Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
promisloviy_marketing.pdf
Скачиваний:
102
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
3.58 Mб
Скачать

О. Ф. Оснач, В. П. Пилипчук, Л. П. Коваленко

ПРОМИСЛОВИЙ

МАРКЕТИНГ

ПІДРУЧНИК

2-ге видання

Затверджено Міністерством освіти і науки України для студентів вищих навчальних закладів

Київ «Центр учбової літератури»

2011

УДК 681.3.07(075.8) ББК 88.5я73

П 32

Гриф надано Міністерством освіти і науки України

(Лист № 1.4/18-Г-1648 від 10.10.2007)

Рецензенти:

Пелішенко В. П. — доктор економічних наук, професор; Степанов В. М. — доктор економічних наук, професор; Стрій Л. О. — доктор економічних наук, професор.

Оснач О. Ф., Пилипчук В. П., Коваленко Л. П.

П32 Промисловий маркетинг. Навч. посіб. 2-ге вид. – К.: Центр учбової літератури, 2011. – 364 с.

ISBN 978-966-364-842-2

У підручнику розглядаються сутність, завдання, концепції та особливості промислового маркетингу. Особлива увага відводиться дослідженню ринку промислових товарів, показується їх класифікація, наводяться основні відмінності між ринками товарів промислового та споживчого призначення. Визначається вплив факторів кон'юнктури ринку на здійснення маркетингової діяльності підприємств. Пропонуються підходи до формування товарної політики підприємств, вибору відповідних методів щодо визначення оптимальних каналів розподілу. Теоретичні положення доповнені статистичними даними, графіками, рисунками, що сприяє більш ефективному розумінню основних положень промислового маркетингу.

Підручник підготовлено для студентів, викладачів, науковців та фахівців які займаються маркетинговою діяльністю на промислових ринках.

УДК 681.3.07(075.8) ББК 88.5я73

ISBN 978-966-364-842-2

©Оснач О. Ф., Пилипчук В. П., Коваленко Л. П., 2011

©Центр учбової літератури, 2011

Передмова

Розвиток галузей промисловості зумовлений для України не тільки внутрішньою потребою, але й потребою ефективного інтегрування в міжнародний розподіл праці, що потребує підвищення конкурентоспроможності товарів, особливо в умовах вступу України в Світову організацію торгівлі, тому промисловому маркетингу на сучасному етапі потрібно приділяти величезне значення.

Підприємствам доводиться розв‘язувати багато складних проблем, щоб одержати максимальний успіх на ринку. Досконале знання потреб споживача та виробництво товарів, що їх задовольняють – єдина можливість досягти цілей пов‘язаних з прибутком, збільшенням обсягу продажу, проникненням на нові ринки. Сучасні маркетингові технології дозволяють досягнути цієї мети.

Впровадження концепції промислового маркетингу в практику, розв’язання виробничо-економічних завдань має для країни стратегічну важливість. Промисловий маркетинг – це вид діяльності, який забезпечує взаємодію підприємств з організаціями-споживачами, які купують товари і послуги для їх подальшого використання в виробництві або перепродажу іншим споживачам з метою одержання прибутку.

Це вимагає проведення ретельних маркетингових досліджень для прийняття обґрунтованих господарських рішень. Гостро стоїть перед промисловими підприємствами проблема прийняття виважених стратегічних рішень щодо освоєння нового ринку, диверсифікації напрямів діяльності, виходу на ринок з новим товаром тощо.

Реалізація принципів маркетингу переосмислення пріоритетів діяльності промислових організацій, своєю чергою, вимагає підготовки фахівців, здатних діяти в умовах реалій сучасного бізнесу. Інструментарії промислового маркетингу опановують як керівники підприємств, так і майбутні менеджери, технологи та інші фахівці з питань маркетингу. Слід підкреслити, що промисловий маркетинг висвітлено в літературі з маркетингу недостатньо, тому автори запропонували стислий перегляд матеріалу для вивчення курсу “Промисловий маркетинг”.

Підручник складається з 15 розділів. До кожного розділу розроблені тести та завдання. В додатку розміщені кейси. Для підвищення зручності користування підручником використані: приклади, завдання, ключові терміни, контрольні питання. В кінці наведено перелік робіт відомих зарубіжних та вітчизняних фахівців, якими користувались автори і які можуть бути використані читачами для більш глибокого вивчення матеріалу.

У вправах використовуються умовні дані.

3

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]