Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
OT_Nosov.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
73.73 Кб
Скачать

3 Охорона праці

Охорона праці – це система правових, соціально-економічних, організаційно-технічних, санітарно-гігієнічних і лікувально-профілактичних заходів та засобів, спрямованих на збереження життя, здоров'я і працездатності людини в процесі трудової діяльності, діюча на підставі відповідних законодавчих та інших нормативних актів.

Законодавство про працю містить норми і вимоги з техніки безпеки і виробничої санітарії, норми, що регулюють робочий час і час відпочинку, звільнення та переведення на іншу роботу, норми праці щодо жінок, молоді, гігієнічні норми і правила тощо.

Однією із характерних особливостей сучасного розвитку суспільства є зростання сфер діяльності людини, в яких використовуються інформаційні технології. Широке розповсюдження отримали персональні комп'ютери. Однак їх використання загострило проблеми збереження власного та суспільного здоров'я, вимагає удосконалення існуючих та розробки нових підходів до організації робочих місць, проведення профілактичних заходів для запобігання розвитку негативних наслідків впливу ПК на здоров'я користувачів.

3.1 Аналіз умов праці

Комп’ютерний офіс для практичних занять №617 знаходиться на шостому поверсі шестиповерхового головного корпусу Національної металургійної академії України. Будівля збудована з цегли, бетону та залізобетону. Ширина комп’ютерного офісу – 745 см, довжина – 555 см, висота – 350 см, загальна площа – 65.4 кв. м, у приміщенні 4 дерев’яних вікна розмірами 120см200см та дерев’яні двостулкові двері розміром 110см200см.

В комп’ютерному офісі 13 робочих місць, кожне з яких обладнане комп’ютером. Відповідно до ДСанПіН 3.3.2.007-98 для приміщень з комп’ютерною технікою площа на одне робоче місце повинна складати не менше 6 кв. м, а об’єм – не менше 20 куб. м з урахуванням максимального числа одночасно працюючих в зміну. Необхідна площа на 15 робочих місць зі встановленими ПК складає 30 кв. м. Таким чином можна зробити висновок, що комп’ютерний офіс №617 відповідає даним санітарним нормам [11].

Приміщення відповідає будівельним нормам СНіП 2.04.05-91*У: система опалювання централізована, водна,у лабораторії чавунні радіатори. Вентиляція у приміщенні за способом циркуляції повітря комбінована [12].

Колірне оформлення приміщення напрямлено на поліпшення санітарно-гігієнічних умов праці, підвищення його продуктивності і безпеки. Колір стін – світло-коричневій, стелі – білий, на підлозі паркет, що задовольняє СН 181-70 [13].

Для постійних робочих місць, якими є робочі місця операторів ПК, встановлені оптимальні параметри мікроклімату, а при неможливості їх дотримання використовують допустимі параметри. Робота оператора ПК за енерговитратами згідно ДСН 3.3.6.042-99 відноситься до категорії легких робіт Іа. Температура в літній час сягає від +18 º С до +24 º С,в зимовий час від +17 º С до +22 º С, вологість 40-60% , швидкість руху повітря в комп’ютерному офісі не перевищує 0,1 м/с. Для нормалізації рівня вологості повітря встановлена система вентиляції та кондиціонер [14].

У досліджуваному комп’ютерному офісі шум спричиняють комп’ютери – 40дБ кожний та кондиціонер – 30дБ. Рівень шуму на робочому місці знаходиться в допустимих межах [15].

В комп’ютерному офісі над всіма гніздами електрощита чітко вказана номінальна напруга – 220 Вт, та частота напруги 50 Гц. Напруженість електромагнітного поля на відстані 0,50 м не перевищує 50 МГц-300 МГц – 5 В/м.

Напруженість електромагнітного випромінювання та магнітних полів рівні 40 Гц .

Рівень іонізація повітря: 2000n+ іонів в 1 см куб. повітря, 3000n- іонів в 1 см куб. повітря.

До числа несприятливих факторів відносяться електромагнітні поля (ЕМП) високих частот згідно з СанПіН 2.2.4.1191-03. Їх вплив на людину може викликати функціональні зрушення в організмі: швидку стомлюваність, головні болі, порушення сну, дратівливість, стомлення зору і т.п. [16].

Система освітлення приміщення комбінована, складається з двох джерел світла: природного (за рахунок віконних отворів 1,8 м × 2 м на одній із стін) та штучного 12 ламп (24 люмінесцентні лінійні трубчаті лампи типу ЛБ-36 потужністю 40 Вт розташовані на стелі, які попарно об'єднуються в світильники). Вимоги до освітленості в приміщеннях, де встановлені комп'ютери згідно з ДБН В.2.5-28-2006, наступні: при виконанні зорових робіт середньої точності загальна освітленість повинна складати 300лк, а комбінована –750лк. Робота програміста відноситься до першого розряду зорової роботи [17].

Умови праці програміста за показниками напруженості трудового процесу:

- інтелектуальні навантаження (робота з великою кількістю інформації, її сортуванням та виділенням головних аспектів, пов’язана з прийняттям рішень, високий ступінь складності роботи);

- сенсорні навантаження (робота вимагає достатньої тривалості зосередженого спостереження за екраном ЕОМ під час виконання програм та їх тестування, що викликає навантаження на зоровий апарат, робота класу середньої зорової точності, у деяких випадках вимагає одночасного спостереження за декількома об’єктами);

- можливе розумове перевантаження, перевантаження аналізаторів, монотонність праці.

У даному приміщенні знаходяться вживані в роботі комп'ютери, принтери, сканери, безперебійні джерела живлення, які можуть бути причиною поразки людей електричним струмом. У приміщенні відсутні умови, що створюють підвищену чи особливу небезпеку. Тому, згідно з ПУЕ, приміщення відноситься до категорії без підвищеної небезпеки [19].

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]