Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Otchet_na_praktiku.doc
Скачиваний:
50
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
435.71 Кб
Скачать

Міністерство науки і освіти

Дніпропетровський національний університет

залізничного транспорту ім. академіка В. Лазаряна

Кафедра «Економіка та менеджмент»

ЗВІТ

З проходження загально-залізничної практики

Підготувала:

студентка 723гр.

Морозова Марина

Перевірила:

Таранець

Єлизавета

Ігорівна

2014

ЗМІСТ

Вступ

1. Загальна характеристика діяльності локомотивного депо

2. Загальна характеристика діяльності пасажирського вагонного депо

Висновки

Список літератури

ВСТУП

Залізничний транспорт — одна з найбільш важливих галузей народного господарства України. Він забезпечує вироб­ничі і невиробничі потреби матеріального виробницт­ва, невиробничої сфери, а також населення в усіх ви­дах перевезень.

За функціональними особливостя­ми залізничний транспорт поділяється на вантажний та пасажирсь­кий. Це зв'язано з тим, що транспорт виступає необ­хідною передумовою функціонування як матеріального виробництва, так і сфери обслуговування, в тому числі пасажирських перевезень.

Залізничний транспорт, як транспорт взагалі, є необхідною умовою спеціалізації і комплексного розвитку народногосподарських комплексів регіонів, формуван­ня ТВК як локального, так і районоутворюючого значення. Він сприяє суспільному територіальному поділу праці, формуванню зв'язків між населеними пунктами та всередині їх. Без транспор­ту неможлива інтеграція України у загальносвітову економічну систему.

  1. Загальна характеристика локомотивного депо

Локомотивне господарство призначене забезпечувати заданий державним планом розмір перевезень народногосподарських вантажів і пасажирів справними локомотивами, що відповідають за своїм технічним станом Правилам технічної експлуатації залізниць (ПТЕ), забезпечені паливом, водою, піском, мастильними та іншими екіпірувальними матеріалами, а також укомплектовані обслуговуючими локомотивними бригадами.

Управління локомотивним господарством на залізницях України побудовано за територіально-галузевим принципом, при якому сполучаються елементи лінійного та функціонального способів керування.

Локомотивні депо - це структурні одиниці локомотивного господарства. Їх споруджують на дільничних, сортувальних і пасажирських станціях.

Депо називається основним, якщо воно має приписний парк локомотивів для обслуговування вантажних або пасажирських поїздів, виробничі будівлі, майстерні і технічні засоби для виконання поточного ремонту, технічного обслуговування і екіпіровки.

Локомотивне депо - це лінійне підприємство, ремонтні ділянки і майстерні якого оснащені сучасним механооброблюючим, зварювальним, підйомно-транспортним, діагностуючим і іншим устаткуванням.

Штат великого депо досягає 3 тис. чоловік і складається з машиністів і помічників машиністів локомотивів (до 50% загального штату), кваліфікованих слюсарів, верстатників і інших фахівців.

Як приклад, розглянемо структуру управління основного локомотивного депо “Дніпропетровськ” Придніпровської залізниці.

Прямая соединительная линия 73Стрелка вниз 74

Комен-дант депо

Заступник начальника депо з експлуатації

Рисунок 1 – Структура штату локомотивного депо Дніпропетровськ

Таким чином необхідно відзначити, що структура управління локомотивного депо сполучає елементи лінійної та функціональної структур управління організацією. Головна перевага цієї структури управління полягає в тому, що забезпечується однозначне і оперативне керівництво по кожному виду робіт. Недоліком є підвищення ступеню відособленості працівників різних функціональних підрозділів, винесення всіх питань їх взаємодії на рівень керівника організації.

Рис. 2 ‑ Показники використання локомотивів

Для планування та фінансування витрат по перевезенням та оцінки якості експлуатаційної діяльності підприємств та підрозділів локомотивного господарства прийнята система показників.

Ці показники характеризують якість праці робітників локомотивних депо та ефективність експлуатації локомотивів, їх аналіз дозволяє знаходити та використовувати певні керуючі впливи для підвищення якості праці. Показники поділяються на кількісні та якісні (рис. 2).

Показниками обсягу експлуатаційної роботи локомотивного депо є: тонно-кілометри брутто вантажного і пасажирського руху; локомотиво-кілометри в одиночному проходженні, підштовхуванні і подвійний тязі; локомотиво-кілометри умовного пробігу; локомотиво-кілометри пробігу на чолі поїздів; лінійний пробіг і загальні локомотиво-кілометри за видами руху; пробіг других і третіх локомотивів, що працюють за системою багатьох одиниць.

Якісними називають показники, що характеризують якість використання локомотивів в експлуатації, а також якість їх ремонту. Основними з них є середня маса поїзда брутто, дільнична і технічна швидкості руху поїздів, середньодобовий пробіг локомотива, продуктивність локомотива у вантажному русі, відсоток допоміжного пробігу локомотивів у вантажному русі до пробігу на чолі поїздів, деповський відсоток несправних локомотивів, норма простою локомотивів в ремонті.

Таблиця 1

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]