Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Практика.doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
2.1 Mб
Скачать

ЗМІСТ

Вступ………………………………………………………………………..3

Організаційно-економічна характеристика ТОВ «Дніпроагроальянс»………………………………………….…………………..4

Стратегія виробництва у ринкових умовах України ТОВ «Дніпроагроальянс»………………………………………………………………8

Виробнича структура і структура управління ТОВ «Дніпроагроальянс»…....................................................................................…..11

Аналіз показників економічної і фінансової ефективності функціонування ТОВ «Дніпроагроальянс»……..…………...........…………...15

Перспективи розвитку ТОВ «Дніпроагроальянс»……………………...22

Висновки…………………………………………………………………..23

Література…………………..………..........................................................24

Додатки…………………………….……………………………………...26

ВСТУП

Виробнича практика є складовою частиною процесу підготовки майбутніх фахівців для фінансової системи України. Виробнича практика студентів ІV курсу спеціальності “Фінанси” проходить на підприємствах, у страхових компаніях, управліннях Державного казначейства та Пенсійного фонду України, у Комісії з цінних паперів та фондового ринку на робочих місцях спеціалістів або менеджерів.

Мета практики полягає в тому, щоб студенти на практичному досвіді закріпили й поглибили свої знання теоретико-методологічних аспектів функціонування фінансових установ, а також здобули навички самостійної практичної роботи у сфері управління провідними напрямами діяльності.

Під час виробничої практики студенти мають ознайомитися зі структурою та технічним оснащенням установи — бази практики, організацією і методами роботи спеціалістів і менеджерів в процесі здійснення фінансових чи банківських операцій і послуг, обліку і внутрішнього аудиту.

Ринкова економіка визначає конкретні вимоги до системи управління підприємствами. Необхідно більш швидке реагування на зміну господарської ситуації з метою підтримки стійкого фінансового стану і постійного вдосконалення виробництва відповідно до зміни кон'юнктури ринку.  Підприємство самостійно планує на основі договорів, укладених зі споживачами та постачальниками матеріальних ресурсів свою діяльність і визначає перспективи розвитку, виходячи з попиту на вироблену продукцію і необхідність забезпечення виробничого та соціального розвитку.     Обрана тема є актуальною на сьогоднішній день, тому що функціонування всієї організації в цілому залежить від того, наскільки правильно на підприємстві формується і використовується прибуток.

1.Організаційно-економічна характеристика тов «Дніпроагроальянс».

Товариство з обмеженою відповідальністю Дніпрагроальянс» - відносно молода компанія, почала свою діяльність наприкінці 2006 року.

Як відомо, аграрна промисловість в Україні – одна з провідних секторів. Україна стоїть на 11 місці у списку найбільших виробників зернових культур у світі. Це свідчить про актуальність підприємств, що займаються сільським господарством.

ТОВ «Дніпроагроальянс» здійснює такі види діяльності, як вирощування зернових та технічних культур. Розмір земельної ділянки підприємства становить 3000 га, основний вид діяльності – вирощування та виробництво пшениці (близько 1,3тис.т), кукурудзи (0,20 тис.т), соняшників (2,20 тис.т), сої (0,10 тис.т), рапса озимного (0,70 тис.т) та інших культур [4].

Значну увагу підприємство приділяє науці в сфері сільського господарства. ТОВ «Дніпроагроальянс» за останні роки досягли значних спільних результатів, випробувано та впроваджено в виробництво ряд наукових розробок, які даю змогу підвищити ефективність товарного сільськогосподарського виробництва[4].

На продукцію рослинництва в 2010 р. припадало близько 59 % продукції сільського господарства. Воно спеціалізується на вирощуванні різноманітних культурних рослин, що дають продукти харчування, сировину для легкої і харчової промисловості, корми для тварин, ліки тощо. Рослинництво за способом використання земель поділяють на такі сектори:

а) рільництво (вирощування польових культур на орних землях);

б) плодівництво (розведення багаторічних насаджень - садів, ягідників, виноградників);

в) луківництво (використання і поліпшення природних лук, створення штучних сіножатей і пасовищ).

У рільництві, враховуючи значення продукції, що виробляється, виділяють:

а) зернове господарство;

б) виробництво технічних культур;

в) картоплярство, овочівництво і баштанництво;

г) вирощування кормових культур.

Зернове господарство спеціалізується на вирощуванні продовольчих хлібних культур - пшениці й жита; продовольчих круп'яних - гречки, проса, рису; фуражних (що використовуються як корм для тварин) - ячменю та вівса, кукурудзи; зернобобових - гороху, квасолі тощо.

Провідне місце у рослинництві займає вирощування зернових. Під зерновими культурами в Україні зайнято понад 57% посівних площ. Традиційно найважливішою зерновою культурою в Україні є пшениця, особливо озима, яка на чорноземах дає добрі врожаї (у 2012 р. середня урожайність з гектара пшениці склала 28,5 ц/га, що є найвищим з показників за роки незалежності)[7]. Озиму пшеницю висівають восени, щоб використати осінню і весняну вологу в грунті. Вона займає третину всієї площі зернових. Вирощують озиму пшеницю переважно у степовій і лісостеповій зонах. Посіви ярої пшениці займають незначні площі у східних областях України, де клімат континентальніший і взимку випадає мало снігу, який не може захистити посіви від вимерзання. Загальний збір пшениці складає 21,5 млн.т[7].

На рисунку 1.1 представлено структуру фінансового відділу ТОВ «Дніпроагроальянс».

Слід відзначити, що деякі відділи мають пряме та опосередковане відношення до фінансового відділу, а саме: пряме – відділ розрахунково-касових операцій; опосередковане – планово-економічний та бухгалтерський відділи.

Фінансовий директор

Керівник планово-економічного відділу

Керівник фінансового відділу

Головний бухгалтер

Планово-економічний відділ

Відділ розрахунково-касових операцій

Відділ бухгалтерії

Рисунок 1.1. Структура фінансового відділу ТОВ «Дніпроагроальянс»

До функцій фінансового відділу належать:

  1. Забезпечення фінансування виробничо-господарської діяльності підприємства і його розвитку;

  2. Організація річного та оперативного фінансового планування;

  3. Формування оптимальної структури капіталу підприємства;

  4. Забезпечення мінімізації витрат та фінансових ризиків;

  5. Оптимізація витрат в процесі залучення позикових грошових ресурсів;

  6. Ведення фінансового обліку та аналізу;

  7. Розробка ефективної зовнішньоекономічної, інвестиційної, амортизаційної політики.

Такими чином, слід відмітити, що такий великий обсяг повсякденної роботи, який виконує апарат фінансової служби підприємства, природно, потребує залучення значного масиву інформації — планово-виробничої, бухгалтерської, платіжно-розрахункової, договірно-правової, маркетингової. В сучасних умовах подальше вдосконалення фінансової роботи і поглиблення на цій основі контролю за раціональним використанням фінансових ресурсів відбуваються на базі впровадження електронно-обчислювальної техніки, моделювання фінансових процесів і створення автоматизованих систем управління (АСУ) фінансами. АСУ фінансами створює умови для різкого скорочення обсягу технічної роботи, підвищення оперативності, точності та якості управлінських рішень із фінансових питань[8].

Ефективна організація фінансової роботи на підприємстві в ринкових умовах неможлива, якщо фахівці всіх економічних служб, насамперед фінансової, нездатні швидко й кваліфіковано орієнтуватись у вкрай динамічному фінансовому правовому полі України. Тому неодмінною умовою успішного функціонування підприємства є тісна координація роботи його фінансової служби (як, зрештою, й інших функціональних підрозділів) з юридичною службою[8].