Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
методичка курс роботи тввко.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
86.53 Кб
Скачать

УМАНСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ САДІВНИЦТВА

Факультет плодоовочівництва, екології та захисту рослин.

Кафедра захисту і карантину рослин

Методичні вказівки

до виконання курсової роботи з дисципліни «Технологія вирощування і використання організмів у біологічному захисті рослин»

на тему «Система захисту ________________________ на основі

(сільськогосподарська культура)

використання біологічних препаратів і біологічних агентів»

для студентів 5 курсу факультету плодоовочівництва, екології та захисту рослин, напряму підготовки: – 090105 «Захист рослин», спеціальності 7.09010501, 8.09010501 – «Захист рослин»

Умань – 2015

Укладач: к.б.н., доцент Суханов С.В.

Рецензенти: Мусатенко М. Я.,доцент кафедри захисту і карантину рослин, кандидат біологічних наук.

Сухомуд О.Г., доцент кафедри захисту і карантину рослин, кандидат сільськогосподарських наук.

Методичні вказівки затверджені на засіданні кафедри захисту і карантину рослин

Протокол від «___» серпня 20___ року № __

Завідувач кафедри_______________________ (Яновський Ю. П.)

«28» серпня 2014 року

Схвалено науково-методичною комісією Уманського НУС факультету плодоовочівництва, екології та захисту рослин

Протокол від. «____»________________20__ року № ___

“___”________________2015 року Голова ______________ (Тернавський А.Г.)

 С.В.Суханов, 2015 рік

 Уманський НУС, 2015 рік

ВСТУП

Поняття «інтегрований (комплексний) захист рослин» більшістю виробничників України на жаль сприймається як систематичне, поперемінне використання різних класів (як за дією, так і за хімічним складом) пестицидів. Цьому сприяє не лише висока ефективність застосування сучасних хімічних препаратів, але й рекомендації, які розробляються спеціалістами з моніторингу та захисту агроценозів від шкідливих організмів. У результаті такої діяльності, «хімічний прес» на біосферу, навіть за умов використання сучасних пестицидів, не зменшується, що призводить до значних змін в агроценотичному комплексі і виникненню таких умов розвитку, які істотно змінюють співвідношення чисельності і економічного значення представників різноманітних груп шкідливих організмів.

Альтернативою такого підходу є використання біоценотичного напряму, головною складовою якого є система методів обмеження чисельності популяцій шкідливих видів, що об’єднані поняттям «біологічний захист».

Біологічний захист рослинництві передбачає використання живих організмів або продуктів їх життєдіяльності з метою зменшення чисельності шкідливих і створення сприятливих умов для діяльності корисних видів в агроценозах. Цей метод ґрунтується на тому, що зниження чисельності будь-якого небажаного для людини виду мікроорганізму, рослини чи тварини можна здійснити за використання його паразитів та антагоністів.

Майбутній спеціаліст із захисту рослин повинен пам’ятати, що застосування біологічного методу буде ефективним лише в тому разі, коли виробник сільськогосподарської продукції добре обізнаний з біологічними особливостями шкідників і збудників хвороб, з біологією корисних комах (ентомофагів) і кліщів (акарифагів) та вміє раціонально використовувати їх.

Тому, виконуючи курсову роботу, студент повніше може осмислити місце біологічного захисту в інтегрованому захисті рослин.

.