Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Висячі, вантові, розвідні мости.docx
Скачиваний:
17
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
3.29 Mб
Скачать

Багатопрогінні висячі мости.

Багатопрогінні висячі мости мають загальний цеп для усіх прогонів. У таких системах виникають великі переміщення за рахунок від’ємних прогинів сусідніх прогонів. Схема мосту такої системи наведена на рис. 9.

Для ізоляції окремих прогонів від впливу деформації сусідніх прогонів улаштовують додатковий кабель-затяжку, який закріплюють на пілонах мосту.

Такий кабель-затяжка передає розпор з завантаженого про гону безпосередньо устоям, створюючи при цьому більш жорстку систему мосту. Загальний игляд мосту такої системи наводиться на рис. 10.

Для зменшення деформації прогонів іноді в середині мосту улаштовують анкерний устой, який повинен сприймати горизонтальну силу у кабелі, яка виникає у ньому при нерівномірному завантажені правої і лівої частини мосту. Схема мосту такої системи наводиться на рис. 11.

10.Закріплення ланцюга і кабелю в балці жорсткості висячих мостів.

Залежно від вантів або головного кабелю в поперечному перерізі балки жорсткості можна розділити на дві групи: з передачею зусиль від вантів або кабелю на жорсткі поперечні балки й обпиранням на них системи поздовжніх балок (мал.27.5,б,в) і із закріпленням вантів і підвісок висячих мостів на поздовжніх балках й обпиранням на них несучих конструкцій проїзної частини(мал.27.5,а). Жорсткі поперечні балки в мостах більших прольотів роблять наскрізної конструкції (див.мал.27.5,б). При невеликій висоті головних балок можливий пристрій суцільностінчастих поперечних балок, що сприймають зусилля вантів.

Кріплення вантів до балок жорсткості виконують, розділяючи ванти на окремі канати й закріплюючи їх на траверсах (мал.27.5,г) або виступах, прикріплених до балок.

Підвіски висячих мостів роблять із дротових канатів або круглого прокату. Обпирання їх на головний кабель і кріплення до балки жорсткості може бути виконано за допомогою стяжних хомутів (мал.27.5, д), до фасонок якими їх прикріплюють шарнірно (мал. 27.5, е).

Перерізу кабелів висячих мостів або вантів часто роблять із дротових канатів заводського виготовлення. Послідовні шари кожного каната (мал.27.6, а) спірально скручені, причому кожен шар закручують у протилежному попередньому шару напрямку. З таких простих канатів можуть бути створені багаторядні канати (мал.27.6, б),у яких шість або більше простих спіральних канатів звивають навколо центрального. Звичайно застосовую хрестову завику, при якій і дріт у кожному канаті, і самі канати навивають у протилежні сторони.

У висячих мостах невеликих прольотів й у вантах часто канати розташовують роздільно (мал. 27.6, г), групуючи їх по кілька штук у пакети простої форми витягнуті або по ширині (мал. 27.6,д),або вертикально (мал. 27.6, е). Кручені канати мають дуже більшу поверхню дротів, що піддаються атмосферним впливам. Тому застосування такої конструкції вантів або кабелів вимагає гарного захисту їх від корозії. Найкраще виготовляти подібні канати з оцинкованих дротів. Також корисно заповнювати всі проміжки в канатах захисними змащеннями.