Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
katya-2.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
446.46 Кб
Скачать

3.2Покращення розвитку трубного заводу

Планування розвитку виробництва повинно передбачати системний підхід щодо досягнення конкуренто-спроможності продукції, яка пропонується до продажу на внутрішньому і зовнішніх ринках. Найваж-ливішим чинником у конкурентній боротьбі є використання ефективних технологій для виробництва труб, котрі забезпечують необхідну якість продукції і мінімальну витрату ресурсів.

Виконані в цьому напрямку дослідження обмежувалися використанням натуральних показників ефективності технологій для виробництва труб (продуктивність обладнання, питомі капітальні витрати, питома витрата металу, палива, електроенергії, вироблення на одного працівника, тощо). Комплексний аналіз ефективності технологій показав, що натуральні показники ефективності мають різнонаправлений характер і, навіть у своїй сукупності, не дозволяють зробити обгрунтований вибір ефективного варіанта технології.

Показником для порівняння ефективності технологій, що характеризує використання всіх видів ресурсів, може бути рівень витрат виробництва. Цей показник визначає конкурентоспроможність продукції протягом життєвого циклу технології, є головним чинником, що впливає на обсяг її пропозиції і продажу, відповідає головній меті підприємств у ринкових умовах - отриманню максимального прибутку. Рівень витрат виробництва з розрахунку на одиницю продукції характеризує ефективність виробництва з урахуванням інтересів власників і менеджерів.

При виборі найбільш ефективної технології виробництва труб найваж-ливішим принципом є дотримання багатоваріантного підходу. Відомі у вітчизняній і зарубіжній науці численні дослідження різних інноваційних процесів у сфері виробництва труб, як правило, торкалися дуже вузьких сфер вибору, наприклад, порівнювалися дві технології або оцінювалася ефек-тивність однієї нової технології. Запропонований у дисертації методичний підхід до формування варіантів технології передбачає дослідження всього інноваційного потенціалу підгалузі, враховуючи відомі технології, випро-бувані в Україні і за кордоном, а також інновації, які ще не впроваджені. Це дозволяє здійснити наступальну інноваційну політику з випереджаючим виходом на ринок продукції високої конкурентної спроможності.

Для визначення пріоритетних меж використання кожної технології досліджено ефективність виробництва всього розмірного сортаменту труб, що споживається у світовій практиці (біля 10 тисяч видорозмірів). Багаторазове звуження розрахункового сортаменту труб без істотної зміни його структури досягнуто внаслідок його агрегування. При дослідженні ефективності технологій виробництво кожного видорозміру труб розглянуто відособлено як окрему задачу, а розрахунки техніко-економічних показників виробництва виконані при умові завантаження кожного агрегату трубами одного виду і розміру. Запропонований методичний підхід дозволяє обгрунтувати межі сортаменту труб, в яких економічно доцільно використовувати конкретну технологію.

У цьому дослідженні всі технології, як діючі, так і нові, розглядалися без прив'язки до конкретних місць розміщення об'єктів. Це дозволяє абстрагу-ватися від існуючих у діючому виробництві технічних і організаційних обмежень на використання технологій, дослідити кожну технологію як нову і, зрештою, оцінювати умовно ідеальний процес. Порівнянність різних технологій забезпечено за рахунок застосування таких методичних підходів: техніко-економічної оцінки варіантів без прив'язки до конкретних заводів і цехів; використання єдиного діапазону розмірів і єдиних розмірів-представників труб; розрахунку витрат виробництва за рівнем світових цін, які склалися на різні види ресурсів, що виключає вплив коливання цін; прийняття єдиних для всіх технологій показників рівня якості продукції; урахування однакового марочного сортаменту труб.

З урахуванням наведених принципів розроблено нову методологію порівняння ефективності технологій, основні положення якої полягають в наступному. Для обгрунтування пріоритетності різних технологій порівнюються витрати виробництва на одиницю продукції в умовах однакового завантаження агрегатів в абсолютному вимірі (раніше - в умовах максимального обсягу виробництва на кожному агрегаті). Методологія, що рекомендується, дозволяє пов'язати вибір технологій з кон'юнктурою ринку труб, що прогнозується, оскільки максимальний обсяг виробництва на кожному агрегаті обмежується не тільки його технічними можливостями, але й місткістю ринку даної продукції. Виробничі можливості, що перевищують місткість ринку, практично не будуть реалізовані.

Для встановлення економічно доцільних меж використання різних технологій доцільно дослідити рівень витрат виробництва при різних обсягах використання потужності агрегатів, що прогнозуються. Достовірність витрат виробництва при різному рівні використання потужності забезпечено шляхом обгрунтування рівня постійних і змінних витрат для кожного агрегату. Обсяги постійних і змінних витрат на кожному агрегаті істотно відрізняються, що є одним із визначальних чинників конкурентоспромож-ності технологій при різних масштабах виробництва. Розроблена методологія порівняння ефективності технологій здійснена при виконанні комплексних економічних і технологічних досліджень і проектного опрацювання.

СПИСОК ВИКОРИСТАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ

1. Методические указания по определению расходов топлива, электроэнергии и воды на выработку теплоты отопительными котельными коммунальных теплоэнергетических предприятий.Утвержден: АКХ им. Памфилова, 01.01.2002; М.: Издание 4-ое, 2002 г.- 27 с.

. Строительная климатология СНиП 23-01-99.Приняты и введены в действие с 1 января 2000 г. постановлением Госстроя России от 11.06.99 г. № 45, взамен СНиП 2.01.01-82. - 9 с.

. Роддатис К.Ф., Полтарецкий А.Н., Справочник по котельным установкам малой производительности. - М.: Энергоатомиздат, 1989. - 488 с., ил

. Эстеркин Р.И. Котельные установки. Курсовое и дипломное проектирование: Учеб. пособ. - Л.: Энергоатомиздат, 1989. - 280 с., ил.

5. Александрович Ю.Б., Косон О.И., Нормы проектирования котельные установки СНиП 11-35-76. Утверждены постановлением Государственного комитета Совета Министров по делам строительства от 31 декабря 1976 г. № 229.

6. ГОСТ 12.2.002-91. Система стандартов безопасности труда. Техника сельскохозяйственная. Методы оценки безопасности

. ГОСТ 12.2.032-78. Система стандартов безопасности труда. Рабочее место при выполнении работ сидя. Общие эргономические требования.

. Ключевич Б.С.,Ройтман М.Я. Производственные здания. Строительные нормы и правила.СНиП 2.09.02-85; М.: 1991 г.

. Правила устройства и безопасной эксплуатации паровых и водогрейных котлов ГоспроматомнадзораПБ 10-574-03. Утверждены Госгортехнадзором России 28 мая 1993 года.

. СНиП 2.09.02-85 Здания и сооружения. Строительные нормы и правила. Производственные здания. Взамен СНиП II-90-81.

ДОДАТКИ

Додаток А

Податок на прибуток

Найменування показника

Код рядка

Сума

1

2

3

Поточний податок на прибуток

1210

48 105,7

Відстрочені податкові активи:

на початок звітного року

1220

6 215,6

на кінець звітного року

1225

17 160,2

Відстрочені податкові зобов'язання:

на початок звітного року

1230

-

на кінець звітного року

1235

-

Включено до Звіту про фінансові результати - усього

1240

37 161,0

у тому числі:

поточний податок на прибуток

1241

48 105,7

зменшення (збільшення) відстрочених податкових активів

1242

(10 944,7)

збільшення (зменьшення) відстрочених податкових зобов'язань

1243

-

Відображено у складі власного капіталу - усього

1250

-

Додаток Б

Забезпечення і резерви

Види забезпечень і резервів

Код рядка

Залишок на початок року

Збільшення за звітний період

нараховано (створено)

1

2

3

4

Забезпечення на виплату відпусток працівникам

710

2 304,6

1 211,0

Забезпечення наступних витрат на додаткове пенсійне забезпечення

720

-

-

Забезпечення наступних витрат на виконання гарантійних зобов'язань

730

-

-

Забезпечення наступних витрат на реструктуризацію

740

-

-

Забезпечення наступних витрат на виконання зобов'язань щодо обтяжливих контрактів

750

-

-

 

760

-

-

 

770

-

-

Резерв сумнівних боргів

775

682,9

3 019,0

Разом

780

2 987,5

4 230,0

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]