Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
399.87 Кб
Скачать

1.3 Експорт

Географічна структура експортуДніпропетровської області (товари)

Дніпропетровська область експортує товари і послуги у більше ніж 100 кріїн світу. Найбільший обсяг експортної виручки сягнув у 2008 році - 13 млрд. 163 млн. долл. США. У 2009 році, внаслідок світової фінансової кризи обсяги експорту упали у 2,53 рази у фактичних цінах, в натуральних величинах падіння експорту менш значне - до 30% залежно від галузі. У 2010 відбулось поступове відновлення експортної зовнішньоекономічної діяльності. Ліквідність та ціни на продукцію ГМК на світових ринках сприятливі і в першому кварталі 2011 року. Найбільші експортери області, як то Криворіжсталь - наростили експортну виручку на 10-20% порівняно з першим кварталом 2010 року.

В товарній структурі експорту області домінує продукція ГМК - майже 80% у 2010 році. З продукції ГМК, що йде на експорт це чорні метали та вироби з них. Залізна рууда. В експорті послуг, які у 2010 році становили 358 млн. долл США, найбільшу частку займає експорт послуг, пов’язаних з фінансовою діяльністю - майже 75%.

1.4 Імпорт

Дніпропетровська область також є однією з лідируючих за імпортом в Україні. Найбільше область імпортує сировину: нафту, та продукти її переробки, руди. Також у великих обсягах імпортується продукція машинобудування, фармацевтика.

В географічній структурі імпорту домінують економіки країн СНД та ЄС. Найбільше сировини імпортується з Росії, продукції машинобудування - з країн ЄС.

2. Промисловість

Структура промисловості Дніпропетровщини

В промисловості області домінують - добувна та переробна промисловість. Добре розвинена харчова, хімічна галузі. Регіон багатий різноманітними корисними копалинами: серед них родовище залізних рудНікопольський марганцеворудний басейн, також є потужні родовища і поклади титанових і уранових рудбокситівнікелю і кобальту, виявлено запаси будівельного каменю. Паливно-енергетичні ресурси представлені запасами кам'яного вугілля Донбасу і бурого вугілля Дніпропетровського басейну, родовищами нафти і природного газу. За ПМР, та електроенергією область є дифіцитною. Основними галузями спеціалізації в добувній та переробній промисловості -чорна металургія, яка має повний цикл виробництва - видобуток сировини, палива і виробництво металу. Більшість руд видобувається вКриворізькому басейні та Білозерському районі.

Гірничо-збагачувальні комбінати діють у Криворізькому басейні. найбільші металургійні підприємства зосереджені в Кривому Розі,ДніпропетровськуДніпродзержинську. Основні фонди металургійних комбінатів Дніпропетровська і Дніпродзержинська значно зношені. У поєднанні з чорною металургією також розвивається коксохімічна промисловість, "коксохіми" знаходяться біля металургійних комбінатів. Серед підприємств чорної металургії виділяють перш за все

ВАТ "Північний гірничо-збагачувальний комбінат" (м. Кривий Ріг), що є найбільшим в Україні виробником окатишів;

ВАТ "Південний гірничо-збагачувальний комбінат";

ВАТ "Марганецький гірничо-збагачувальний комбінат";

ВАТ "Криворіжсталь", гірничо-металургійний комбінат, ;

ВАТ "Нижньодніпровський трубопрокатний завод" - найбільший в південно-східній частині Європи виробник сталевих труб широкого діаметру

ВАТ "Дніпровський металургійний завод ім. Комінтерну".

В Дніпропетровській області добре розвинена машинобудувна галузь, здебільшого важке і метало-містке машинобудування, верстатобудування, приладобудування,автомобілебудування. Підприємства машинобудування працюють як у великих , так й у середніх і малих містах. Головними центрами машинобудування є: Дніпропетровськ - тут зосереджено виробництво металургійного і гірничо-шахтного устаткування, транспортне машинобудування, металоконструкції, космічне машинобудування ("Південмаш"). Кривий Ріг - гірничо-шахтне устаткування; та Бердянськ- електротехнічне і дорожньо-будівельне устаткування.

Діють в області також підприємтсва хімічної промисловості. З підприємств хімічної промисловості варто виділити найбільший в Європі шинний завод в Дніпропетровську, ВАТ "Дніпроазот" у м. Дніпродзержинськ (синтетичний аміак, мінеральні добрива), Дніпропетровський лакофарбовий завод, Павлоградський хімічний завод (вибухові речовини), лаки фарби (Кривий Ріг) та інші.

Будівельна промисловість включає виробництво будівельного каменю, залізобетонних конструкцій, цементугіпсу, облицювальних матеріалів.

Підприємства харчової промисловості розміщені по всій території області. Профілюючими галузями є масло-переробна, м’ясна, молочна, цукрова, борошномельно-круп’яна, хлібопекарська та кондитерська.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]