Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
курсак корект.docx
Скачиваний:
26
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
91.98 Кб
Скачать

1. Розрахунки по визначенню потрібної кількості вагонів для перевезення заданих вантажів та довжини вантажного фронту

1.1. Комплексна механізація навантажувально-розвантажувальних робіт із заданим вантажем

Великовагові вантажі – машини, обладнання, запасні частини, метали і металічні вироби, залізобетонні вироби та інші вантажі, в тому числі і вантажі, які перевозяться пакетами, аналогічні контейнерним, високих платформах під накриттям і в критих складах.

На вантажних дворах залізо дорожніх станцій для великовагових вантажів, що перевозяться в критих вагонах і на платформах, на які великовагові вантажі можуть бути навантажені і вивантажені електронавантажувачами, використовують криті склади, накриття і високі платформи, які розташовані поряд з критими складами.

Великовагові вантажі, для навантажувально-вивантажування яких потрібно крани, перевантажуються на відкритих площадках, розташованих рядом з контейнерними площадками для можливого використання одних і тих же кранів при перевантажуванні контейнерів і великовагових вантажів.

Площадки для великовагових вантажів спеціалізуються по відправленню і прибуттю, по виду вантажу, а також можуть бути спеціалізовані і по напряму перевезення вантажів. Машини та інші пристрої при вивантажуванні на площадці повинні встановлюватися на спеціальних покладках мати вільні проходи не менше 1м для огляду.

Навантажувально-розвантажувальні роботи з великоваговими вантажами на вантажних дворах і під’їзних коліях промислових підприємств виконуються кранами загального призначення,мостовими і козловими. Також широко використовуються навантажувачі різних видів,пересувні стрілові крани і автонавантажувачі.

1.2. Визначення добового вантажопотоку

Добовий вантажопотік-це кількість вантажу, яка прибуває і відправляється зі станції протягом однієї доби. Добовий вантажопотік показує фактичний середній обсяг прийнятих і відправлених станцією вантажів, враховуючи нерівномірність їх надходження на вантажний двір. Частина вантажу, що готується до відправлення, називається «по відправленню», а частина вантажу, яка прибуває на станцію, називається «по прибуттю». Їх розрахунок виконується за формулою:

, т/доб (1)

де – річний вантажопотік для заданого вантажу відповідно «по прибуттю» та «по відправленню»,т .

кількість робочих днів у році для даного підприємства. Для залізниці приймаємоднів.

коефіцієнт добової нерівномірності надходження вантажу.

[т/доб],

[т/доб].

1.3. Визначення добового вагонопотоку

Добовим вагонопотоком називається кількість прибуваючих вагонів і вагонів, які відправляються зі станції, на протязі доби (під навантаження та вивантаження).

Навантаження вантажів, які відправляються, зі станції, як правило, забезпечується вагонами, що звільняються після вивантаження прибуваючих вантажів, а інша необхідна кількість замовляється на сортувальній станції. Тому, у першу чергу, необхідно встановити загальну добову кількість потреби вагонів для забезпечення відправлення вантажу за наступною формулою:

, [ваг/доб] (2)

де добовий вантажопотік «по прибуттю» та «по відправленню», ваг.

технічна норма завантаження вагона, т.

Для різних вантажів технічна норма розраховується різними методами.

1.3.1. Розрахунок технічної норми завантаження вагонів з великоваговими вантажами

До великовагових відносяться вантажі, маса яких перевищує 0,5 т і які перевозяться окремими місцями, в основному, за допомогою чотирьохосних напіввагонів і платформ.

Приймаючи до уваги розпорядження про підвищення навантаження, яке допускається, на вісь вагона до величини 23,75 т/вісь, з метою кращого використання його вантажопідйомності та для уникнення перевантажень, технічну норму завантаження вагону з великоваговими вантажами можна визначити за формулою:

(3)

де кількість осей вагону;

тара вагону, т. Приймаємо рівним 25 т. (згідно [8]).

коефіцієнт завантаження вагону. Приймаємо рівним 1,0.