Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
РНП АВ ГБ 2013+.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
268.8 Кб
Скачать

3. Програма навчальної дисципліни

Тема 1. Адміністративна відповідальність за законодавством України

Роль і значення теми для діяльності працівників ОВС:з’ясування місця та особливостей адміністративної відповідальності як інституту адміністративного права; визначення альтернатив адміністративної відповідальності.

Ключові слова: адміністративна відповідальність, адміністративне правопорушення, альтернативи відповідальності, крайня необхідність, необхідна оборона, неосудність, адміністративна відповідальність неповнолітніх, адміністративна відповідальність посадових осіб, адміністративна відповідальність іноземців, адміністративна відповідальність працівників міліції.

Обсяг знань, вмінь курсанта після вивчення теми: закріплення знань та застосування в практичних підрозділах вміння визначити поняття, особливості та підстави адміністративної відповідальності. Особливості адміністративної відповідальності неповнолітніх, посадових осіб, військовослужбовців та інших осіб, на яких поширюється дія дисциплінарних статутів, іноземних громадян і осіб без громадянства. Альтернативи адміністративної відповідальності. Принципи адміністративної відповідальності. Обставини що виключають адміністративну відповідальність (крайня необхідність, необхідна оборона, неосудність). Особливості адміністративної відповідальності працівників міліції.

Перелік нормативних актів МВС України до вивчення теми:

1.2, 1.3, 1.19, 1.35.2, 1.36.43.

Перелік службових та процесуальних документів, які складаються під час вивчення теми: рапорт, протокол про адміністративне правопорушення, пояснення, заява постанова за справою про адміністративне правопорушення, інформаційна картка про адміністративне правопорушення.

Тема 2. Адміністративне правопорушення та адміністративні стягнення.

Роль і значення теми для діяльності працівників ОВС:з’ясування поняття та ознак адміністративного правопорушення (проступку); з’ясування поняття та видів адміністративних стягнень.

Ключові слова:адміністративне правопорушення, проступок, делікт, матеріальний склад, формальний склад, corpus delicti, юридичний склад, об’єкт, об’єктивна сторона, суб’єкт, суб’єктивна сторона, простий склад, стягнення, основні стягнення, додаткові стягнення, заходи впливу до неповнолітніх, попередження, штраф, оплатне вилучення, конфіскація, позбавлення спеціального права, громадські роботи, виправні роботи, адміністративний арешт, адміністративне видворення за межі України.

Обсяг знань, вмінь курсанта після вивчення теми: закріплення знань та застосування в практичних підрозділах вміння визначити поняття та ознаки адміністративного правопорушення. Класифікація адміністративних правопорушень. Об’єктивні ознаки адміністративного правопорушення та їх характеристика. Суб’єктивні ознаки адміністративного правопорушення та їх характеристика. Вчинення адміністративного правопорушення умисно. Вчинення адміністративного правопорушення з необережності. Запобігання адміністративним правопорушенням. Поняття та види адміністративних стягнень. Характеристика адміністративних стягнень. Заходи впливу що застосовуються до неповнолітніх. Загальні правила застосування стягнення за адміністративне правопорушення. Покладення обов’язку відшкодувати заподіяну адміністративним правопорушенням шкоду. Адміністративні стягнення застосування яких передбачається Проектом Кодексу про адміністративні проступки. Обставини, що пом’якшують або обтяжують відповідальність за адміністративне правопорушення. Адміністративні стягнення, що можуть застосовуватись до працівників міліції.

Перелік нормативних актів МВС України до вивчення теми:

1.2, 1.3, 1.8, 1.27, 1.36.6, 1.36.15.

Перелік службових та процесуальних документів, які складаються під час вивчення теми: рапорт, протокол про адміністративне правопорушення, пояснення, заява постанова за справою про адміністративне правопорушення, інформаційна картка про адміністративне правопорушення.