пластичності, тим вище пластичність випробуваного зразка матеріалу.

Технологічні властивості канчуків і гумових сумішей визначають також пао в’язкості на ротаційному віскозиметрі ВР-2 типу Муні. По приладу визначають мінімальну в’язкість при 100 чи 120оС в умовних одиницях Муні. Одиниця Муні відповідає моменту обертання роторів і дорівнює 8,46±0,02 Нсм.

За кільцевим модулем судять про наявність і рівномірний розподіл сірки і прискорювачів у гумовій суміші. Гумова суміш може бути пущена у виробництво, якщо її кільцевий модуль відповідає встановленому лабораторним шляхом.

По щільності судять про правильне і рівномірне введення матеріалів у гумові суміш.

На сучасних заводах контроль якості гумових сумішей проводять по щільності і діаграмі віскозиметра типу Муні.

Дотримання режиму змішування перевіряють за допомогою контрольно-вимірювальних приладів. По манометрах встановлюють тиск повітря і води, подаваних у гумозмішувач. Зі зниженням тиску повітря в системі погіршується перемішування матеріалів і затрудняється підйом та опускання верхнього затвору гумозмішувача, а також відкривання і закривання нижнього затвору. У результаті недостатнього тиску і високої температури води погіршується охолодження робочої частини гумозмішувача, що може призвести до під вулканізації гумової суміші.

Температура в змішувальній камері контролюється і записується на дискову чи стрічкову діаграму самописним потенціометром. При завантаженні матеріалів у змішувальну камеру температура в ній знижується. Потів в результаті змішування температура в камері збільшується. При розвантажуванні змішувальної камери температура в ній знов знижується. Перо приладу фіксує коливання температури в змішувальній камері на діаграмі. По числу виступів ламаної лінії на діаграмі можна судити про кількість заправок, зроблених за зміну. По характеру кривої судять про дотримання режиму змішування (про час і порядок завантаження матеріалів, підтримуванні потрібної температури).

При повному автоматичному керуванні процесом змішування контроль гумових сумішей виключається.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]