Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
методичка курс роботи тввко.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
86.53 Кб
Скачать

Оформлення курсової роботи

Першою сторінкою курсової роботи є титульна, яка оформлюються відповідно до вимог (див. додаток).

«Зміст» розміщується зразу після титульної сторінки, при цьому назви розділів і підрозділів у ньому повинні повністю відповідати назвам у тексті.

Характеризуючи шкідливі організми і засоби захисту культури від них (ентомофаги та біологічні препарати), описуючи методологію розведення або виробництва біоагентів, в кінці абзацу потрібно посилатися на відповідні паперові або електронні джерела інформації. Посилання в тексті наводять в квадратних дужках за алфавітом або по мірі посилання. Номер посилання в тексті повинен відповідати номеру в «Списку використаних джерел», який оформляється у відповідності до існуючих вимог.

Курсова робота виконується українською мовою на аркуші формату А4 і складатися з не більш ніж 25 сторінок. Курсову роботу пишуть або друкують (шрифт – Times New Roman, кегль – 14 пт) через півтора міжрядкових інтервали (до 28-30 рядків на сторінці) із залишенням берегів таких розмірів: лівий – 25 мм правий – 15 мм, верхній і нижній – 20мм.

Помилки і описки, які допущені в процесі написання роботи, можна виправляти підчищенням або зафарбовуванням білою фарбою (штрихом) і нанесенням на тому ж місці виправлень.

Заголовки структурних частин роботи „ЗМІСТ”, „ВСТУП” та інші (див. додаток) пишуться великими літерами окремою стрічкою симетрично до тексту. Крапку в кінці заголовка не ставлять. Відстань між заголовком і текстом – два рядки

Нумерація

Першою сторінкою курсової роботи є титульний аркуш, але на ньому номер сторінки не ставлять. Зміст та наступні сторінки нумерують, проставляючи у правому верхньому куті сторінки без крапки в кінці.

Таблиці необхідно подавати безпосередньо після посилання на них у тексті або на наступній сторінці, якщо на цій сторінці вони не вміщаються. Таблиці нумерують в послідовності їх розміщення у курсовій роботі. Наприклад „Таблиця 1”, „Таблиця 2”. Напис „Таблиця 1” розміщують в правому верхньому куті над відповідним заголовком таблиці. Якщо таблиця переноситься на інший аркуш, справа над переносною частиною пишуть слова „ закінчення таблиці __

Заголовки граф у таблицях повинні починатися з великих літер, а підзаголовки – з маленьких, якщо вони складають одне речення із заголовком, і з великих, якщо вони є самостійними. Не допускається назву таблиці розміщувати на одній сторінці, а саму таблицю – на іншій.

Підписана автором і зброшурована робота реєструється на кафедрі і здається на перевірку викладачеві.

Після перевірки викладачем, курсова робота повертається студенту, який, згідно зауважень, вносить в неї зміни і доповнення.

Захист курсової роботи проводиться в присутності двох викладачів. Правильність виконання її оцінюється в балах, у відомості, що подається в деканат, ставиться національна оцінка.

Виконання розділів курсової роботи

У «Вступі» необхідно коротко висвітити народногосподарське значення заданої сільськогосподарської культури, вказати втрати врожаю, що спричиняються шкідливими організмами, можливі методи обмеження їх чисельності.

В розділі 1 «Видовий склад шкідників і хвороб ______________ (с.-г. культури) та їх біологічні особливості» потрібно дати короткий перелік шкідливих організмів, які спричиняють шкоду культурі в різні фенологічні фази розвитку.

Опис найпоширеніших шкідливих агентів (5 шкідників та 5 хвороб) необхідно проводити відповідно до табл. 1 та табл. 2.

Матеріал представляється автором або в табличному варіанті, або текстом у відповідності до стовпчиків таблиць. Після опису шкідника чи хвороби необхідно вказати доцільність використання тих чи інших способів захисту культури.

В розділі 2«Система біологічного захисту ______________ (с.-г. культури) від шкідників і хвороб необхідно дати характеристику біологічним агентам, яких доцільно використовувати на культурі проти основних шкідників та збудників хвороб (ентомофаги, біопестициди).

При описі ентомофагів необхідно висвітлити їх біологічні особливості, способи і норми застосування. Опис біопестицидів проводити у відповідності до "Переліку пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні". Дляодногоентомофага іодногобіопестициду необхіднодати короткий опис технології розведення та виробництва.

В кінці розділу у вигляді таблиці (табл. 3) необхідно дати систему біологічного захисту культури від шкідників і хвороб.

В розділі 3. «Економічна ефективність застосування біологічного методу захисту ______________ (с.-г. культури) від шкідливих організмів»Необхідно навести розрахунки щодо доцільності використання біологічних заходів захисту. Розрахунки економічної ефективності засобів захисту, що застосовують для заданих культур від шкідливих організмів, наводяться у вигляді табл. 4. Вартість засобів захисту слід взяти з прайс-листів.

Розрахунки проводити на основі 80 % технічної ефективності біоагентів.

Таблиця 1. Основні шкідники ___________________та їх біологічна характеристика.

№ з/п

Шкідник, шкодочинний комплекс

Представники (укр., латина)

Біологічні особливості розвитку, шкодочинна стадія

ЕПШ

Системи захисту

Таблиця 2. Збудники хвороб ___________________та їх біологічна характеристика.

№ з/п

Назва хвороби

Назва збудника (укр., латина). Біологія збудника і характерні ознаки проявлення хвороби

Умови, що сприяють розвитку хвороби

Системи захисту

Таблиця 3. Розрахунки економічної ефективності застосування засобів захисту _____________________ від шкідників і хвороб

Варіант

Урожайність т/га

Прибавка врожаю (порівняно з контрольнимваріантом),Б–А, т/га, г/м2

Вартість прибавки врожаю, грн.

Вартість препаратів, витрачених на 1 га, грн.

Витрати на обробкупосівівкультури,грн/га.

Витрати на збирання, транспортування,доведення до кондиції (очищеннятощо) прибавки врожаю на 1 га, грн.

Всьогопрямихвитрат (5+6+7)

Загальногосподарські та загальновиробничівитрати (12% від ппрямихвитрат), грн.

Сума всіхдодатковихвитрат (8+9), грн.

Додатковийчистийприбуток з 1га (4–10), грн.

Окупністьдодатковихвитрат

(11:10),%

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

А. Засобиз ахисту не застосовувались (контроль)

6

Б. Засоби захисту застосовувались (дослідний варіант)