Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Улаштування та експ зал колії - УПП.doc
Скачиваний:
76
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
6.44 Mб
Скачать

2 Вибір конструкції верхньої будови колії

2.1 Класифікація головних колій

Ділянки колії, на яких установлена швидкість руху поїздів 160 км/год. і більша, відносяться до швидкісної категорії. Решта головних залізничних колій поділяються на 7 категорій у залежності від вантажонапруженості й установленої швидкості руху поїздів (таблиця 2.1). Величина вантажонапруженості приймається середньою за останні 3 роки, але не менше досягнутої за останній рік. Максимальна встановлена швидкість приймається без урахування обмежень на окремих бар'єрних місцях та обмежень, що викликані незадовільним технічним станом колії та штучних споруд на ділянці.

При вантажонапруженості від 5 до 15 млн ткм бр./км за рік передбачається використання старопридатних рейок типу Р65 та UIC60 І групи придатності. При виборі верхньої будови колії варто враховувати, що рейки типу Р50 практично не застосовуються.

Таблиця 2.1

Категорії колії

Вантажонапруженість, млн т км/км

бр. у рік

Максимальна встановлена швидкість

Пасажирських/вантажних поїздів на ділянці, км/год.

> 140-160/

> 120-140/

> 80-120/

80 та менше/

> 80-120

> 80-120

> 60-80

60 та менше

80 та більше

І

І

І

II

від 50 до 80

І

II

II

III

від 30 до 50

II

II

III

IV

від 15 до 30

II

III

IV

V

від 5 до 15

II

III

V

VI

до 5

II

III

VI

VII

Примітки:

1. Категорії колій встановлюються Головним управлінням колійного господарства Укрзалізниці за поданням служб колії залізниць.

2. Категорії колій позначаються дистанціями колії в технічних паспортах та в інших формах звітності.

На головних коліях використовуються дві конструкції колії: безстикова та ланкова. Основною конструкцією є безстикова колія.

Ланкова колія укладається на дерев'яних шпалах у тих місцях, де не може застосовуватись колія із залізобетонними шпалами. На головних коліях категорій VI, VII та на станційних коліях може застосовуватися ланкова колія із залізобетонними шпалами. Крім того, на коліях VII категорії й на станційних коліях допускається чередування дерев'яних та залізобетонних шпал за схемами, затвердженими Головним управлінням колійного господарства Укрзалізниці.

Типи стрілочних переводів повинні, як правило, відповідати типу рейок колії, які до них примикають.

Основні характеристики конструкцій верхньої будови приведені в таблиці 2.2

Таблиця 2.2

Основні характеристики конструкції верхньої будови в залежності від категорії колії

Категорія колії

Характеристика верхньої будови колії

Швид-

кісна

Безстикова колія з плітями довжиною в перегін або блокділянку з термозміцнених рейок типу Р65, UIC60 нових, вищої категорії якості. Скріплення й шпали нові. Епюра шпал: у прямих та кривих з радіусом більше 2000 м – 1840 шт./км, у кривих менших радіусів – 2000 шт./км. Баласт щебеневий. Товщина шару нового або очищеного баласту під шпалами не менше 40 см.

І

Безстикова колія на залізобетонних шпалах та ланкова колія на дерев'яних шпалах із новими рейками типу Р65 І категорії якості, UIC60*. Скріплення й шпали нові. Епюра шпал – 1840 шт./км, а в кривих R<1200 м з дерев'яними шпалами – 2000 шт./км. Баласт щебеневий. Товщина шару нового або очищеного баласту під шпалами не менше 40 см, плече баластової призми – 45 см.

II

Безстикова колія на залізобетонних шпалах та ланкова колія на дерев'яних шпалах із новими рейками типу Р65 І категорії якості, (Р65 нові II категорії якості та III категорії якості І групи UIC60)* та старопридатних типу Р65, UIC60 І групи придатності. Скріплення й шпали нові. Епюра шпал така ж, як і на коліях І категорії. Баласт щебеневий. Товщина шару нового або очищеного баласту під шпалами не менше 40 см, плече баластової призми – 45 см.

III

Безстикова колія на залізобетонних шпалах та ланкова колія на дерев'яних шпалах із новими рейками типу Р651 категорії якості, (Р65 нові II категорії якості та III категорії якості І групи UIC60)* та старопридатних типу Р65, UIC60 І групи придатності. Скріплення й шпали нові. Епюра шпал така ж, як і на коліях І категорії. Баласт щебеневий. Товщина шару нового або очищеного баласту під шпалами не менше 35 см, плече баластової призми – 35 см.

IV

Безстикова колія з рейок типу Р65, UIC60 нових І групи, 1 класу, та старопридатних типу Р65, UIC60 І групи придатності. Скріплення й шпали нові, або старопридатні в поєднанні з новими. Епюра шпал така ж, як і на коліях І категорії. Баласт щебеневий. Товщина шару нового або очищеного баласту під шпалами не менше 30 см, плече баластової призми – 25 см.

V

Безстикова або ланкова колія зі старопридатних рейок типу Р65, UIC60 або Р50 І групи придатності. Скріплення й шпали нові й старопридатні. Епюра шпал така ж, як і на коліях І категорії. Баласт щебеневий. Товщина шару нового або очищеного баласту під шпалами не менше 25 см, плече – 25 см.

VI

Безстикова або ланкова колія зі старопридатних рейок типу Р65, UIC60 або Р50 І групи придатності. Скріплення й шпали старопридатні й нові. Епюра шпал - не менше 1600 шт./км, а в кривих R< 1200 м з дерев'яними шпалами – не менше 1840 шт./км. Товщина шару нового або очищеного баласту під шпалами не менше 25 см, плече баластової призми – 25 см.

VII

Безстикова або ланкова колія зі старопридатних рейок типу Р65, UIC60 або Р50 І групи придатності. Скріплення й шпали старопридатні. Епюра шпал та баласт такі ж, як і на коліях VI кат, плече баластової призми – 25 см.