Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
OT_Nosov.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
73.73 Кб
Скачать

3.2 Техніка безпеки

Основним джерелом виділення надмірного тепла є батареї, які знаходяться під вікнами - взимку, а влітку – працююче обладнання. Система опалювання централізована, водна. Вентиляція у приміщенні за способом циркуляції повітря комбінована.

Штучне освітлення в приміщеннях експлуатації ЕОМ здійснюється системою загального рівномірного освітлення. У виробничих та адміністративно-громадських приміщеннях, у разі переважної роботи з документами, дозволено застосування системи комбінованого освітлення (до загального освітлення додатково встановлюються світильники місцевого освітлення, призначені для освітлення зони розташування документів). Освітленість на поверхні столу в зоні розміщення робочого документу повинна бути 300 лк, також допускається встановлення світильників місцевого освітлення для підсвічування документів, але з такою умовою, щоб воно не створювало відблисків на поверхні екрану і не збільшувало освітленість екрана більш ніж на 300лк.В якості джерел світла при штучному освітленні повинні застосовуватися переважно люмінесцентні лампи типу ЛБ. При влаштуванні відбитого освітлення в адміністративно-громадських приміщеннях допускається застосування метало галогенних ламп потужністю до 250 Вт. Допускається застосування ламп розжарювання у світильниках місцевого освітлення. Загальне освітлення слід виконувати у вигляді суцільних або переривчастих ліній світильників, розташованих збоку від робочих місць, паралельно лінії зору користувача при рядном розташуванні ЕОМ. При периметральном розташуванні комп'ютерів лінії світильників повинні розташовуватися локалізовано над робочим столом, ближче до його переднього краю, зверненого до оператора. Для забезпечення нормованих значень освітленості в приміщеннях використання ЕОМ слід проводити чистку стекол віконних рам і світильників не рідше двох раз на рік і проводити своєчасну заміну перегорілих ламп [18].

Напруженість електромагнітного випромінювання та магнітних полів рівні 40 Гц. Для зниження дії параметрів іонізуючих електромагнітних випромінювань від монітора комп'ютера рекомендую застосовувати монітори із зниженим рівнем випромінювання (MPR-II, TCO-92, TCO-99, TCO-03), а також дотримувати регламентовані режими праці і відпочинку.

Організація робочого місця залежить від характеру праці оператора і умов праці. Комфортність праці і висока продуктивність на робочому місці оператора залежить також від правильного вибору основного і допоміжного обладнання, яке повинно відповідати ергономічним вимогам. Робоче місце має забезпечувати можливість зручного виконання роботи. Робоче місце включає в себе інформаційне поле і моторне поле. Важливим моментом в організації робочого місця є також визначення займаної їм виробничої площі. Не менш важливим питанням в організації робочого місця є питання організації його обслуговування, оскільки від цього залежить не тільки продуктивність праці, але і режим праці та відпочинку працюючих, ритмічність виробництва [17].

Раціональне колірне оформлення приміщення напрямлено на поліпшення санітарно-гігієнічних умов праці, підвищення його продуктивності і безпеки. Забарвлення приміщень впливає на нервову систему людини, його настрій і кінець кінцем на продуктивність праці. Основні виробничі приміщення доцільно забарвлювати відповідно до кольору технічних засобів. Освітлення приміщення і устаткування має бути м'яким, без блиску [13].

За характером і часом проведення інструктажі з питань охорони праці поділяються на вступний, первинний, повторний та позаплановий.

Вступний інструктаж: проводиться працівником служби охорони праці, при вступі на роботу.

Первинний інструктаж: проводиться безпосереднім керівником на робочому місці, перед початком роботи.

Перед початком роботи оператор зобов'язаний:

- оглянути й упорядкувати робоче місце;

- відрегулювавши освітленість на робочому місці, переконатися в достатній освітленості, відсутності відображень на екрані, відсутності зустрічного світлового потоку;

- перевірити правильність підключення устаткування до електромережі;

- переконатися в наявності захисного заземлення і підключення екранного провідника до корпусу процесора;

- протерти спеціальною серветкою поверхню екрана і захисного фільтра;

- перевірить правильність установки столу, стільця, підставки для ніг, пюпітра, положення устаткування, кута нахилу екрана, положення клавіатури і, при необхідності зробити регулювання робочого столу і крісла, а також розташування елементів ПК із метою виключення незручних поз, тривалих напруг і відповідно до вимог ергономіки.

При включенні ПК оператор зобов'язаний дотримуватися такої послідовності включення устаткування:

блок живлення;

периферійні пристрої (принтер, монітор, сканер і ін.);

системний блок (процесор).

По закінченні роботи оператор зобов'язаний дотримуватися такої послідовності вимикання обчислювальної техніки:

зробити закриття всіх активних задач;

- переконатися, що в дисководах немає дискет;

- виключити живлення системного блоку (процесора);

- виключити живлення всіх периферійних пристроїв;

- відключити блок живлення.

По закінченні роботи оператор зобов'язаний оглянути й упорядкувати робоче місце, вимити з милом руки й обличчя.

Згідно ПУЕ в мережі використовується перемінний струм напругою 220В, частотою 50Гц. Приміщення без підвищеної небезпеки - в яких відсутні ознаки як підвищеної, так і особливої небезпеки. Приміщення з підвищеною небезпекою характеризуються наявністю тільки однієї ознаки підвищеної небезпеки. Згідно НПАОП 40.1-1.32-01, умовно безпечна напруга – 220В.

Можливою причиною електротравм може виступати безпосередній дотик до струмопровідних частин електроустановок, які діють під напругою. В цьому разу людина отримає місцеві електротравми, наприклад, електричний опік або удар. Напруга дотику i струму, що протікає через тіло людини при нормальному (неаварійному) режимі електроустановки, не повинна перевищувати значень згідно з ГОСТ 12.1.038-82 [20].

Для захисту від поразки при торканні до металевих неструмовідних частин, що можуть опинитися під напругою внаслідок руйнування ізоляції, є захисне вимикання, яке відповідає ГОСТ 12.1.030-81.

Відповідно до правил електробезпеки в службовому приміщенні повинен здійснюватися постійний контроль стану електропроводки, запобіжних щитів, шнурів, за допомогою яких включаються в електромережу комп'ютери, освітлювальні прилади, інші електроприлади(згідно з ГОСТ 12.4.124-83.).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]