Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка Word.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
24.11.2019
Размер:
823.81 Кб
Скачать

44

Всп Агротехнічний коледж унус

З дисципліни «Інформаційні системи та технології обліку»

Автори:

Кулик Тетяна Миколаївна, викладач комп’ютерних дисциплін Уманського агротехнічного коледжу

Цяпута Наталія Олексіївна, викладач комп'ютерних дисциплін Уманського агротехнічного коледжу

Посібник розрахований на студентів економічного відділення, що починають працювати з програмою Microsoft Word. Посібник призначений для самостійного оволодіння студентами певних аспектів при вивченні програми.

Розглянуто та схвалено на засіданні циклової комісії комп'ютерних дисциплін. Протокол № 9 від 26 грудня 2010р.

Зміст

1.

Вступ

4

2.

Введення та редагування тексту в текстовому редакторі Microsoft Word

5

3.

Форматування текстового документу в Microsoft Word

20

4.

Створення таблиць та робота з ними

34

5.

Робота з програмами Microsoft Graph та Microsoft Equation

42

6.

Робота з рисунками в Microsoft Word.

Програма додаток WordArt.

47

Література

52

Вступ

Комп'ютерні технології вже давно є невід'ємною частиною функціонування нашого суспільства. Найпоширеніше використання персонального комп'ютера – введення та оброблення текстової, графічної інформації.

Текстовий редактор Microsoft Word – багатофункціональна программа оброблення текстів (або текстовий редактор), що має багато можливостей.

В даному посібнику детально розглянуто текстовий процесор Microsoft Word; широко розкриті можливості редагування та форматування документів, а також вбудовування в них різних об'єктів – математичних формул, растрових та векторних малюнків, графіків, діаграм і т.д.

Практична робота

Тема. Введення та редагування тексту в текстовому редакторі Microsoft Word

Мета: Навчитись створювати текстовий документ у середовищі текстового редактора Microsoft Word, редагувати та записувати його у дисковий файл.

Короткі теоретичні відомості

Створення папки. Перед початком роботи з комплексом лабораторних робіт кожному студенту необхідно створити свою власну папку. Папка, як правило, створюється у папці Мої документи. Для створення нової папки необхідно виконати таку послідовність дій.

  • Викликати програму Провідник, натиснувши на кнопці Пуск праву клавішу мишки і вибравши пункт Провідник.

  • У лівій панелі програми Провідник вибрати папку Мої документи.

  • У меню вибрати пункти Файл – Створити –Папку.

  • Ввести назву папки і натиснути клавішу Enter.

Запуск програми Microsoft Word та загальний вигляд екрану.

Для завантаження Microsoft Word необхідно активізувати команди Пуск – Програми - Microsoft Word або клацнути мишею на кнопці Microsoft Word панелі Microsoft Office. Після цього на екрані дисплея з’являється вікно Microsoft Word (рис.1).

Першим з верху розміщується рядок заголовку . В ньому крім назви редактора вказується ім’я документу, що обробляється та кнопки для керування розмірами вікна.

Далі розміщується рядок головного меню, що містить команди: Файл; Правка; Вид; Вставка; Формат; Сервис; Таблица; Окно; ? (Довідка). Кожний пункт меню має відповідне підменю.

В меню та підменю потрібний пункт може бути вибрано або за допомогою миші (встановити курсор миші на потрібний пункт і натиснути ліву кнопку), або за допомогою клавіатури (клавішами вертикального переміщення курсору вибрати потрібний пункт і натиснути клавішу Enter). При виборі пункту підменю в нижньому рядку екрана роз’яснюється його призначення.

Слід зазначити, що назви деяких пунктів підменю мають сірий колір. Це означає, що такі пункти в даний момент недоступні.

Нижче головного меню розміщуються панелі інструментів (як правило, це Стандартна і Форматування), що містять кнопки для виконання команд, яка активізуються найчастіше. Після підведення покажчика миші до кнопки під нею з’являється її назва. Панелі інструментів, а також кнопки на них можна додавати або вилучати. Для додавання або вилучення панелі потрібно навести курсор миші на зону панелей інструментів і натиснути на праву клавішу миші, а потім у списку поставити або зняти відмітку біля обраної панелі.

Під панелями інструментів зазвичай розміщується горизонтальна координатна лінійка. Вона допомагає орієнтуватися відносно положення тексту в рядку і містить маркери відступів для абзацу, положення яких можна змінювати. Крім того з допомогою лінійки можна змінювати розміри полів сторінки; для цього потрібно перемістити вліво чи вправо границю між сірою та білою частиною лінійки. Подібне призначення має також і вертикальна лінійка. Наявність на екрані горизонтальної та вертикальної лінійок визначається в меню Вид ввімкненим режимом Лінійка.

Основну частину екрану займає вікно текстового документу. Справа і внизу екрана розташовані вертикальна горизонтальна смуги прокручування, які призначені для переміщення вмісту робочої області вікна за допомогою миші по вертикалі і горизонталі.

Внизу екрана розміщений рядок стану, що містить таку інформацію: номер поточної сторінки; номер поточного розділу; номер поточної сторінки; та кількість усіх сторінок у документі; відстань від верхньої межі сторінки до рядка, де встановлено курсор; номер поточного рядка; кількість знакомісць від лівої межі абзацу.

Масштаб відображення документу встановлюється з допомогою пункту меню Вид – Масштаб. У діалоговому вікні, що при цьому відкривається, потрібно вибрати необхідним масштаб, причому переглянути свої дії можна у вікні зразку. Після цього натиснути кнопку ОК. Легше масштаб встановлюється з допомогою поля Масштаб на панелі інструментів (поле з числом, біля якого стоїть значок %).

Загальні зауваження по набору тексту.

  • Місце, з якого відбувається введення тексту, визначається положенням курсору Word Курсор – це вертикальна мигаюча риска, що показує, в яке місце буде введений набраний на клавіатурі символ.

  • При наборі тексту перехід на наступний рядок відбувається автоматично і користувач не повинен виконувати ніяких дій для цього. Клавішу Enter необхідно натискати тільки в кінці абзацу (заголовку), або при вставці пустого рядка.

  • Перемикання алфавітів відбувається натискуванням миші на індикаторі алфавіту в панелі задач Windows (розташований в правому нижньому куті екрану) або натисканням комбінації клавіш на клавіатурі (Ctrl+Shift або Ctrl+Alt) в залежності від настройки операційної системи Windows.

  • При наборі тексту необхідно звертати увагу на підкреслені місця.

  • Виділення тексту документа і його фрагментів: Текст усього документу виділяється за командою Правка – Выделить все.

Фрагменти тексту виділяють різними способами:

    • курсор установлюють на початок фрагменту, при натиснутій лівій клавіші миші її покажчик протягують на кінець фрагменту, а потім клавішу відпускають.

    • курсор установлюють на початок фрагменту, натискають і утримують клавішу Shift. За допомог клавіш керування курсором або миші курсор переміщують на кінець фрагменту і клавішу Shift відпускають.

Існують інші способи виділення окремих слів, рядків, речень, абзаців та великих фрагментів тексту:

  • виділення слова – два рази (швидко) клацнути лівою клавішею на слові;

  • виділення речення – притиснути клавішу Ctrl і клацнути мишкою на будь-якому слові речення;

  • виділення абзацу – три рази (швидко) клацнути лівою клавішею на слові;

  • виділення рядка – навести курсор на ліве поле біля рядка і клацнути мишкою;

  • виділення кількох рядків – навести курсор мишки на ліве поле біля рядка, притиснути ліву клавішу мишки і притягнути її вниз.

Будь-яке виділення тексту в документі скасовують, клацнувши мишею на будь-якому вільному місці екрану, або натиснувши на одну з клавіш керування курсором.

Переміщення по тексту можна роботи мишкою за допомогою лінійок прокрутки та додаткових мітчиків, а також за допомогою клавіатури:

← ↑ → ↓ Переміщення на один символ у відповідному напрямку.

Home (End) Переміщення на початок (в кінець рядка).

Home (End) Переміщення на початок (в кінець рядка).

PgUp(PgDn) Переміщення на одну сторінку вгору (вниз).

Ctrl+PgUp(Ctrl +PgDn) Переміщення на попередній (наступний) елемент документу.

Ctrl+ (Ctrl+) Переміщення на один абзац вгору (вниз).

Ctrl+ (Ctrl+) Переміщення на одне слово вліво (вправо).

Ctrl+ Home (Ctrl+ End) Переміщення на початок (в кінець) документу.

Збереження файлу.

З цією метою треба активізувати меню Файл – Сохранить как. Тоді на екрані дисплея з’явиться діалогове вікно, де у полі Папка, розкривши список, слід вибрати папку Мої документи, а в ній папку з номером своєї групи, а у полі Имя файла – ввести ім’я створеного файлу, що зберігається (в даному випадку це ім’я, що відповідає прізвищу студента, але може будь-який набір символів (літер, цифр та пробілів і знаків підкреслення довжиною до 255 знаків). Після цього треба клацнути мишею на кнопці Сохранить как. Ці дії стосуються файлів, що тільки-но створені або які потрібно зберегти під іншим іменем (в іншій папці на іншому диску).

Для збереження існуючого файлу на диску після його редагування необхідно вибрати команду Файл – Сохранить або скористатися кнопкою Сохранить панелі інструментів Стандартна. Файл буде збережений під своїм старим іменем у тій же папці.

Вихід з редактору Microsoft Word здійснюється за вибору команди Файл - Выход або натисканням кнопки з хрестиком в рядку заголовка (правий верхній кут екрану).