Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Олейна. / ДИПЛОМ_управление качеством.doc
Скачиваний:
123
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
2 Mб
Скачать

Розділ 1. Теоретичні аспекти управління якістю продукції на промислових підприємствах

    1. Роль якості продукції у забезпечені конкурентоспроможності підприємства

Система управління якістю є системою управління всіма процесами на підприємстві, від яких залежить якість продукції. Отже, рівень ефективності системи управління якістю прямо пропорційний рівню конкурентоспроможності продукції та підприємства. Тому система управління якістю підприємства може стати інструментом перемоги в конкурентній боротьбі, враховуючи, що конкурентоспроможність підприємства – це рівень його компетенції відносно інших підприємств-конкурентів у нагромадженні та використанні виробничого потенціалу певної спрямованості, що знаходить свій вираз у таких результуючих показниках, як якість продукції, обсяги виробництва, прибуток тощо.

Якість продукції  сукупність властивостей продукції, що обумовлюють її придатність задовольняти певні потреби відповідно до призначення.

Якість тісно пов’язане із взаємовідносинами людей в процесі виробництва та споживання продукції. В умовах ринку, що розвивається продукція повинна бути і конкурентоспроможною. Вимоги до якості продукції формується споживачами ринком, конкуренцією, а також державними органами.

На якість продукції впливають такі фактори:

  1. Якість робочої сили: фондоозброєність праці; кваліфікація працівників; матеріальне стимулювання.

2. Якість матеріальних ресурсів: якість основних засобів; якість оборотних коштів.

Більш високі якісні характеристики основних і обігових коштів сприяють отриманню продукції кращої якості, внаслідок чого підвищується продажна ціна і прибуток. Виробництво кращої продукції вимагає додаткових витрат у розрахунку на одиницю продукції, застосування більш досконалої технології, проведення лабораторних аналізів. Перевищення додаткових доходів від реалізації продукції щодо підвищення якості над витратами і є критерій економічної ефективності заходів щодо поліпшення якості продукції.

Кожен покупець купує ту продукцію, яка найбільш задовольняє його потреби. Тому конкурентоспроможність продукцію можна визначити тільки порівнюючи продукцію конкурентів між собою. Слід мати на увазі, що конкурентоспроможність продукції визначається тими властивостями її, які представляють інтерес для покупця (свіжість, смак, колір тощо).

Підвищення якості продукції впливає не лише на підвищення економічної ефективності, а й на імідж підприємства в цілому (табл. 1.1) [7, с.294]:

Таблиця 1.1.

Вплив підвищення якості продукції на виробництво та імідж підприємства

Підвищення якості продукції

1. Впливає на:

2. Забезпечує:

зростання продуктивності суспільної праці

темпи і продуктивність науково-технічного прогресу

структуру виробництва і функціональний розподіл потужностей

краще використання основних фондів

економію сировини, палива, енергії, матеріалів

зростання ефективності інвестицій

3. Сприяє:

повнішому задоволенню різноманітного попиту споживачів

виходу підприємства на світовий ринок, збільшенню експорту

формуванню іміджу підприємства як економічно надійного партнера ринку

При проведенні комплексного дослідження ринку та оцінки власних можливостей, важливе місце займає аналіз конкурентоспроможності своєї і конкуруючої продукції. Перед тим, як пропонувати свою продукцію на ринку продавець повинен знати, за якими чинникам якості його продукція відстає або випереджає своїх конкурентів, на які з них робити упор.

Система якості функціонує водночас з багатьма видами діяльності, які впливають на якість продукції і взаємодіють з ними. Її дія поширюється на всі етапи від початкового до кінцевого задоволення вимог і потреб споживача (в ІСО серії 9000 – «петля якості»). Основні етапи «петлі якості» зображено на рисунку 1.1.

Поліпшення якості продукції є специфічною формою прояву закону економії робочого часу. Практика господарювання свідчить, що загальна сума витрат на виготовлення і використання продукції більш високого ґатунку, навіть якщо досягнення останнього зв’язане з додатковими витратами у виробництві, істотно скорочується. Всіляке ж зменшення витрат праці означає зростання його продуктивності.

Рис. 1.1. «Петля якості» [14, с.283]

Якість продукції формується, як відомо, під впливом сучасних досягнень розвитку науки і техніки. Проте тут існує і зворотний зв’язок. Підвищення якості (технічного рівня) насамперед знарядь праці справляє неабиякий вплив на прискорення темпів певних напрямків науково-технічного прогресу. Зокрема підвищення надійності машин, устаткування, приладів та інших технічних пристроїв забезпечує розширення масштабів розвитку комплексної механізації та автоматизації виробничих процесів, гнучких автоматизованих виробництв, роботботехнічних комплексів тощо.

Управління конкурентоспроможністю являє собою адаптивний процес, протягом якого проходить коригування рішень на основі контролю й аналізу змін, що відбуваються у внутрішньому й зовнішньому середовищах. Управління конкурентоспроможністю продукції має забезпечити максимальне використання можливостей виробництва й орієнтацію його на задоволення наявних і потенціальних вимог споживача.

Вирішення проблеми підвищення якості продукції на підприємстві – це, насамперед, високий його імідж серед покупців, це вихід не тільки на внутрішній, а й на зовнішній ринок, це основа для одержання максимального прибутку та забезпечення стійкого фінансового становища. Поліпшення якості продукції і, відповідно, конкурентоспроможності сприяє поширенню виробництва й обсягу продажу на внутрішньому та зовнішньому ринках, сприяє зміцненню позицій підприємств, галузей та промисловості в цілому. Саме тому існує необхідність розробки більш ефективних методів забезпечення та управління якістю, які нададуть можливість виявити резерви з підвищення якості продукції, знайти більш дієві засоби для досягнення високого рівня показників, забезпечуючи тим самим і позитивний суспільний ефект соціального змісту.

Треба відзначити, що поняття конкурентоспроможності товару значно ширше поняття «якість товару», яке, будучи одним з головних складових конкурентоспроможності. Рівень конкурентоспроможності поряд з параметрами, що розкривають безпосередньо споживчу цінність товару в зіставленні з конкурентами, визначається також зовнішніми по відношенню до даного товару чинниками і характеристиками, не обумовленими його властивостями: строки поставки, їх дотримання, якість сервісу, реклама, зміна рівня конкурентоспроможності конкуруючих товарів, співвідношення попиту та пропозиції, фінансові умови тощо.

Дотримуючись належного рівня якості керівництво підприємства має на меті досягнути відповідної конкурентоспроможності, що означає здатність підприємства до ефективної господарської діяльності та забезпечення продуктивності через якомога повніше задоволення потреб споживачів його продукції. Для вичерпаного розуміння значення якості продукції , що пропонується на ринку, у конкурентоспроможності підприємства розглянемо показники конкурентоспроможності та вплив якості на кожний з них (табл. 1.2) [8, с.7-8]:

Таблиця 1.2.