Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
метод_пос_СР.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
01.05.2019
Размер:
588.8 Кб
Скачать

Методичні вказівки та завдання для виконання самостійної роботи для студентів економічних спеціальностей вищих навчальних закладів Умань - 2009

Зміст

стор.

Вступ

3

Структура змісту дисципліни

5

Розділ 1. Підготовка до занять

9

Розділ 2. Індивідуальні завдання

17

Розділ 3. Тестові завдання

Додатки

Список рекомендованої літератури

вступ

Економетрія – самостійна наукова дисципліна, що поєднує сукупність теоретичних результатів, прийомів, методів і моделей, призначених для того, щоб на базі економічної теорії, економічної статистики, економічних вимірювань і математично-статистичного інструментарію надавати конкретного економічного виразу загальним (якісним) закономірностям, обумовленим економічною теорією.

Застосування різноманітних економетричних моделей на різних рівнях економічної діяльності дає змогу розв’язувати економічні проблеми різного рівня складності.

Методичний посібник розроблено відповідно до типової програми дисципліни „Економетрія” для підготовки фахівців освітньо-кваліфікаційного рівня бакалавр з напрямів підготовки „Менеджмент” та „Економіка і підприємництво”.

Мета викладання дисципліни: формування у майбутніх менеджерів-економістів сучасного економічного мислення та спеціальних знань з використання системного та процесного аналізу, різних методів економетричного аналізу як складової підтримки прийняття рішень щодо економічних об’єктів різної складності, ієрархії та організації.

Завдання: формування у студентів умінь 1) правильно задати специфікацію економічної моделі; 2) обчислити оцінки її параметрів; 3) оцінити якість моделі; 4) надавати економіко-статистичне тлумачення одержаних результатів; 5) визначати мультиколінеарність і гетероскедатичність моделі та способи її усунення; 6) використовувати узагальнений метод найменших квадратів; 7) будувати багатофакторні лінійні економетричні моделі динаміки; 8) оцінювати параметри системи одночасних рівнянь; 9) використовувати математичні методи дослідження якісних економічних показників; 10) використовувати прикладні програми при проведенні розрахунків на ПЕОМ та розробці практичних рекомендацій щодо прийняття управлінських рішень.

Предмет вивчення дисципліни: економіко-математичні методи та засоби для дослідження економічних явищ і процесів, що відбуваються на макро- і мікрорівнях.

Вимоги щодо знань, вмінь, набутих внаслідок вивчення дисципліни: в результаті засвоєння економетрії студенти мають оволодіти методикою економетричного моделювання при порушенні основних припущень класичної теорії кореляції та регресії, методами побудови моделей прогнозування та їх використанням в агропромисловому виробництві.

Для кращого засвоєння теоретичного матеріалу корисно відповісти на питання для самостійної перевірки знань, що допоможе студенту самостійно контролювати досягнутий рівень знань та виявити проблеми, яким слід приділити більше уваги та з яких доцільно отримати додаткову інформацію.

Індивідуальне завдання виконується за індивідуальним варантом.