Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
11
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
99.33 Кб
Скачать

6. Варіанти завдань

6.1. Перевірити відповідність між стаціонарними концентраціями речовини А або В , визначеними при моделюванні, та значеннями, які можна орієнтовно розрахувати з рівняння балансу в стаціонарному режимі роботи ЕХА

. (18)

Для цього виконати розрахунки для серій значень струму І, швидкості протікання розчину J, i побудувати графіки залежності стаціонарної концентрації від кожного з параметрів. Якщо є відхилення, пояснити.

6.2. Провести оптимізаційні розрахунки по моделі електролізу NaCl і визначити, як залежать питомі витрати енергії на електрохімічний синтез хлору в стаціонарному режимі роботи від швидкості протоку J і навантаження І. Побудувати серії графіків W(J, I=const), W(I,J=const), а за допомогою їх перетинів - поле ізоліній W=const на координатній площині (І,J).

6.3. Порівняти характеристики технологічного процесу, розраховані програмою «ЕХА» ( на ділянці стаціонарного режиму) та «ЕХАSТ».

6.4. Перевірити роботу алгоритму при різних значеннях заданої помилки в логічному операторі IF.

Примітки та зауваження

  • Зауваження ті ж самі, що і в програмі “ЕХА”.

  • При умові J=0 стаціонарний режим неможливий, тому програма не буде виконана і її робота закінчиться програмним перериванням.

  • Якщо ітераційний процес розходиться, це не помилка, а властивість технологічної системи. Наприклад, надмірно сильна дія якого-небудь фактора, введеного індивідуальними формулами (сильна залежність виходу за струмом або густини розчину від концентрацій, як результат можливої помилки при апроксимації ).

  • В програмі оператори CAST=CA,CBST=CBзапам’ятовують значення концентрацій CA,CBна попередній ітерації. Порівняння цих чисел на двох чергових ітераціях дає відносну помилку

, ,

яка дозволяє контролювати процес сходження і зупинити процес ітерацій тоді, коли помилка спадає до вказаного допустимого значення.

Література

1. Кошель Н.Д. Моделирование на ЭВМ элементов электрохимической технологии. Киев УМК ВО 1992, с. 82-106.

Соседние файлы в папке Материалы по электра