Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Олейна. / ДИПЛОМ_управление качеством.doc
Скачиваний:
123
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
2 Mб
Скачать
  1. Розробка системи «Бережливе виробництво» на підприємстві зат «доез»

Багато компаній визначають ціну своєї продукції на основі застосування основного цінового принципу: Витрати + Прибуток = Продажна ціна.

Але варто враховувати, що належну продажну ціну завжди визначає ринок (споживач): Продажна ціна - Витрати = Прибуток.

За цією формулою єдиний шлях підвищення прибутку  знижувати витрати. Тільки якщо зниження витрат стає засобом для підтримки прибутку, компанія буде повністю мотивована для усунення витрат.

Бережливе виробництво  це досить струнка і відносно повна філософія організації та ведення бізнесу, яка зачіпає практично всі аспекти діяльності компанії, включаючи стратегічний розвиток і керування маркетингом.

Бережливе виробництво складається з двох елементів, перший з яких спрямований на зниження собівартості продукції і збільшення продуктивності праці, другий являє собою повноцінну філософію вдосконалення, назва якої Кайдзен. Суть останньої полягає в тому, щоб співробітники постійно вдосконалювалися і застосовували у своїй роботі абсолютно нові підходи та технології.

Підприємству ЗАТ «ДОЕЗ» слід почати вибудовувати виробничу систему на принципах «Бережливого виробництва», це новий спосіб організації виробництва, взаємодії і мислення. Це система організації виробництва, що дозволяє досягти запланованих цілей з найменшими витратами шляхом усунення всіх видів витрат і впровадження принципу безперервних поліпшень.

Ініціативна пропозиція щодо вдосконалення виробничої системи або кайдзен-пропозиція  набір заходів технічного та організаційного характеру, реалізація яких дозволяє оптимізувати будь-який вид діяльності з витяганням позитивного ефекту без значних капітальних витрат.

Визначмо цілі впровадження виробничої системи «Бережливе виробництво» в ЗАТ «ДОЕЗ»:

- підвищити ефективність роботи підприємства та збільшити виробництво завдяки скороченню витрат, тобто знайти шляхи усунення витрат для зменшення часу між замовленням клієнта та відвантаженням товару;

- розглянути і виявити можливі резерви зростання продажів і задоволеності споживача шляхом впровадження методів бережливого виробництва на ЗАТ «ДОЕЗ».

Необхідно визначити основні види втрат, які завдають підприємству значних грошових витрат та надати методи їх розрахунку. Дана класифікація витрат була запропонована Тайіті Воно засновником виробничої системи компанії Toyota та бережливого виробництва (табл. 3.2) [34, с.56]:

Таблиця 3.2.

Основні види витрат на підприємстві та методи їх розрахунку

Вид витрат

Характеристика

Розрахунок витрат

1.

Витрати від перевиробництва

Продукція виробляється в більшому обсязі, ніж потрібно замовнику.

Необхідно визначити, скільки незатребуваної продукції зберігається на складах протягом місяця. Вартість цієї продукції дорівнює замороженому капіталу. Після, необхідно визначити, витрати на утримання площ і складських приміщень та кількість продукції, яка була зіпсована при зберіганні.

2.

Витрати через зайві запаси

Зберігання запасів у кількості, що набагато перевищує мінімально необхідне.

Необхідно визначити скільки зберігається запасів на підприємстві, які будуть затребувані не раніше ніж через тиждень та в яку суму обходиться їх зберігання, скільки на складі матеріалів, які вже не знадобляться у виробництві, і скільки там зіпсованих матеріалів.

3.

Витрати через випуск дефектної продукції

Втрати виникають через перевиробництво продукції та усунення дефектів, що виникли в ході роботи.

Розрахуйте, скільки бракованих виробів компанія виробляє в місяць. Визначте у яку суму обходиться утилізація та скільки ресурсів витрачається на переробку дефектної, зіпсованої продукції.

4.

Витрати через непотрібні переміщення

Продовження таблиці 3.2.

інструментів, інформації.

матеріалів та інструментів, їх пошук, потім необхідно помножити цей час на кількість робітників у зміні і на число змін в році.

5.

Витрати через час очікування

Цей вид витрат викликаний простоєм працівників, устаткування в очікуванні попередньої або наступної операції, матеріалів або інформації.

Потрібно хронометрувати всі дії (або бездіяльність) персоналу, а також роботу (час простою) обладнання протягом зміни. Необхідно розрахувати яку частину часу простоювали робітники і наскільки довго не працювало обладнання (через поломку, переналагодження, низьку продуктивність). Потім необхідно помножити час простою робітників і устаткування на кількість робочих, змін в році, одиниць устаткування.

* Складено автором самостійно

При впровадженні виробничої системи «Бережливе виробництво» необхідно враховувати такі умови як:

  • безпосередня участь керівництва;

  • залучення та обізнаність всього персоналу;

  • безперервне вдосконалення.

Підприємству ЗАТ «ДОЕЗ» необхідно впровадити череду необхідних дій для розуміння керівництвом, де у роботі підприємства виникають незаплановані втрати для подальшого їх скорочення.

Пропоную підприємству скористатись технікою VSM (Value Stream Mapping)  складання карти потоку створення цінності. Її суть: побудування схеми, яка зображує кожен етап руху потоків матеріалів та інформації, потрібних для отримання кінцевого продукту.

Переваги розробки карти потоку створення цінності:

  • візуалізація всього потоку продукції, а не окремих процесів;

  • виявлення кількох видів втрат у потоку;

  • швидке бачення можливостей для поліпшення потоку;

  • зв’язок матеріальних та інформаційних потоків.

Карта VSM відображає, зокрема, скільки часу витрачається на роботу, а скільки  на очікування.

Комплекс використання техніки VSM-карт складається з наступних етапів (табл. 3.3):

Таблиця 3.3.